Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

21.4.2020 

Savojští na oltáři

Turín. Dva světci, sedm blahoslavených, tři ctihodní a dvě Boží služebnice. Rod savojských, jedna z nejdéle vládnoucích dynastií v Evropě, obohatila církev právě těmito dary, nepočítaje dalších dvacet jeho příslušníků, kteří zemřeli v pověsti svatosti, aniž by u nich byl zahájen kanonizační proces. Životy těchto příkladných křesťanů a svědků víry popisuje kniha italského novináře, stálého jáhna turínské diecéze a otce dvou dětí, Lorenza Bortolina. Ve svazku nazvaném „Savojští na oltáři“ (I Savoia sugli altari, Effatá Editrice, Torino 2020) autor nepopírá, že z prastarého šlechtického rodu vzešel rovněž poslední vzdoropapež, vévoda Amadeus VIII., a že některé církevní pocty byly uděleny spíše z politických důvodů.

Aniž by však vynášel soudy nad panovnickým rodem, zamýšlí církevní historik Bortolin především poukázat na vzory svatosti, které se nevymykají žádnému prostředí, včetně královských paláců: „Mnozí dějepisci se zaměřují na politickou a vojenskou roli Savojských, na vliv jejich manželek a poradců, aniž by se zmínili o jejich religiozitě“, uvedl autor pro jeden italský literární portál (www.letture.org). „Všude, kde byla zrušena monarchie, nastalo určité damnatio memoriae. Stačí pomyslet na německé Hohenzollerny anebo francouzské Bourbony. Nicméně kniha nemá být nějakým vymezováním pozic, nýbrž příspěvkem k dějinám církve“, zdůrazňuje turínský jáhen.

Savojský rod čítá dva světce – sv. Janu (Annu) Savojskou (1306/7-1366), byzantskou císařovnu, a sv. Jeronýma Karmela Savojského (1500-1558) , který vstoupil do řádu mercedariánských rytířů. Jana Savojská se stala druhou manželkou byzantského císaře Andronika III. Palailoga, přijala jméno Anna a marně usilovala o smíření katolické církve s pravoslavnou. Roku 1328 se sama ujala císařské vlády, když její manžel válčil s dědem Andronikem II., při sporech o následnictví se stáhla do Soluně, kde vstoupila do kláštera pod řeholním jménem Anastázie a také zde zemřela roku 1366.

Piemontský vévoda Jeroným Karmel Savojský, známý jako sv. Karmel, se narodil počátkem 16. století. Zanechal studií, aby se věnoval vojenské kariéře, a později vstoupil k mercedářům, řádu založenému k vykupování křesťanských zajatců z rukou Maurů, a to i za cenu osobní výměny za zajatce. Jako řeholník se Karmel věnoval teologickým studiím a stal se horlivým mariánským ctitelem. Zanechal po sobě spis De Conceptione, potvrzující na základě soukromého mariánského zjevení početí Panny Marie bez poskvrny prvotního hříchu, čímž předběhl vyhlášení tohoto dogmatu o několik století. Za svého života tento potomek savojského rodu vykonal několik zázraků, čímž si získal značnou oblíbenost mezi věřícími španělské diecéze Teruel, kde byl biskupem. Zemřel v Barceloně roku 1558.

Mezi sedmi blahoslavenými, kromě unikátního případu beatifikovaných otce a dcery – Amedea IX. Savojského, známého svou charitou, a jeho dcery Ludvíky, klauzurní mnišky, připomíná Bortolin zejména posledně blahořečenou královnu obojí Sicílií, Marii Kristýnu Savojskou, která zemřela v pouhých 23 letech roku 1836, dva týdny poté, co přivedla na svět prvorozeného syna a pozdějšího následníka trůnu Františka II. Bourbonského. Beatifikační liturgii této “svaté královny” v Neapoli před šesti lety vedl tehdejší prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. Angelo Amato.

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.10.20 Kostel je místem svobody a naděje
19.9.20 Papež zaslal růžence na pohřeb zavražděného kněze – jeden pro vraha
5.8.20 Italský biskup “zrušil” křestní a biřmovací kmotrovství
24.7.20 Matka Lucia, Mutter der Toten
15.7.20 Rodina v post-rodinné společnosti: 40% mladých Italů nechce mít děti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti