Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

19.5.2019 

Bůh nás miluje mnohem více než my sami sebe

Promluva papeže před Regina Caeli 19. května, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium nás přivádí do Večeřadla, abychom si vyslechli slova, kterými se Ježíš před svým Umučením obrátil ke svým učedníkům v „promluvě na rozloučenou“. Poté co umyl nohy Dvanácti, jim říká: »Nové přikázání vám dávám: Milujte se navzájem: jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte vy« (Jan 13,34). V jakém smyslu však Ježíš označuje toto přikázání za nové? Víme totiž, že již ve Starém zákoně dal Bůh svému lidu přikázání milovat bližního jako sebe (srov. Lv 19,18). Sám Ježíš na otázku, jaké přikázání Zákona je největší, odpověděl, že prvním je milovat Boha z celého srdce a druhým milovat bližního jako sebe sama (Mt  22,38-39).

Jaká novost tedy spočívá v tomto přikázání, které Ježíš dává svým učedníkům? Proč jej nazývá »nové přikázání«? Staré přikázání lásky se stalo novým, protože bylo naplněno tímto dodatkem: »jak jsem já miloval vás«, »milujte se, jak jsem já miloval vás«. Veškerá novost spočívá v lásce Ježíše Krista, který dal z lásky život za nás. Jde o Boží lásku, která je  všeobecná, bezpodmínečná, bezmezná a vrcholí na kříži. Ve chvíli extrémního ponížení, ve chvíli opuštění Otcem, Syn Boží ukázal a daroval světu plnost lásky. Přehodnocením Kristova umučení a agónie učedníci pochopili význam oněch slov: »Jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte vy«.

Ježíš nás miloval první, miloval nás navzdory našim křehkostem, našim omezením a našim lidským slabostem. On učinil, že jsme se stali hodni Jeho lásky, která nezná mezí a nikdy nekončí. Tím že nám dal nové přikázání, po nás žádá, abychom se měli rádi mezi sebou nejenom a ne toliko svojí láskou, nýbrž Jeho láskou, kterou Duch svatý vkládá do našich srdcí, pokud jej s vírou vzýváme. Takto – a jenom takto – se můžeme navzájem milovat nejenom tak, jak milujeme sebe, ale jak On miloval nás, to znamená nezměrně více. Bůh nás totiž miluje mnohem více než my sami sebe. Tak především můžeme šířit setbu lásky, která obnovuje vztahy mezi lidmi a otevírá horizonty naděje. Ježíš vždycky otevírá horizonty naděje, Jeho láska otevírá horizonty naděje. Tato láska nás činí novými lidmi, bratry a sestrami v Pánu, a vytváří z nás nový lid Boží, tedy církev, v níž jsou všichni povoláni milovat Krista a milovat se navzájem v Něm.

Láska, která se projevuje v Kristově kříži a ke které nás v životě volá, je jedinou silou, která proměňuje naše srdce z kamene na srdce z masa; jedinou silou schopnou proměnit naše srdce je Ježíšova láska, pokud touto láskou milujeme také. A tato láska nás uschopňuje milovat nepřátele a odpouštět tomu, kdo nás urazil. Položím vám jednu otázku, a každý, ať si na ni v srdci odpoví: Jsem schopen milovat svoje nepřátele? Každý máme někoho - nevím, zda  nepřítele – ale někoho, kdo s námi nesouhlasí, je „na straně těch druhých“ nebo někoho, kdo mu ublížil... Jsem schopen tyto lidi mít rád? Onoho muže, onu ženu, kteří mi ublížili a urazili mne? Jsem schopen jim odpustit? Každý ať si odpoví ve svém srdci. Ježíšova láska nás podněcuje k dialogu, pomáhá nám naslouchat a navzájem se poznat. Láska nás otevírá druhému a stává se základem lidských vztahů. Uschopňuje nás překonávat bariéry vlastních slabostí a vlastních předsudků. Ježíšova láska v nás vytváří mosty, učí novým cestám a rozněcuje dynamismus bratrství.

Panna Maria ať nám pomáhá svojí mateřskou přímluvou, abychom od jejího Syna Ježíše obdrželi dar jeho přikázání a od Ducha svatého moc prokazovat ji v každodenním životě.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.5.20 Duch svatý je oheň, který spaluje hříchy
24.5.20 O novém způsobu Ježíšovy přítomnosti
24.5.20 Vzkříšený Ježíš je přítomen ve Slovu, svátostech a působením Ducha
17.5.20 Duch svatý těší a přetváří srdce
17.5.20 Boží přikázání nám nejsou dána jako zrcadlo našich ubohostí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti