Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

19.3.2018 

Papež František: Adolescentní dospělí hrají ďáblovu hru

Zítra se objeví na pultech evropských a amerických knihkupectví nejnovější knižní rozhovor papeže Františka věnovaný mladým lidem. Thomas Leoncini, třiatřicetiletý novinář, který se specializuje na rozhovory s celebritami, vystihl okamžik příprav na synodu o mládeži a kladl papeži otázky z perspektivy dnešní mladé generace.  Přinášíme vám několik ukázek z této nové knihy nadepsané „Bůh je mladý“.

Mladí lidé dnes vyrůstají ve vykořeněné společnosti
Abys pochopil dnešního mladého člověka, musíš ho chápat v pohybu, nesmíš se zastavit a domnívat se, že se s ním ocitneš na stejné vlnové délce. Pokud chceme vést dialog s mladým člověkem, musíme být „pohybliví“ a pak se stane, že on zpomalí, aby nás vyslechl, ale bude to on, kdo se k tomu rozhodne. A když zpomalí, začne další pohyb: pohyb, v němž mladý člověk začne držet pomalejší krok, aby se nechal slyšet a starší zrychlí, aby s ním našli styčný bod. (...) Dospělí často mladé lidi vykořeňují, vytrhávají je z jejich kořené a namísto toho, aby jim pomáhali být proroky pro dobro společnosti, činí z nich sirotky a odpad. Mladí dnes vyrůstají ve vykořeněné společnosti.

Prosit naše mladé o odpuštění
Měli bychom prosit naše děti o odpuštění, poněvadž je ne vždycky bereme vážně. Ne vždycky jim pomáháme vidět cestu a vytvářet si prostředky, které by jim pomohly, aby neskončili jako skartovaní. Často jim neumíme dopřát snění a nejsme schopni je nadchnout. Je normální snažit se vydělat peníze, abychom vybudovali rodinu, vybudovali budoucnost a dokázali opustit roli podřízenosti dospělým, v níž dnes bohužel mladí dlouho zůstávají. Podstatné však je vyvarovat se dychtivé touhy shromažďovat peníze.

Nesmíme přistupovat na zneužívání mladých zaměstnavateli
Práce musí být pro všechny. Každá lidská bytost musí mít konkrétní možnost pracovat, dokázat sobě samému i svým drahým, že si může vydělat na živobytí. Zneužívání je nepřijatelné, nesmíme přistoupit na to, že tak mnoho mladých je zneužíváno zaměstnavateli na základě falešných slibů, výdělku, který nikdy nepříjde, výmluv, že jde o mladé a že musejí získat zkušenosti. Nesmíme přistoupit na to, že zaměstnavatelé očekávají od mladých práci na omezenou dobu, anebo dokonce zadarmo, jak se mnohdy děje (...) Mladí nás žádají, abychom jim naslouchali a my máme povinnost naslouchat jim a přijímat je, nikoli je zneužívat. Žádné výmluvy neobstojí.

Mnoho rodičů vychovává děti ke kultuře pomíjivého
Zdá se, že růst, stárnout a dozrávat je čímsi špatným. Je to synonymem vyčerpaného a nespokojeného života. Dnes se zdá, že je všechno potřeba nalíčit a zamaskovat. Jako by skutečnost života postrádala smysl. Nedávno jsem mluvil o tom, jak smutné je pokoušest se o lifting také na srdci! Jak špatným úmyslem je poukoušet se vymazat vrásky, které setkání, radosti a bolesti vepsaly do tváře! Velmi často se setkáváme s dospělými, kteří si hrají na dětičky, kteří považují za potřebné pohybovat se na adolescentní úrovni, ale nechápou, jak je to klamné. Je to ďáblova hra. Nedokážu pochopit, jak je možné, aby dospělý měl dojem, že má soutěžit s dítětem, a přece se to děje stále častěji. (...) Velmi mnoho rodičů je mentálně adolescentních, hrají si na prchavý věčný život a – ať již vědomě či nikoli – jejich děti se stávají obětí této perverzní hry s pomíjivostí. Na jedné straně totiž vychovávají děti nasměrované na tuto kulturu pomíjivosti a na druhé straně je stále více zasazují do společnosti, kterou já charakterizuji právě jako „vykořeněnou“.

Staří snílci a mladí proroci jako lék na vykořeněnost společnosti
Dnes se nám zdá, že sociální sítě nabízejí prostor, který nás propojuje s ostatními. Síť dovoluje mladým vnímat se jako součást jediné skupiny. Problémem internetu je však právě jeho virtuálnost: síť nechává mladé „ve vzduchu“, a proto také mimořádně přelétavé. (...) Dobrou cestou, která nás myslím může zachránit je dialog, dialog mladých se staršími. Vztahy mezi starými a mladými, které mohou příležitostně také vynechat střední generaci. Mladí a staří by spolu měli mluvit a to co nejčastěji. Považuji to za velmi naléhavé! Stejně staří jako mladí by v tom měli vzít iniciativu do svých rukou. (...) Tato společnost ale skartuje jak ty první tak i druhé, skartuje mladé stejně jako staré. A přece záchranou pro staré je to, když mohou předávat mladým paměť a stávat se tak autentickými snílky budoucnosti; zatímco pro mladé lidi je záchranou čerpat ponaučení z těchto snů a prorocky je nést vpřed.. (...) Staří snílci a mladí proroci jsou cestou záchrany pro vykořeněnou společnost, dvě pokolení odpesaných mohou zachránit všechny.

Bůh je mladý, protože „činí všechny věci nové“
Bůh je tím, kdo vždy obnovuje, neboť On je vždy nový: Bůh je mladý! Bůh je Věčný, který není v čase, avšak je schopen obnovovat, neustále omlazovat sebe a omlazovat všechno. Nejcharakterističtější rysy mladých lidí jsou také Jeho. Je mladý protože „činí všechno nové“ a miluje novost, protože překvapuje a miluje údiv, protože dopřává lidem snít a touží po našich snech, protože je silný a nadšený, protože buduje vztahy a žádá od nás totéž, je „sociální“. Když si představím mladého člověka,  vidím, že také on má možnost být „věčný“, když dá k dispozici všechu svou čistotu, kreativnost, odvahu a energii a nechá se doprovázet sny a moudrostí starých. Je to cyklus, který se takto uzavře a který vytváří novou kontinuitu – a tak mi připomíná obraz věčnosti.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.20 Pokročme v liturgické inkulturaci, vyzval papež při prezentaci studie o zairském misálu
1.12.20 Zairský ritus jako slibná cesta k amazonskému obřadu
23.11.20 Proměnit svět - text papeže Františka o roli křesťanství v dějinách naší civilizace
23.11.20 Proměnit svět
23.11.20 “Vraťme se k snům” – vychází nový knižní rozhovor s papežem Františkem



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti