Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

16.12.2018 

Překonat povrchní chápání vztahu mezi kněžími a laiky

Kardinál Beniamino Stella

Je zapotřebí překonat povrchní chápání vztahu mezi kněžími a laiky, jako by šlo o nějakou čistě „politickou“ záležitost, týkající se pastorační strategie nebo pouhého vzájemného lidského soužití. Jde o něco mnohem důležitějšího, co má kořeny ve správném chápání církve.

Kněží i laici jsou totiž ustanoveni navzájem jedni vůči druhým a jejich vnitřní spolupráce je nezbytná pro jednotu církve, která má svým posláním ve světě dát zazářit jedinému Kristovu tajemství.

To vyžaduje, aby kněží byli připravováni a formováni podle přesné orientace, kterou ukazuje dokument Kongregace pro klérus Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis (česky „Dar kněžského povolání“, sekretariát ČBK 2017). Především je třeba pomoci kandidátům služebného kněžství přijmout a integrovat do svého života správné pojetí církve, samozřejmě, spolu s oním celkem lidských, duchovních, intelektuálních a pastoračních ctností, které jim propůjčí skutečnou zralost, vyváženost a průzračnost ve vztazích a připodobní je Kristu, aby mohli být pastýři ve službě Božího lidu.

Pro budoucí kněze je dialog a spolupráce s laiky stále zásadnějším aspektem pastoračního stylu, jehož dosažení závisí především na doprovázení kandidátů kněžství a na uplatňování dostupných nástrojů formace. Jen tak budou moci překonat každé pokušení narcismu a naučit se dělit o svoji práci s bratry.

Dokument Ratio fundamentalis načrtává fyziognomii kněžské identity v rámci Božího lidu. Jak připomíná Druhý vatikánský koncil, povahu a poslání kněží je nutno chápat v rámci církve, Božího lidu, Kristova těla a chrámu Ducha Svatého, jehož službě zasvěcují svůj život“ (n.30). Poněvadž je celé společenství věřících pomazáno Duchem svatým a utvářeno jako viditelná svátost pro spásu světa a kněžský lid, praví Ratio, že „jednota a důstojnost křestního povolání předcházejí všem rozdílnostem ve službě“ (č.31), a proto – jak uvádí také dekret o službě a životě kněží Presbyterorum ordinis - je třeba chápat kněžství jako službu slávě Boží a bratřím laikům. Zároveň Ratio doporučuje „vychovávat budoucí kněze tak, aby neupadali do »klerikalismu«“ (č.33).

Dále je třeba rozpoznat specifičnost služebného kněžství. Bude obtížné prosadit tuto nezbytnou interakci služebného kněžství a všeobecného kněžství laiků, pokud kněží – trochu vlivem zodpovědnosti, jež na nich leží, ale někdy i přepjatého protagonismu, strachu někoho něčím pověřit nebo kvůli touze mít všechno pod kontrolou – budou nadále vykonávat někdy náročné a vyčerpávající práce, jež přísluší spíše laickému charismatu a laici by je mohli plnit kompetentněji.

Nikoli náhodou v přípravném dotazníku k říjnové biskupské synodě jeden mladík napsal: „Když se kněží nemusejí zaobírat finančními a organizačními úkoly, mohou se soustředit na pastoraci a svátostnou službu, která se týká života lidí.“ Je to pozoruhodná provokace, která nabádá, aby kněží během formace byli vedeni ke stále jasnějšímu vědomí specifičnosti svojí služby a duchovních a pastoračních priorit, jimž je třeba věnovat pozornost.

S cílem pěstovat interakci mezi služebným kněžstvím a laickou služebností stanovuje Ratio, aby v kněžském semináři stabilně působili také kvalitní zástupci laického i zasvěceného životního stavu. Jedině tak se totiž budou moci seminaristé naučit doceňovat „různá charismata přítomná v diecézním společenství, neboť kněz je povolán k tomu, aby byl v rámci církve animátorem různých charismat“.

V posledku jde o to formovat takové budoucí kněze, kteří nikdy neztratí smysl příslušnosti k církvi, ke konkrétní komunitě, která je zrodila k víře a ke služebnému povolání. Kněz je připodobněn ke Kristu, Dobrému pastýři, a je povolán pohroužit se do konkrétního života lidu, který je mu svěřen, doprovázet lidi v životních úskalích, trpělivě a laskavě naslouchat jejich těžkostem, povzbuzovat je v jejich plánech a nadějích, pozvedat z pádů a únavy a za každých životních okolností nabízet útěchu slova a svátostí.

Nezbytná interakce mezi služebným kněžstvím a laickou služebností je zásadní a neodmyslitelný bod pro evangelizační výzvy, před nimiž církev stojí. O to více bude evangelizace možná, oč více zaměří pozornost na formaci kandidátů služebného kněžství i zodpovědného a uvědomělého laikátu. Stále více je zapotřebí křesťanského lidu, vzdělaného ve škole slova, zakořeněného živou a vřelou spiritualitou v činorodém dosvědčování evangelia a Božího království ve všech oblastech veřejného a sociálního života; zároveň je třeba formovat takové kněze, kteří jdou s lidem, kráčejí uprostřed bratří a stávají se jejich služebníky činorodou láskou.

 

Článek kardinála Beniamina Stelly, prefekta vatikánské Kongregace pro klérus, z deníku L´Osservatore Romano 15.-16. prosince 2018,
přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
14.12.19 Kardinál Stella: Modlitbu za papeže nesmíme brát na lehkou váhu
25.11.17 Kardinál Stella o úkolu, který plyne pro kněze z exhortace Amoris laetitia
23.6.17 Kardinál Stella: Kněz na vlastní kůži prožívá evangelijní logiku



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti