Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

1.5.2020 

Práce připodobňuje člověka Bohu Stvořiteli

Vatikán. „Každá nespravedlnost, spáchaná na pracujícím člověku, pošlapává lidskou důstojnost, i důstojnost toho, kdo se této nespravedlnosti dopouští,“ kázal papež při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Dnešní, prvomájovou bohoslužbu uvedl papež následovně:

Dnes je připomínka svatého Josefa, Dělníka, a Svátek práce. Modleme se za všechny pracující; za všechny, aby nikomu nechyběla práce, všichni byli spravedlivě placeni a mohli se těšit z důstojné práce a hezkého odpočinku.“

V homilii papež komentoval první čtení z dnešní nezávazné liturgické připomínky, tedy úryvek z knihy Geneze (1,26-2,3) o stvoření člověka k Božímu obrazu.

„»Bůh stvořil člověka« (Gn 1,27). Stvořitel stvořil svět, stvořil člověka a dal mu poslání spravovat, pracovat a rozvíjet stvoření. Slovo „práce“ používá Bible k popisu Boží činnosti: »Bůh skončil své dílo, které udělal, a přestal sedmého dne s veškerou prací« (Gn 2,2). A pověřil touto činností člověka: »Obdělávej a chraň. Jako by řekl: pracuj, abys tento svět tvořil a rozvíjel spolu se mnou« (srov. Gn 2,15.19-20). Práce tak není než pokračováním Božího díla. Lidská práce je povoláním člověka, obdrženým od Boha za účelem tvořit veškerenstvo.

A práce je tím, co připodobňuje člověka Bohu, protože prací je člověk tvůrcem, schopným tvořit. Tvořit spoustu věcí, tvořit rodinu a rozvíjet se. Člověk je tvůrcem a tvoří prací. Je to poslání. A Bible praví: »Bůh viděl všechno, co udělal, a hle – bylo to velmi dobré« (Gn 1,31). Práce v sobě chová určité dobro a vytváří soulad – krásu, dobrotu. A zahrnuje celého člověka, jeho myšlení i jednání. Člověk je zapojen do práce, a práce je jeho prvotní povolání. To dává člověku důstojnost, která jej připodobňuje Bohu. Důstojnost práce.

Jednou se v jedné Charitě stalo, že přišel nějaký muž, který byl bez práce a sháněl se po něčem, protože měl rodinu, a pracovník Charity mu řekl: „Můžeš alespoň přinést domů jídlo.“ – „To mi však nestačí,“ odpověděl muž. „Chci si na chléb vydělat, abych jej mohl přinést domů.“ Postrádal důstojnost, kterou dá práce, aby mohl domů přinést chléb. Důstojnost práce je bohužel velice pošlapávána. Z dějin víme o ohavnostech zacházení s otroky, které přiváželi z Afriky do Ameriky. Myslím na dějiny, které se týkají mojí vlasti. My říkáme: „takové barbarství“... Ale také dnes existuje spousta otroků, mnoho mužů i žen, kteří v práci nejsou svobodní; jsou nuceni pracovat, aby přežili, nic víc. Jsou to otroci nucené práce. Nucené práce, která je nespravedlivá a špatně placená, takže se pošlapává důstojnost lidského života. Ve světě je jich velice mnoho. V novinách jsme před pár měsíci četli, jak v jedné asijské zemi nějaký zaměstnavatel zbil a zabil svého zaměstnance, jehož denní mzda byla méně než dolar, protože něco neudělal dobře. Otroctví je dnes naší „ne-důstojností“, protože odnímá důstojnost muži, ženě a nám všem. - „Ne, já pracuji, mám svoji důstojnost.“ Ano, ale tvoji bratři nikoli. „Ano, otče, to je pravda, ale to je tak daleko, já to stěží chápu, ale tady u nás...“ – Je to také tady u nás. Pomysli na pracující, kterým dáváš práci za minimální mzdu ne na osm, ale na dvanáct i čtrnáct hodin denně. To se děje dnes tady. Na celém světě, ale i tady. Pomysli na služebnou, která nemá spravedlivou mzdu, sociální pojištění, nemá nárok na důchod. To se neděje pouze v Asii, ale zde.

Každá nespravedlnost, spáchaná na pracujícím člověku, pošlapává lidskou důstojnost, i důstojnost toho, kdo se této nespravedlnosti dopouští. Úroveň se snižuje a ústí do napětí diktátor-otrok. Avšak Bůh nám dal krásné povolání tvořit, vytvářet a pracovat. A to je možné za spravedlivých podmínek a při respektování důstojnosti člověka.

Dnes se spojujeme s mnoha muži a ženami, věřícími a nevěřícími, kteří si připomínají Svátek pracujících, Svátek práce, s těmi, kdo zapásí za spravedlnost v práci, s těmi dobrými podnikateli, kteří usilují o spravedlivý rozvoj, třebaže sami ztrácejí. Před dvěma měsíci jsem slyšel po telefonu jednoho zdejšího, italského podnikatele, který mne prosil o modlitbu, a snažil se, aby nikdo z jeho zaměstnanců nebyl propuštěn, protože – jak řekl – „Propuštěním někoho z nich bych propustil sebe.“ Mnozí dobří podnikatelé takto smýšlejí, starají se o zaměstnance jako o svoje  potomky. Modleme se také za ně. A prosme svatého Josefa, jehož krásnou sochu, která drží v rukou pracovní nářadí, máme zde v kapli, ať nám pomáhá zápasit za důstojnost práce, aby byla práce pro všechny a byla důstojná, nikoli otrocká. Za to se dnes modleme.“

Kázal papež František při prvomájové liturgii v kapli Domu sv. Marty, kde byla k této příležitosti umístěna socha sv. Josefa, patřící Křesťanskému sdružení italských pracujících (ACLI), založenému v roce 1945. Tato socha byla v roce 1956 umístěna na Svatopetrském náměstí, kde papež Pius XII. sloužil poprvé liturgickou připomínku sv. Josefa, Dělníka, kterou ustanovil v roce 1955 právě na prvního května. Dnešní ranní bohoslužbu zakončil papež jako obvykle adorací vystavené Nejsvětější svátosti k duchovnímu eucharistickému přijímání a svátostným požehnáním věřících sledujících její přímý přenos.



Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti