Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

3.2.2019 

Papež se vydal na návštěvu Spojených arabských emirátů

Vatikán. Dnes ve 13:27 vzlétl speciální letoun italských aerolinek s papežem, jeho doprovodem a sedmdesáti novináři na palubě a vydal se na let do Abú Dhábí, metropole Spojených arabských emirátů. Papež František se před zahájením cesty krátce pozdravil s novináři a mimo jiné jim řekl:

Děkuji vám za doprovod. Dnes ráno jsem obdržel zprávu, že v Abu Dhábí pršelo, což bývá v tamějších krajích považováno za příznak požehnání. Doufejme, že podle toho bude vše probíhat. Přinesl jsem vám jednu ikonu z kláštera v Bose, kopii tamější ikony, kterou si vezměte domů. Znázorňuje téma dialogu mezi starými a mladými lidmi. Velice mi leží na srdci a myslím, že je to výzva pro naši dobu. Paolo Ruffini vám ji předá. Děkuji.

Římský biskup se do Abú Dhabí, největšího a nejzápadněji položeného ze sedmi emirátů, vypravil jako vůbec první papež v historii tohoto federálního státu, s nímž Svatý stolec udržuje plné diplomatické vztahy od roku 2007 (a neoficiální kontakty ještě déle...). Apoštolská cesta následuje bezprostředně po právě zakončeném Světovém dni mládeže v Panamě, ovšem podle vatikánských organizátorů nebylo možné zvolit jiný termín. V únoru papeže Františka zaměstná setkání s předsedy biskupských konferencí z celého světa, svolané v souvislosti s ochranou nezletilých, a případná pozdější data nevyhovovala kvůli klimatickým podmínkám. Petrův nástupce navštěvuje Spojené emiráty ze dvou důvodů – prvním bude jeho účast na mezináboženské konferenci v pondělí 4. února a druhým pak úterní eucharistie s místními katolíky, jejichž naprostou většinu tvoří asijští (filipínští a indičtí) přistěhovalci, kteří mnohdy nejsou státními občany. Jak vyplývá z videoposelství, přijíždí na pozvání korunního prince, šejcha Ál Nahjána, který jej vloni v prosinci navštívil ve Vatikánu, a na pozvání apoštolského vikáře pro Jižní Arábii, mons. Paula Hindera.

Na mezinárodním mezináboženském setkání, organizovaném muslimskou Radou starších a věnovaném „bratrství mezi lidmi“, kromě papeže Františka vystoupí šejch Al Tajíb, vrchní imám káhirské univerzity Al Azhar, nejprestižnějšího teologicko-akademického sunnitského střediska. Kromě dalších křesťanských a muslimských představitelů (za prvně jmenované uveďme předsedu římské komunity Sant´Egidio, Marca Impagliazza) se konference zúčastní několik židovských osobností z New Yorku a některých amerických univerzit. Davidova hvězda zajisté není symbolem, který by člověk v arabských emirátech očekával, avšak v Dubaji existuje synagoga, kolem které se od roku 2008 sdružuje místní židovská komunita. Britský rabín David Rosen v nedávné době veřejně chválil mezináboženský židovsko-islámský dialog, podnícený šejchem Abdulláhem Bin Bajahem, který v Emirátech vede nejvyšší radu v záležitostech fatvy. Podle hlavního organizátora mezinárodní konference, Sultana Al Remeithiho, se v Abú Dhabí otevře „intelektuální fórum, které bude naslouchat moudrosti obsažené v mezilidských vztazích, bez ohledu na etnickou a náboženskou identitu“. Jeho cíle se veskrze shodují s Rokem tolerance, který Emiráty zahájily letos 1. ledna a který se kladně projevil rovněž ve vztahu k místním katolíkům.

Místní ministerstvo práce překvapilo křesťanské gastarbeitery nečekaným dárkem, když pátý únor, tedy druhý den papežovy návštěvy, vyhlásilo svátkem pro zaměstnance v soukromém sektoru. Ze zhruba šesti milionů zahraničních pracujících tvoří křesťané zhruba deset procent, katolíků je asi 900 tisíc. Na úterní mši svaté, kterou bude hostit sportovní stadion v Abú Dhabí, se očekává 130 tisíc lidí. Na místní poměry půjde o nezvyklou událost, protože náboženské menšiny sice mohou praktikovat svou víru ve stínu mrakodrapů, ovšem v uzavřených prostorech. Vstřícný postoj k náboženské rozrůzněnosti se v těchto dnech projevuje také v místních sdělovacích prostředcích, které poukazují na výjimečnost papežovy návštěvy. Kupříkladu místní deník The National, který vychází anglicky, detailně popisuje liturgii, kterou bude v úterý sloužit papež František, aby vyslal jasné poselství také jiným státním představitelům blízkovýchodního regionu.

Letecký speciál s Petrovým nástupcem na palubě přistál v Abú Dhábí krátce před 19 hodinou našeho času, to znamená před 22 hodinou tamějšího času. Na letišti papeže přivítal šejch Mohammed bin Zajd bin Sultán Ál Nahján a další představitelé Spojených arabských emirátů. Oficiální uvítací ceremonie proběhne v pondělí dopoledne.



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.2.19 Papež František odhalil v Emirátech sochu Krista a několik stránek Modrého Koránu
5.2.19 Papež ve Spojených arabských emirátech – 2. den
4.2.19 Bratrské soužití se zakládá na výchově a spravedlnosti
4.2.19 Papež ve Spojených arabských emirátech - 1. den
31.1.19 Papež před cestou do Arabských emirátů: Spojuje nás víra v Boha



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti