Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

25.12.2017 

Spatřit pokornou slávu Spasitele

Vánoční poselství papeže Františka, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, šťastné Vánoce!
V Betlémě se Panně Marii narodil Ježíš. Nenarodil se z lidské vůle, nýbrž jako dar z lásky Boha Otce, jenž »tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný« (Jan 3,16).

Dnes se tato událost opakuje v církvi, putující časem, a víra křesťanského lidu znovu ve vánoční liturgii prožívá tajemství Boha, který přichází, přijímá naše smrtelné tělo a stává se maličkým a chudým, aby nás spasil. Naplňuje nás to dojetím, protože jemnocit našeho Otce je nezměrný.

První, kdo po Marii a Josefovi spatřili pokornou slávu Spasitele, byli betlémští pastýři. Rozpoznali znamení, které jim zvěstovali andělé, a klaněli se Dítěti. Tito pokorní, ale bdělí lidé jsou v každé době pro věřící příkladem, nepohoršují se nad jeho chudobou, nýbrž jako Maria důvěřují Božímu slovu a nazírají prostýma očima víry Jeho slávu. Tváří v tvář mystériu Slova učiněného tělem, křesťané všude spolu s evangelistou Janem vyznávají: »Viděli jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy« (Jan 1,14).

Dnes, kdy světem sviští větry války, a překonaný model rozvoje dál produkuje lidský, sociální a ekologický úpadek, nás Vánoce znovu odkazují ke znamení Dítěte a k tomu, abychom Jej rozpoznávali ve tvářích dětí, zejména těch, pro které – jako pro Ježíše – „není místo v útulku! (srov. Lk 2,7).

Spatřujme Ježíše v dětech Blízkého Východu, které dále trpí zostřováním napětí mezi Izraelci a Palestinci. V tento sváteční den prosme Pána o pokoj pro Jeruzalém a celou Svatou zemi; modleme se, aby mezi stranami převážila vůle zahájit znovu dialog, a bylo konečně dosaženo smluvního řešení, které umožní mírovou koexistenci dvou států v rámci vzájemně dohodnutých a mezinárodně uznaných hranic. Pán ať podpoří také úsilí těch, kteří mají v mezinárodním společenství dobrou vůli pomoci oné trýzněné zemi a nalézt, navzdory vážným překážkám svornost, spravedlnost a bezpečnost, na něž tak dlouho čeká.

Spatřujme Ježíše ve tvářích syrských dětí, dosud poznamenaných válkou, kterou země krvácela v těchto letech. Kéž milovaná Sýrie konečně dojde respektování důstojnosti každého člověka ve společné snaze o rekonstrukci sociálního tkaniva, nezávisle na etnické a náboženské příslušnosti. Spatřujme Ježíše v dětech Iráku, dosud zraňovaném a rozdělovaném nepřátelstvím, kterým byl postižen v posledních patnácti letech, a v dětech Jemenu, kde probíhá většinou opomíjený konflikt, mající hluboké humanitární následky pro jeho obyvatelstvo, jež trpí hladem a rozmáhajícími se nemocemi.

Spatřujme Ježíše v dětech Afriky, zejména v těch, které trpí v Jižním Súdánu, Somálsku, Burundi, Demokratické republice Kongo, Středoafrické republice a Nigérii.

Spatřujme Ježíše v dětech celého světa tam, kde jsou mír a bezpečnost ohroženy napětími a novými konflikty. Modleme se, aby na Korejském poloostrově byly překonány kontrasty a vzrostla vzájemná důvěra v zájmu celého světa. Dítěti Ježíši svěřme Venezuelu, aby mohla opět zahájit poklidnou konfrontaci různých sociálních složek k užitku celého venezuelského lidu. Spatřujme Ježíše v dětech, které spolu se svými rodinami trpí násilím konfliktu na Ukrajině i jeho vážnými humanitárními dopady, a prosme Pána, aby této drahé zemi co nejdříve udělil pokoj.

Spatřujme Ježíše v dětech, jejichž rodiče nemají práci a namáhavě se snaží poskytovat jim bezpečnou a klidnou budoucnost, i v těch, kterým bylo ukradeno dětství, jsou donuceny od malička pracovat anebo jsou žoldáky bez skrupulí naverbovány jako vojáci.

Spatřujme Ježíše v mnoha dětech, které jsou donuceny opouštět svoji vlast, cestovat samotné za nelidských podmínek a stávat se snadnou kořistí obchodníků s lidmi. Jejich očima se dívejme na drama mnohých migrantů, kteří dokonce riskují život, aby se vydali na vysilující cestu, jež občas končí tragédií. Spatřuji znovu Ježíše v dětech, které jsem potkal během své poslední cesty do Myanmaru a Bangladéše, a doufám, že mezinárodní společenství neustane ve snaze chránit důstojnost menšin žijících v tamějším regionu. Ježíš dobře zná bolest nepřijetí i námahu hledání místa, kde by mohl složit hlavu. Kéž naše srdce nezůstává uzavřeno jako domy v Betlémě.

Drazí bratři a sestry,
Také nám se ukazuje znamení Vánoc: »děťátko zavinuté do plének« (Lk 2,12). Jako Panna Maria a svatý Josef, jako betlémští pastýři přijměme v Dítěti Ježíši lásku Boha, který se pro nás stal člověkem, a přičiňme se s Jeho milostí o to, aby byl náš svět lidstější a více hoden dětí dneška i zítřka.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.12.20 Boží Syn tělesným narozením posvětil manželskou lásku
25.12.19 V lidských srdcích existují temnoty, ale Kristovo světlo je větší
25.12.18 Bůh je „rodičem“, základem a silou našeho bratrství
25.12.16 Přijměme »knížete pokoje«!
25.12.15 Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti