Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

18.5.2019 

Papež k novinářům: Nabízet dobrý pokrm pravdy, nikoli dezinformace

Vatikán. „Pokorný novinář je svobodný, nepodléhá předsudkům a proto je odvážný,“ řekl papež František na setkání s Asociací zahraničních novinářů v Itálii (Associazione della Stampa Estera in Italia), organizace založené v roce 1912 se sídlem v Římě. Její členové pocházejí z 54 zemí a zastupují 800 různých médií. Novináře spolu s jejich rodinami přijal Petrův nástupce v Klementinském sále Apoštolského paláce jen pár týdnů před Světovým dnem sdělovacích prostředků, který letos připadá na 2. června.

Chci vám především říci, že si vážím vaší práce. Církev si vás váží, i když kladete prst do rány, zející někdy v církevním společenství. Vaše práce je cenná, protože přispívá ke hledání pravdy, která jediná nás osvobozuje.“

- zahájil papež svoji promluvu. „Masmedia jsou nakloněna vzbuzovat v nás pocit, že jsme »diváky«, jako by se zlo týkalo jenom těch druhých, a jisté věci jako by se nám nikdy nemohly přihodit. Jsme však naopak všichni »herci«, a naše jednání má v dobrém či ve zlém vliv na druhé,“ řekl František s použitím slov, která pronesl Benedikt XVI. (Promluva na Španělském náměstí, 8.12.2009).

Počínejte si proto podle pravdy a spravedlnosti, aby komunikace byla opravdu nástrojem tvorby, nikoli destrukce, setkání a nikoli střetu, dialogu a nikoli monologu, orientace a nikoli dezorientace, porozumění a nikoli nedorozumění, mírumilovného soužití a nikoli nevraživosti, a propůjčujte hlas tomu, kdo jej nemá, nikoli na způsob megafonu tomu, kdo silněji křičí.

Papež pak s odkazem na adresu novinářské asociace, jež sídlí v římské ulici, která nese jméno Via dell´Umiltà, tedy ulice pokory, obrátil pozornost k této ctnosti, která je „podstatná pro duchovní život, ale může být také základním, ba klíčovým prvkem žurnalistické profese“.

Každý z nás ví, jak je obtížné a kolik pokory vyžaduje hledání pravdy. A jak je mnohem snazší neklást si mnoho otázek, spokojit se s prvními odpověďmi, zjednodušovat, zůstávat na povrchu, u zdání; spokojit se s lacinými závěry, které ušetří práci se zkoumáním a podáváním komplikované reality. Pokorné přiznání, že všechno předem nevíme, je tím, co podněcuje ke hledání. Předsudek, že všechno víme, je tím, co jej blokuje. Novinář, který je pokorný, není průměrný, nýbrž uvědomuje si, že článkem, tvítem, televizním či rozhlasovým přenosem může bližnímu a někdy i celým komunitám prokázat dobro, ale není-li pozorný a svědomitý, tak také způsobit škodu. Mám na mysli např. to, jak může senzační titulek vytvářet falešnou představu o realitě. Pokud dojde k pochybení, vždycky je třeba udělat opravu, ale vrátit důstojnost nejde, zejména v době, kdy se falešná informace může na internetu šířit tak, že vypadá autenticky.“

„Proto je zapotřebí - pokračoval papež – čelit pokušení publikovat zprávu, pokud není dostatečně ověřena. V době, kdy mnozí tíhnou k apriorním soudům o všem a o všech, pomáhá pokora také žurnalistovi, aby se nenechal ovládnout spěchem, snažil se pozastavit a udělat si čas na pochopení. Pokora nám umožňuje přistupovat k realitě a k druhým s porozuměním.“

Pokorný novinář se snaží správně poznat fakta v jejich úplnosti dříve než o nich referuje nebo je komentuje. Neprodukuje přemíru »sloganů, které myšlení nepodněcují, nýbrž ničí«. Nevytváří stereotypy. Nespokojí se s pohodlnými představami, které líčí »jednotlivé lidi tak jako by byli s to vyřešit všechny problémy anebo naopak jako obětní kozly, na které se svalí veškerá odpovědnost.« (Promluva k pracovníkům TV2000, 15. 12. 2014).

V souvislosti s tzv. sociálními sítěmi upozornil papež na nešvar používání útočných a hanlivých výrazů a poukázal na nezbytnost umírněného vyjadřování, jehož stoupencem byl patron novinářů, sv. František Sáleský (srov. Filotea, kap. XXIX).

V době mnoha nevraživých slov, kdy mnozí mají zvyk mluvit o druhých špatně a lidi třídit, je zapotřebí neustále si připomínat, že každý člověk má svoji nedotknutelnou důstojnost, kterou nelze nikdy odejmout. V době, kdy mnozí šíří fake news, je to pokora, která ti brání prodávat zkažený pokrm dezinformace a nabízet dobrý pokrm pravdy. Pokorný žurnalista je svobodný. Svobodný od podmíněnosti. Svobodný od předsudků a proto odvážný. Svoboda vyžaduje odvahu.

Papež dále zmínil svobodu tisku a vyjadřování jako „důležitý indikátor zdraví dané země“ a povzbudil novináře, aby referovali nejen o zlu, které snadněji budí pozornost, ale také o dobru, které nenápadně prokazuje bezejmenná většina lidí.

Na závěr setkání daroval papež přítomným novinářům knihu, která zahrnuje všechny jeho promluvy a texty, určené novinářům a pojednávající o novinařině za dobu jeho šestiletého pontifikátu, s názvem „Komunikovat dobro“ (Comunicare il Bene, LEV, Vatikán 2019, stran 134) s předmluvou Paola Ruffiniho, prefekta vatikánského Úřadu pro komunikaci.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.2.21 Papež k americkým novinářům: Učte rozlišovat dobro od zla
21.1.21 Ctnosti a neřesti – nový televizní rozhovor s papežem Františkem
11.1.21 Papež: Doba si žádá jednotu
3.1.21 Františkova „encyklika o sportu“ v sedmi slovech
31.10.20 Jsem veden láskou svého lidu, následujícího Ježíše Krista – říká v novém rozhovoru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti