Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   6. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Baziliky, chrámy a kostelíky města Říma 

4.12.2004 

Sv. Augustin - 2. část

Johana Bronková

V dnešním pokračování našeho cyklu se vrátíme do kostela sv. Augustina, nedaleko Piazza Navona. Nenajdeme v něm sice hrob tohoto velkého učitele církve. Jeho relikvie jsou od dvacátých let 8. století uloženy v Pavii. Církevní učitel a historik, Béda Ctihodný (cca 673-735) dosvědčuje, že je tam přenesl ze Sardínie langobardský král Luitprand. A protože Béda byl současníkem této události, můžeme považovat jeho zprávu za bernou minci. V kostele sv. Augustina jsou však uctívány ostatky jeho matky sv. Moniky. K nim a k příběhům z Augustinova života, připomínaných na stěnách jeho římského chrámu, se dnes vypravíme.

Úběžníkem hlavní lodi kostela sv. Augustina je hlavní oltář z druhé poloviny 20. let 17. století. Některé prameny jej označují za rané dílo Berniniho, jiné ho připisují Oraziu Torrianimu. Oltářní menza ze středověkého kostela však zůstala zachována. Dosud je na ní čitelný erb stavebníka, kardinála d´Estouteville.
Uctívaný obraz Madony s dítětem, věnovaný kostelu roku 1482, byl dlouho považován za acheiropita, obraz, který nevznikl lidskou rukou. Podle odborníků však jde o mnohokrát přemalovanou italskou práci ze 14. století.

Poklad chrámu však skrývá kaple po levé straně presbytáře, tam je totiž uložena tělesná schránka sv. Moniky. Augustinova matka a patronka všech matek prosících za své děti zemřela r. 387 v Ostii a od 6. století byla uložena v kryptě tamního kostelíka sv. Aurey. Roku 1430 dal papež Martin V. její ostatky převést do Říma. O náhrobek se postaral humanista Maffeio Vegio, který chtěl být pohřben v její blízkosti, tehdy ještě ve středověkém kostele augustiniánů, u sv. Trifona. Historii translace připomíná nápis na antickém sarkofágu. Ležící postava sv. Moniky, připisovaná Isaiovy z Pisy, je však pouhým zbytkem renesančního monumentu, který zřejmě podobně jako jiné náhrobky té doby doplňovala architektonická kulisa zdobená sochami. Ve štukových rámcích klenby doplňují výzdobu fresky ze života sv. Moniky od Giovanni Battista Ricciho, téma rozvinuté také na čtyřech výjevech z poloviny 19. století od Gagliardiho. Roku 1760 byly tělesné pozůstatky Augustinovy matky uloženy do urny ze zeleného mramoru.

Přiléhající kapli zasvěcenou sv. Augustinovi a Vilémovi dala vyzdobit rodina Buongiovanni, pravděpodobně na radu pokrevně spřízněného znalce umění, markýze Vincenza Giustinianiho. Právě on povolal k dílu Giovanni Lanfranca, jednoho z ceněných následovníků Boloňské školy. Jeho dílem je jak freska v kupoli s Nanebevzetím P. Marie, tak i historie titulárních patronů na stěnách kaple. Olejomalba na pravé straně patří v Lanfrancově díle k nejproslulejším. Zachytil na ní známou epizodu ze života sv. Augustina. Acta Sanctorum vyprávějí, jak Augustin potkal na břehu moře v Civitavecchia chlapce, který chtěl mušlí přelévat mořskou vodu. Učenec ironicky podotkl něco o nemožnosti a marnosti takového počínání. A chlapec odpověděl, že přelévat moře mušlí je snazší, než Augustinův pokus vysvětlit tajemství Nejsvětější Trojice rozumem. Dodejme, že Augustin pracoval nad traktátem De Trinitate asi 15 let. Malířovo podání se neomezuje jen na popis události. Nad scénou Augustina s dítětem se v oblacích objevuje Bůh Otec podpírající bezvládné Kristovo tělo, právě sňaté z kříže. Nad touto nezvyklou Pietou se vznáší holubice Ducha Svatého. Poselství je zřejmé: před Vtělením a obětí Božího Syna veškerá argumentace mlkne. K tajemství spásy má přístup jen víra.

Po levé straně zachytil Lanfranco epizodu ze života sv. Viléma. Znázorňuje, jak byl světec pokoušen démony a nakonec zázračně zachráněn díky zásahu P. Marie. Na obraze nad oltářem klečí v modlitbě sv. Augustin i Vilém. Obracejí se k nebeské sféře, kde se právě odehrává Korunovace P. Marie.

Levému transeptu dominuje barokní oltář postavený knížetem Camillo Pamphilim a zasvěcený sv. Tomáši z Villanovy. Postavu světce v doprovodu alegorické postavy Milosrdné lásky nechal nedokončenou Melchiorre Caffa a dokončil Ercole Ferrata, který je také autorem další sochařské výzdoby.

V 60. letech 17. století dostaly dnešní zasvěcení i následující kaple, otevřené do levé boční lodi kostela. První je zasvěcena španělskému augustiniánu poustevníkovi, sv. Janu ze San Faconda. Další kapli - sv. Apolény - vyzdobil Poussinův následovník, Francesco Rosa. Obraz nad oltářem, zobrazující Apolénu ve vězení, však je z poslední čtvrti 16. století (připisován Girolamu Muzianovi).

Třetí kaple vlevo bylaroku 1742 zasvěcena augustiniánce, Kláře z Montefalco, ihned po její kanonizaci. Autor fresek ze života světice na stěnách není znám. Oltářní obraz se zjevením Krista sv. Kláře z Motefalca provedl Sebastiano Conca.

Návrh na úpravu kaple zasvěcené Nanebevzetí P. Marie vyšel z ruky Gian Lorenza Berniniho. Vznikla ve 40. letech 17. století a měla připravit místo pro dvojici náhrobků zadaných Antoniem Piem z Perugie. Původní ikonografii narušila ztráta oltářního obrazu, na jehož místo bylo přeneseno plátno Ventury Salimbeniho s Magdalénou a Ukřižovaným Kristem.

Naším posledním zastavením v kostele sv. Augustina je kaple obvykle ze všech nejnavštěvovanější. V první kapli vlevo je umístěna Caravaggiova Madona poutníků. Obraz fascinující nesmlouvavostí realismu vznikl mezi léty 1603-1605. Zachycuje dva poutníky, kteří se přišli poklonit Madoně do Loreta. Namísto středověké sošky však na prahu chrámu potkávají skutečnou Matku s dítětem. Chlapec není právě lehký a nutí ženu, aby ho vyvážila celou vahou těla v trochu komplikovaném postoji. Díky němu však vynikne, že Matka Boží je bosa, stejně jako poutníci. Ti v ní rozpoznávají také svou matku, která nesla tíži života. Poklekají a se sepjatýma rukama zbožně čekají na požehnání od Dítěte.

Další články z podrubriky Baziliky, chrámy a kostelíky města Říma

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti