Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

18.10.2019 

První návrhy z amazonské synody: Zvláštní amazonský obřad

Vatikán. Z relací jazykových skupin vzešly první hlavní ideje synodních otců, kteří od 6. do 27. října hledají ve Vatikánu nové cesty evangelizace a integrálního rozvoje amazonské oblasti. Výstupy dvanácti skupin byly předány generálnímu sekretariátu. Nepředstavují oficiální dokument ani text magisteria, ale shromažďují náměty a názory vzešlé ze svobodné debaty účastníků synody. Synodní otcové se společně shodují, že tptp setkání je časem milosti pro církev a doufají, že bude počátkem nového misijního dynamismu. Uvědomují si také, že jakkoliv se synoda týká jednoho konkrétního regionu, její dosah je univerzální a dotýká se záležitostí důležitých pro celou církev.

Na tiskové konferenci přezentující výsledky práce v malých jazykových skupinách zaznělo, že představené návrhy nejsou závěrem synodální debaty, nábrž další krok v naslouchání tomu, jak Bůh dnes promlouvá k církvi. „Jsou to pouze postřehy a nikoli definitivní výstupy,“ zdůraznil P. Giacomo Costa, sekretář synodální Komise pro informace.

Arcibiskup Rino Fisichella poznamenal, že ve všeobecné církvi přispívá do společného dědictví každý národ, kultura a tradice. Proto také, jak zdůraznil předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, italská pracovní skupina navrhla zavedení zvláštního amazonského obřadu. Zdůraznil přitom, že Amazonie již je otevřená pro víru, existují tam církevní skupiny a jde o to poskytnout jim větší možnost života ve shodě s vlastními tradicemi.

„Navrhuje se, aby synoda přijala usnesení, podle něhož by se amazonské národy mohly vydat na novou cestu vlastního amazonského obřadu, vyjadřujícího liturgické, teologické, disciplinární a duchovní dědictví, které jim náleži, se zvláštním odkazem k tomu, co konstituce Lumen gentium stanovuje pro východní církve. Takto se obohatí dílo evangelizace vyjadřující víru skrze specifiku vlastní kultury,“ řekl arcibiskup Fisichella.

Jak dále poznamenal, nové rity jsou výrazem evangelizace. „Když evangelium přichází do určité kultury, inkulturuje se, tzn. snaží se vyjádřit tajemství víry způsobem co nejslučitelnějším s danou kulturou,“ dodal předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Připomněl, že poslední nový obřad byl v církvi potvrzen v 18. století. Na otázku, zda tento návrh zároveň znamená zdobrovolnění celibátu, poznamenal, že v disciplinární sféře jsou v katolické církvi rity, kde existuje cesta pro ženaté kněze. Neodpověděl na to, zda by nový obřad znamenal rovněž jáhenství pro ženy.

Brazilský biskup biskup Mário Antônio da Silva (Roraima), který je členem komise pro vypracování závěrečného dokumentu, během tiskové konference informoval, že v závěrech diskusních skukpin se objevuje také postulát svěcení ženatých mužů, protože je zapotřebí nových spolupracovníků v misijním dílě, zejména v nejodlehlejších komunitách. Zároveň nicméně zdůraznil, že to nijak neumenšuje význam celibátu jako daru, který je třeba uznat za nedocenitelný zdroj milosti.

Za jednu z klíčových otázek považují synodní otcové blízkost chudým, postavení se na jejich stranu. Znamená to rovněž angažovanost v sociálních otázkách. Velkou pozornost věnují relace jazykových skupin také ideji služebné církve založené na větší angažovanosti laiků a  docenění služby žen v církvi. Některé skupiny navrhují rozšířit na ženy služby lektora a akolyty. Většina relací vybízí k reflexi nad otázkou jáhenství žen a svěcení ženatých mužů, aby se zajistila přítomnost církve v domorodých komunitách.

Jedna ze  skupin poukázala také na nedostatek adekvátní reflexe nad příčinou aktuální krize pastorace. A mnozí navrhují svolání všeobecné synody na téma role žen v církvi a celibátu.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.10.19 Papež: Posynodální exhortaci vypracuji do konce roku
27.10.19 Papež: Uznání, že všichni potřebujeme spásu, je prvním krokem religiozity
26.10.19 Tradice je úschovna budoucnosti
26.10.19 Synoda: Nové stezky pro církev a pro integrální ekologii
26.10.19 CIC: Jáhenství je služba Božímu lidu, nikoli moc jednat in persona Christi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti