Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.6.2020 

Římský biskup podpořil asociaci Lazarus

Vatikán. „Lidé z ulice a mladí, aktivní, pracující lidé, jejichž jedinou ambicí je prostě žít spolu“. Těmito slovy se papeži Františkovi představilo sdružení Lazarus, které vzniklo před deseti lety. Z původně plánované širší papežské audience sešlo, avšak do Domu svaté Marty se dostavila alespoň malá delegace, přičemž další dvě stovky „spolubydlících“ se více než hodinového hovoru s papežem účastnily pomocí digitálních technologií.

Původně francouzská asociace Lazarus, která vznikla z podnětu laika Étienna Villemaina, se rozšířila do několika dalších evropských zemí. Její členové, většinou rodiny s dětmi, otevřeli své soukromé byty pro bezdomovce a jiné lidi v sociální nouzi, a tím je též přijali do svých domovů, kde jim nabízejí klidné mezilidské vztahy, interakci a pomoc. Nikoli náhodou se dialog s papežem, který dnes v poledne asociace zveřejnila, rozvinul od biblického jména, které si dala do názvu.

V podobenství o Lazarovi je tento žebrák, narozdíl od bezejmenného boháče, nazýván jménem, poznamenal František a zdůraznil, že podle jeho názoru “Lazar znamená lidskou schopnost přijmout nějaké jméno, hledat ho v mezních situacích, protože právě tehdy si všímáme svého pravého jména”.

V odpovědi na otázku o důstojnosti mentálně postiženého člověka papež oddělil zdravotní stav, profesionální úspěch, vzdělání či eleganci od schopnosti důstojného života: “Můžeš být vynikajícím sportovcem, anebo kypět zdravím, ale bez důstojnosti, která podmiňuje dobrý život, to není k ničemu”. Lidé nezbytně nejsou hodní toho, co činí, podotkl dále. Důstojnost, jako “schopnost žít před Bohem a druhými lidmi s veškerou vnitřní silou a také pokorou, v níž se nepovyšujeme nad Boha”, může být vlastní všem lidem, chudým či bohatým, nemocným či nikoli. Důstojnost je dar, uzavřel František.

Odpustit, aby nám bylo odpuštěno je jako “zpáteční lístek”, vyzdvihl papež v reakci na další dotaz, popisující člověka, který ztratil důvěru v lidi i v Boha. Schopnost odpustit si může vyžádat celý náš život, připustil, a proto se na tuto cestu máme vydat s klidem a pokorou, dokud se naše srdce neuzdraví. Na druhé straně nenávist a zášť jsou nepěkným majetkem, který nijak neobohacuje, dodal. Je třeba žít s evangeliem v ruce a srdci, vysvětlil papež na dotaz o možnostech svědectví v 21. století, protože takto, a nikoli proselytismem, roste církev. “Až nevěřící uvidí, že katolíci žijí podle evangelia, sami se přijdou ptát”. Jako vzor uvedl Karla de Foucaulda, který bude brzy svatořečen.

Další otázka se týkala “bohaté církve ve světě, kde je mnoho chudých”. Papež, aniž by se jí nijak vyhýbal, poukázal na přílišnou všeobecnost slova “církev”, a rozlišil velkolepost sakrálních staveb od jednotlivých věřících, kteří mohou lnout k pěnězům. Zároveň však existují “také bohatí lidé, kteří spravují bohatství podle evangelia, s chudým srdcem”, což by mělo platit rovněž pro každého, kdo si zvolil Ježíše. “Bohatý papež či biskupové, kněží, řeholníci a řeholnice jsou pro církev pohoršením”.

Na dotaz, zda by asociace Lazarus mohla otevřít jeden ze svých domů ve Vatikánu, František reagoval tím, že prostory skutečně nechybí, ale „papežovi k něčemu takovému schází odvaha“. V každém případě přítomné ujistil, že se za tento požadavek bude modlit. Nakonec se s asociací Lazarus rozloučil podnětem k zamyšlení: „Jak odpovídáme na velkorysost a lásku, kterou jsme obdrželi?“

 

 

 

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti