Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.10.2017 

O budoucí misi Papežského východního institutu

Vatikán. “Studovat tradice východních církví v jejich liturgické, teologické, umělecké a kanonické různorodosti a s láskou, intelektuální poctivostí, vědeckou pečlivostí a pastorační perspektivou je šířit v reakci na očekávání dnešního světa a ve snaze o budování mírové budoucnosti” – tento úkol zadává Svatý otec František Papežskému východnímu institutu, jehož sté výročí založení doprovází – kromě dnešní návštěvy a koncelebrované liturgie – také obsáhlým listem, adresovaným kardinálu Leonardovi Sandrimu . V první části poselství vyjmenovává některé důležité milníky z historie této instituce – od založení (15.10.1917) Benediktem XV. vprostřed bouří první světové války přes svěření do péče Tovaryšstva Ježíšova (1922 Piem XI.), vybudování vlastního sídla (1926) a přidružení ke Gregoriánské univerzitě (1928) až po otevření dosud jediné existující Fakulty východního kanonického práva na počátku sedmdesátých let (1971).

V druhé části listu se Petrův nástupce zamýšlí nad budoucím posláním Papežského východního institutu. Jak píše, jestliže se v minulosti vyskytly konflikty mezi studiem a pastorací, dnes již tento rozpor neexistuje. Po vyučujících se tudíž žádá, aby na první místo v žebříčku svých závazků postavili vědecké bádání, a to po vzoru svých předchůdců, autorů mnoha cenných knižních pramenů, včetně Kodexu východního kanonického práva, a rovněž redaktorů některých koncilových dokumentů. Na druhé straně, pokračuje Svatý otec, v dnešní době válek a nenávisti, ohrožujících mírové soužití, stojí Institut obdobně jako před stovkou let prozřetelnostně na křižovatce mezi Východem a Západem, a proto má pomáhat východním církvím v existenci, podporovat jejich teologickou reflexi a naslouchání životu. Papež vyzývá vyučující k otevřenosti vůči všem východním církvím, jejichž bolestná zeměpisná rozptýlenost dnes neodpovídá starobylému uspořádání, a k upevnění víry bratří a sester, kteří se v současnosti vyrovnávají s trýznivou dějinnou výzvou.

Již od samého počátku přísluší Papežskému orientálnímu institutu ekumenický rozměr – přání Benedikta XV., aby „nové studijní centrum bylo přístupné také východním kněžím, jak sjednoceným, tak takzvaně pravoslavným“ (Orientis catholici, 15.10.1917), dnes potvrzuje rovněž papež František a dodává, že rostoucí počet nekatolických studentů svědčí o důvěře, kterou vkládají do poslání institutu – tedy péče o bratrské vztahy a seriózní studium otázek, které dosud církve rozdělují. Orientál nicméně vystupuje také jako prostředník mezi východním a západním světem všeobecně a má západní kultuře představovat bohatou tradici východních církví tak, aby byla pochopitelná a mohla se asimilovat v novém prostředí.

Papež František dále upozorňuje na současný politický kontext, ve kterém pád totalitních režimů a různých diktatur vytvořil v některých zemích příhodné podmínky k šíření mezinárodního terorismu, jehož vinou křesťané východních církví zakoušejí dramatické pronásledování a ve stále znepokojivějším počtu odcházejí do diaspory. Nad těmito situacemi nelze zavírat oči, zdůrazňuje papež a naléhá na rozpoznání Boží vůle v konkrétním okamžiku a ve shodě s ignaciánským magis. Kupříkladu navrhuje, aby budoucí pastýři východních církví svým věřícím vštěpovali hlubokou lásku k tradicím příslušných obřadů a aby se biskupové latinských diecézí ujímali dislokovaných východních věřících a zajišťovali jim patřičné duchovní a lidské vedení.

Závěr poselství věnuje papež František personálním otázkám a důrazně žádá, aby chod Orientálu zajišťovalo stabilní jádro jezuitských formátorů. Členové této akademické a řeholní komunity pak za využití ignaciánské pedagogiky a komunitního rozlišování sami určí nejpříhodnější formu, v jaké studenty povedou ke strohé badatelské disciplíně a naplnění pastoračních nároků v rámci jejich církví, uzavírá Petrův nástupce poselství ke stému výročí založení římského Papežského východního institutu.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.4.20 Papežova pomoc míří do Sýrie, Gazy a Betléma
31.3.20 Sbírka pro Svatou zemi se překládá na září
25.2.20 Jmenován nový sekretář Kongregace pro východní církve
25.2.19 Kardinál Sandri na návštěvě Egypta
15.6.18 Duchovní péče o migranty jako priorita biskupů východních evropských církví



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti