Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

24.9.2019 

Synodu o Amazonii předjímá encyklika Pia X.

Česká sekce RV

Když papež František vyhlašoval synodu o Amazonii, měl jistě na mysli rovněž encykliku, kterou před stoletím jeho předchůdce sv. Pius X. věnoval americkým domorodcům a v níž pranýřoval veškerá zvěrstva, která se na nich dějí. Jde o Lacrimabili statu, datovanou 7. červnem 1912. V krátkém, leč zcela jasném textu – vůbec prvním, který jakýkoli papež cele zaměřil na jihoamerickou domorodou populaci – papež Sarto s hrůzou píše o „krutostech a zločinech, hanebnostech a ničemnostech“ páchaných na tamním obyvatelstvu, o „obchodování“ s ním, a to též na úkor žen a dětí, které využívá skutečnosti, že mnozí z těchto lidí dosud žijí ve „vzdálených a nedostupných“ krajích. Pius X. přiznává, že zprvu nechtěl věřit takovým hlasům, avšak svědectví misionářů, apoštolských delegátů a „plně důvěryhodných osob“ ho zbavila veškerých pochybností. S hořkostí proto konstatuje, že „žalostný stav indios v Jižní Americe“, jak ho v bule Immensa pastorum popsal Benedikt XIV. (1741), nadále trvá a že mnohé politováníhodné okolnosti se dosud nezměnily.

Kdo však byli zmínění důvěryhodní svědkové, kteří přiměli Pia X. k sepsání dokumentu, předjímajícího nadcházející biskupskou synodu? Dnes víme, že jedním ze zdrojů, kterému možná nejvíce dopřál sluchu, byl misionář Giovanni Genocchi (1860-1926), známý především svými sympatiemi k modernismu. Genocchi byl jednou z významných postav tehdejší církve a přestože Pius X. neprojevoval přílišnou ochotu k jeho modernizujícím názorům, nikdy mu neodepřel důvěru. A mezi delikátními úlohami, které mu svěřil, byla rovněž inspekce amazonských oblastí, aby pak mohl z první ruky informovat Svatý stolec o tamním dění. Genocchi byl misionář znalý jazyků a uvyklý cestování po nepřístupných oblastech. Na inspekci se vydal dvakrát mezi lety 1911 až 1913, přičemž encyklika, již přímo inspiroval, se objevila po první cestě. V italštině nyní vycházejí všechny zprávy, které misionář zasílal Svatému stolci, zejména pak tehdejšímu státnímu sekretáři Rafaelovi Merrymu del Val (Per gl´Indi del Sudamerica. Missione pontificia di studio, a cura di Mario L. Grignani, Edizioni di storia e letteratura). Odkazují zejména k zastávkám v Iquitos v severovýchodním Peru, které Genocchi popisuje jako „divokou či polodivokou zemi“, a k brazilskému Manaus. Do obou lokalit se papežský vyslanec dostal po nekonečných plavbách na jihoamerických řekách. To, co kolem nich viděl a o čem napsal do Říma, přivedlo papeže k okamžité obžalobě. S místním klérem, píše Genocchi, moc nelze počítat, protože ho ponejvíc tvoří obchodníci s otroky, pijáci a klerici žijící v konkubinátě. Totéž platí o církevní struktuře, zatížené státním patronátem, který americké republiky zdědily ze španělského a portugalského období. Důvěryhodné svědectví vydávali jedině misionáři, kterých ovšem bylo málo a navíc často trpěli nemocemi, vzhledem k nemilosrdné malárii a žluté zimnici. Proti trvalé zvůli na domorodém obyvatelstvu zasahovaly výlučně britské diplomatické úřady, a proto Genocchi navrhuje vyslání britských (a zvláště irských) misionářů, kteří si dokázali získat respekt.

Životní podmínky domorodých obyvatel skutečně byly žalostné, jak Pius X. vepsal do titulu své encykliky. V Argentině, kde se Genocchi vylodil, s rozpaky zjišťuje, že „o Indiánech nikdo nechce mluvit a panuje jediné přání – aby už bezezbytku a co nejrychleji zmizeli“. V Chile si „vojáci krátí čas střelbou do indios“ a nejsou tak daleko časy, kdy se „za mužskou indiánskou hlavu platila libra a za ženskou pět šilinků“. V Peru se na „nebohé indios pořádají skutečné hony a razie, jsou svazováni do řetězů, tyranizováni, masakrováni, a to někdy z čiré podlosti“, pokračuje papežský informátor a dodává: „Cizinci, především misionáři, nejsou vítáni, protože vidí, co by vidět neměli. Neuvěřitelná je lhostejnost, s jakou se kupují a prodávají mladí indios, častokrát podvodně a násilně pochytaní, za hojného krveprolití“. O vládních úřadech si Genocchi nedělá přílišné iluze: mlčí, vše kryjí a samy se obohacují. Papežův inspektor tudíž vřele doporučuje zakládání nových misií, ovšem naléhá na jejich ochranu a zaručení pomoci. Jinak totiž nemají smysl v místech, kde zaslechl, že by se s „misionáři mělo nakládat jako se zločinci, protože Indiány vzdělávají, a tak připravují kolonizátory o tažnou zvěř“. V brazilském Belému „je zotročování indios krutě barbarské“, referuje dále Genocchi. „Jejich prodej, koupě a odchyt nejsou považovány za větší provinění než pašování zboží v Evropě“, píše.

Otroctví sice bylo v Brazílii oficiálně zrušeno o tři desetiletí dříve, avšak v Manaus pokračovalo a nechybělo při něm mučení. „Znásilňování indiánských dívek je zcela normální“, poznamenává misionář, „protože jejich majitel je soudcem, který nepřipouští odvolání“. A když se někdo pokusí o útěk? Je lepší nevyslovit, co se mu stane, dodává. V obrovské Amazonii je „vše dovoleno“, zákony neexistují, „trh s lidským masem denně probíhá“ a „indiánské otrokyně se musí podvolit chlípné a nenasytné zvůli“. Genocchi to vše viděl, zapsal a sdělil v Římě, což vedlo otřeseného Pia X. k sepsání encykliky. Od té doby uběhlo sto let, avšak jestliže první latinskoamerický papež považuje za nutné svolání synody o Amazonii, znamená to, že je zapotřebí další obžaloby. Trvá totiž násilí na přírodě a jejím jedinečném bohatství, ovšem nejenom na ní.

Z listu Avvenire (21.9.2019) přeložila a doplnila Jana Gruberová



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.10.19 Papež: Posynodální exhortaci vypracuji do konce roku
27.10.19 Papež: Uznání, že všichni potřebujeme spásu, je prvním krokem religiozity
26.10.19 Tradice je úschovna budoucnosti
26.10.19 Synoda: Nové stezky pro církev a pro integrální ekologii
26.10.19 CIC: Jáhenství je služba Božímu lidu, nikoli moc jednat in persona Christi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti