Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.6.2018 

Římská “Madonka”, dílo židovského sochaře podnícené dvěma papeži, slaví 65 let

Itálie. Psal se rok 1944, spojenci se v lednu vylodili v Anziu, Němci ustupují a Američané pochodují směrem na Řím, který je dosud v německých rukou. Panují obavy z rozhodující, čelné srážky obou vojsk, která by neušetřila hlavní město s veškerým jeho bohatstvím dějin, archeologie i víry. Papež Pius XII. v poutní svatyni Božské lásky vyzývá všechny Římany, aby se modlili k Panně Marii za odvrácení bratrovražedného masakru a svěřili se do její ochrany.

Mezi těmi, kdo reagovali na papežova slova, byli také přátelé a bývalí žáci nedávno zesnulého italského kněze Luigiho Orioneho (1872-1940), zakladatele mnoha charitativních děl, a to včetně budoucího papeže Pavla VI., tehdejšího substituta státního sekretariátu Svatého stolce. Osobní přítel dona Orioneho, mons. Giovanni Battista Montini, se tehdy zeptal mladých lidí z orionského díla: “Chcete se Panně Marii zavázat slibem pouze vy osobně, anebo chcete zapojit celé město?” Odpověď vyzněla jednohlasně ve prospěch všech římských obyvatel. Orionská mládež se tehdy rozběhla do ulic a na náměstí Věčného města a v krátké době se jí podařilo shromáždit milion sto tisíc podpisů. Montini jako blízký spolupracovník Pia XII. se ujal role prostředníka a předložil tento dlouhý seznam ve Vatikánu, kde zanedlouho obdržel volnou cestu k další iniciativě. V římském kostele sv. Ignáce pak 4. června roku 1944 nejstarší z římských prefektů (tedy představitelů územních celků hlavního města) pronesl slavnostní slib římských obyvatel Panně Marii. Věčné město bylo ušetřeno zkázy, protože německé vojsko vyklidilo své pozice v naprostém klidu, a jeho obyvatelé nezapomněli dodržet svůj závazek. V témže kostele o následující neděli (11.6.) papež Pius XII. veřejně poděkoval Matce Boží za záchranu:

“Naše Neposkvrněná Matka ještě jednou zachránila Řím před hrozícím vážným nebezpečím. (…) Byli jsme svědky takového pocitu bezpečí, který by nám měl naplnit duši laskavou vděčností vůči Bohu a jeho nejčistší Matce”.

Římané se před Pannou Marií zavázali k obrácení srdce, zbudování charitativního díla a vystavění viditelného znamení úcty. O splnění jedné části slibu se postarala právě kongregace orionistů, která založila dům pro opuštěné děti, jak válečné sirotky, tak mrzáky. Prostory k tomu poskytl státní sekretaritát Svatého stolce po přímé intervenci amerického generála Marka Clarka, který církev upozornil na stovky nezletilých toulajících se ulicemi Říma. Útulek vznikl na římském vrchu Monte Mario, který se mihl také v české historii, neboť se zde před svou císařskou korunovací utábořil Karel IV. A na témže pozemku byla necelých deset let po skončení války, 4. června 1953, vztyčena devítimetrová mariánská socha, kterou ovšem, navzdory úctyhodným rozměrům. Říman nenazve jinak než láskyplně “Madonka”. Také na zrodu tohoto “viditelného znamení mariánského kultu” se podíleli římští věřící sběrem užitečného materiálu. “Dejte mi měď a udělám vám krásnou sochu”, prohlásil totiž autor díla, židovský sochař Arrigo Minerbi (1881-1960), který objednávku přijal s nadšením. Mohl tak totiž vyjádřit vděk za záchranu před nacistickou razií v římském ghettu, kterou přežil díky úkrytu v různých katolických institucích. Ačkoli Minerbimu nebyly katolické sakrální motivy nijak vzdálené (v roce 1937 mu kardinál Ildefonso Schuster zadal tvorbu jedné z pěti broznových bran milánského dómu, dokončenou až po válce), později vyprávěl o tom, že zaváhal, když měl vytesat Mariinu tvář. Jaké by asi měla mít rysy? Na mysl mu tehdy přišlo lidové úsloví, podle něhož se “prvorození podobají matce”, a pokračoval v díle inspirován tváří z Turínského plátna. “Madonka” z vrchu Monte Mario, stvořená z mědi, železa a mosazi a pozlacená plátkovým zlatem, dodnes bdí nad Věčným městem a vztahuje nad ním ochrannou ruku, zatímco druhou paži vzpíná k nebi. Je krásná a září do dálky, aby ji všichni Římané mohli vidět a upamatovat se na svůj slib.

 

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.2.20 Bazilika Santa Maria sopra Minerva znovu otevřena
19.3.19 Po 40 dnů bude možné zhlédnout restaurované Svaté schody na Lateránu
14.1.19 Půl druhého milionu euro z Fontány di Trevi
14.7.16 Věčné město trpí nedostatečným odvozem odpadků
26.3.13 Římský dopravní podnik vydal jízdenky s fotkou papeže Františka



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti