Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

1.4.2018 

Slavnost Zmrtvýchvstání Páně s Petrovým nástupcem

Vatikán. Na prosluněném Svatopetrském náměstí za účasti asi 80 tisíc lidí sloužil papež František liturgii Zmrtvýchvstání Páně. Stejně jako loni pronesl papež krátkou homilii - plánovaně - bez připraveného textu:

Po vyslechnutí Božího Slova a tohoto evangelního úryvku (Jan 20,1-9) mi přicházejí na jazyk tři věci:
První je zpráva. Oznamuje se tam, že Pán vstal z mrtvých. Tato zpráva již od prvopočátků křesťanství přecházela od úst k ústům, byl to pozdrav: »Pán vstal z mrtvých«. Ženy, které šly pomazat Pánovo tělo, byly překvapeny. Boží zpráva je vždycky překvapivá, protože náš Bůh je Bohem překvapení. Je tomu tak od začátku dějin spásy. Počínaje Abrahamem, Bůh překvapuje, když mu říká: »Odejdi odtud, odejdi ze svojí země a jdi.« Následuje jedno překvapení za druhým. Bůh neumí podat zprávu, aniž by překvapil. A překvapení ti způsobuje pohnutí v srdci, dotýká se tě právě tam, kde to nečekáš. Překvapení, řečeno slovníkem mladých, je jakási podpásovka. Nečekáš je. Přichází, obměkčuje tě. Tedy zaprvé: zpráva vytvoří překvapení.

Za druhé: spěch. Ženy běžely, pospíchaly a řekly: Našly jsme to a to! Boží překvapení nás přivádějí na cestu ihned, bez čekání. Rozběhnou se, aby viděly. I Petr a Jan běží. Také pastýři oné vánoční noci spěchali: »Pojďme do Betléma, abychom viděli, co pověděli andělé«. I Samaritánka běží, aby svým sousedům  řekla: »To je novina! Nalezla jsem člověka, který mi pověděl všechno, co jsem udělala.« A lidé věděli, co udělala. Nechali všeho a běželi. Hospodyně nechala brambory v hrnci, které pak našla spálené... Důležité je jít, běžet a spatřit to překvapení, tu zprávu. Dochází k tomu i dnes.  Když se v našich čtvrtích, obcích stane něco mimořádného, lidé se běží podívat. Spěchají. Ondřej neztrácel čas a rychle šel za Petrem, aby mu oznámil: „Našli jsme Mesiáše.“ Překvapení dobré zprávy se vždycky předává rychle. V evangeliu je jeden, který si dává trochu na čas, nechce se mu riskovat. Pán je však dobrý a s láskou očekává Tomáše, který říká: »Uvěřím, až uvidím jeho rány.« Pán má trpělivost i s těmi, kdo tolik nepospíchají.

Zpráva, překvapení a rychlá odpověď. Třet věci, kterou vám chci dnes říci, je otázka: A já? Mám srdce otevřené Božím překvapením? Jsem schopen pospíchat anebo opakuji stále stejnou písničku: »Až zítra, uvidím zítra.«? Co mi říká překvapení? Jan a Petr běželi ke hrobu. O Janovi nám evangelium říká, že »uvěřil«. Také Petr »uvěřil«, ale na svůj způsob, vírou trochu smíšenou s výčitkou, že zapřel Pána.

Zpráva, která překvapuje, uvádí do spěchu, a potom otázka: A co já dnes o těchto Velikonocích 2018? Co udělám? Co uděláš ty?

Zakončil papež svoji homilii.
Po bohoslužbě se Svatý otec odebral do lodžie vatikánské baziliky, odkud pronesl tradiční  Velikonoční poselství adresované světu a městu – Urbi et Orbi a mimo jiné řekl:

Sám Ježíš předpověděl svoji smrt a vzkříšení podobenstvím o pšeničném zrnu. Řekl: »Jestliže pšeničné zrno nepadne do země a neodumře, zůstane samo; odumře-li však, přinese hojný užitek« (Jan 12,24). A právě to se stalo: Ježíš - pšeničné zrno, které Bůh zasel do země - zemřel, zabit hříchem světa, zůstal dva dny v hrobě,  ale v jeho smrti byla obsažena veškerá moc Boží lásky, která se uvolnila a projevila ono třetího dne, který dnes slavíme, totiž o Velikonocích Krista Pána. My křesťané věříme a víme, že Kristovo vzkříšení je opravdová naděje světa, naděje neklamná. Je silou pšeničného zrna, silou lásky, která se snižuje, dává až do konce a vskutku  obnovuje svět.

PLNÉ ZNĚNÍ papežova Velikonočního poselství je ZDE

Následovalo slavnostní latinské požehnání Urbi et Orbi, po kterém se papež rozloučil:

Drazí bratři a sestry,
Ještě jednou přeji požehnané Velikonoce vám všem, kteří jste přišli z Itálie a dalších zemí, jakož i všem, kdo jsou spojeni televizí, rozhlasem a dalšími sdělovacími prostředky. Radost a naděje zmrtvýchvstalého Ježíše ať zahrne útěchou rodiny, zvláště staré lidi, kteří jsou drahocennou pamětí společnosti, a mladé, kteří představují budoucnost církve a lidstva.
Děkuji vám za vaši účast na těchto Velikonocích, nejdůležitější slavnosti naší víry, protože je to slavnost naší spásy, slavnost Boží lásky k nám. Zvláštní poděkování patří za dar květinové výzdoby, která i letos pochází z Nizozemska.
Zvěstuje v těchto Velikonočních dnech slovy a životem tu krásnou zprávu, že »Ježíš vstal z mrtvých«. A prosím vás, nezapomeňte se modlit za mne. Dobrou chuť k velikonočnímu obědu a na shledanou.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.4.18 Papež: Nemějme strach ze slova „zamilovat se“ ve vztahu k Pánu
31.3.18 Papež: Potřebujeme zpochybnit svoje krátkozraké horizonty
30.3.18 Zachraňte lidskou lásku
29.3.18 Papež: Nepodlehnout falešným idolům abstraktních pravd
25.3.18 Petrův nástupce k mládeži: Rozhodněte se dříve, než začne křičet kamení



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti