Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

15.9.2019 

Bůh zachraňuje nabídkou, nikoli nařízením

Promluva papeže před mariánskou modlitbou 15. září, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium (Lk 15-1-32) začíná těmi, kdo kritizují Ježíše, když jej spatří ve společnosti celníků a hříšníků, a s opovržením poznamenávají: »Přijímá hříšníky a jí s nimi« (v.2). Tato věta se ve skutečnosti stává znamenitou zprávou. Ježíš přijímá hříšníky a jí s nimi. To se děje s námi na každé mši v každém kostele: Ježíš nás rád přijímá u svého stolu, kde za nás obětoval sebe sama. Mohli bychom napsat na brány svých kostelů větu: „Tady Ježíš přijímá hříšníky a stoluje s nimi“. Pán, který odpovídá těm, kdo jej kritizovali, vypráví tři podobenství, překrásná tři podobenství, která ukazují jeho náklonnost k těm, kdo mají pocit, že jsou od Něho daleko. Bylo by krásné, kdyby si dnes každý z vás vzal Lukášovo evangelium, patnáctou kapitolu a přečetl si tato tři podobenství. Jsou překrásná.

V prvním podobenství říká: »Kdo z vás, když má sto ovcí a jednu z nich ztratí, nenechá těch devětadevadesát v pustině a nepůjde za tou ztracenou, dokud ji nenajde« (v.4). Kdo z vás? Ten kdo má zdravý rozum nikoli. Spočítá si to a obětuje jednu, aby zachránil těch devětadevadesát. Bůh se však nevzdává, ležíš mu na srdci právě ty, kdo dosud neznáš krásu jeho lásky, ty, kdo jsi ještě nikdy nepřijal Ježíše za střed svého života, ty, kdo nedovedeš překonat svůj hřích, ty, který možná kvůli něčemu zlému, co se ti v životě stalo, nevěříš v lásku. V druhém podobenství jsi onou mincí, s jejíž ztrátou se Pán nesmiřuje a ustavičně ji hledá, což znamená, že v Jeho očích jsi drahocenný, že jsi jedinečný. V Božím srdci tě nikdo nemůže nahradit. Máš tam místo a nikdo tě nemůže nahradit; i já a nikdo mne nemůže v Božím srdci nahradit. A v třetím podobenství je Bůh otcem, který čeká na návrat marnotratného syna. Bůh nás vždycky očekává, neochabuje, neztrácí odvahu, neboť my a každý z nás jsme oním opětovně objatým synem, znovu nalezenou mincí, onou laskanou ovečkou vkládanou na ramena. Každý den čeká, že si všimneme Jeho lásky. A ty řekneš: „Já jsem toho ale natropil moc, přespříliš jsem toho nastropil.“ Neměj strach: Bůh tě miluje, má tě rád takového, jaký jsi, a ví, že pouze Jeho láska může tvůj život změnit.

Avšak tato nekonečná Boží láska k nám hříšníkům, která je jádrem evangelia, může být odmítnuta. Tak činí starší syn z podobenství. Nechápe v té chvíli lásku a na mysli má spíše zaměstnavatele než otce. Toto nebezpečí se týká také nás, totiž věřit spíše v jakéhosi rigorózního boha než milosrdného; boha, který potírá zlo spíše silou než odpuštěním. Tak tomu není. Bůh zachraňuje láskou, nikoli mocí; nabídkou, nikoli nařízením. Avšak starší syn, který neakceptuje otcovo slitování, se uzavírá a dopouští se nejhorší chyby: pokládá se za spravedlivého, za zrazeného a všechno posuzuje podle svého pojetí spravedlnosti. Takto se rozzlobí na bratra a vytýká otci: »Dal jsi zabít vykrmené tele, když se vrátil tenhle tvůj syn« (srov. v.30). Tenhle tvůj syn. Nenazývá jej můj bratr, ale tvůj syn. Považuje se za jedináčka. Také my se mýlíme, když se považujeme za spravedlivé a máme za to, že špatní jsou ti druzí. Nepovažujme se za dobré, protože sami, bez pomoci Boha, který je dobrý, nedovedeme přemoci zlo. Nezapomeňte si dnes vzít evangelium a přečíst si tato tři podobenství z patnácté kapitoly z Lukáše. Prospěje vám a ozdraví vás.

Jak porazit zlo? Přijetím odpuštění od Boha, přijetím odpuštění od bratří. Děje se tak pokaždé, když jdeme ke zpovědi. Tam se nám dostává Otcovy lásky, která přemáhá náš hřích. Ten už není, Bůh jej zapomíná. Když odpouští Bůh, už si nepamatuje, zapomíná naše hříchy, zapomíná. Bůh je k nám tolik dobrý! Ne jako my, kteří si - poté co prohlásíme „to nevadí“ - při první příležitosti vzpomeneme na utrpěné příkoří i s úroky. Ne, Bůh ruší zlo, obnovuje naše nitro a tak umožňuje, aby se v nás opět zrodila radost, ne smutek, ne temnota v srdci, ne podezření, nýbrž radost.

Bratři a sestry, odvahu, s Bohem nemá žádný hřích poslední slovo. Madona, která rozvazuje životní uzly, ať nás osvobodí od domnělé, námi nárokované spravedlnosti a dá nám pocítit potřebu jít k Pánu, který na nás vždycky čeká, aby nás obejmul a odpustil nám.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti