Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.7.2020 

Profesorka pro papeže

Itálie. Návrh zákona, který by řešil předluženost italských domácností, a poté v polovině června povolání papežem Františkem do řídící rady vatikánského Úřadu pro finanční zpravodajství (Aif), kam nastupuje tento měsíc. Tato změna profesorce Sciarrone Alibrandi nebrání v tom, aby nadále vedla svou bitvu na obranu rodin a drobných spotřebitelů. Možná právě proto si ji papež František vybral mezi své blízké spolupracovníky.

Antonella Sciarrone Alibrandi, ročník 1965, matka tří dětí, je prorektorkou milánské Katolické univerzity, kde vyučuje bankovní právo na Fakultě bankovních, finančních a pojišťovnických věd. Římský biskup si ji zvolil do úřadu, který se zabývá potíráním a prevencí financování terorismu a praní špinavých peněz. “Další známka toho, že papež chce docenit profesionální kompetenci a činnost žen jako výraz bohatství katolického světa”, komentuje milánská profesorka pro hospodářskou přílohu deníku Corriere della Sera (6.7.).

Sciarrone Alibrandi přichází do Vatikánu vprostřed legislativního zápasu, zaměřeného na zmírnění dopadu předluženosti u stále širší skupiny italského obyvatelstva. “Prožíváme krajně obtížnou chvíli. Italská hospodářská situace se horší a stále více lidí se zadlužuje. Spotřeba a zadluženost domácností roste rychleji než jejich příjmy, redukuje se role sociálního státu, který zatěžuje obyvatele náklady na zdravotní a sociální zabezpečení, které kdysi bylo bezplatné. Především ale prudce stoupá gambling, což je dnes fenomén, který se vymyká jakékoli kontrole. Široké vrstvy populace se zadlužují, aby mohly hrát. A veškerou tuto analýzu vztahuji ještě na období před pandemií, jejíž důsledky se dostaví pouze v příštích  měsících”.

Podle milánské profesorky jistě není účelem pomáhat filutům, kteří těží ze státního sociálního systému, avšak na druhé straně nelze pomíjet obtíže lidí, kteří finančně nevystačí do konce měsíce, a proto se zadlužují. “Důležitým krokem v tomto směru se měl stát nový insolvenční zákon, jehož platnost byla ovšem kvůli koronaviru odložena o jeden rok, na 1. září 2021. Se skupinou kolegů jsme proto podali návrh na změnu stávajícího zákona, který by tak již dnes zareagoval na nesnáze mnoha rodin, jejichž počet se v příštích měsících zcela jistě znásobí”.

Předložené legislativní schéma předpokládá pětici konkrétních zlepšení, která přinášejí zjevný prospěch jak dlužníkům, tak celému systému. Kromě apelu na finanční odpovědnost věřitelů a dlužníků doporučuje naprostou novinku v italském panoramatu, a sice možnost oddlužení, pokud debitor projeví dobrou vůli a absenci zlého úmyslu. “Ocitli jsme se v rozhodujícím momentu. Hrozí, že beztak křehká situace, kterou jsme řešili už v únoru, se v příštích týdnech změní v drama. Proto je nutný neodkladný zásah. Parlament se již naším návrhem zabýval a začlenil ho do nového insolvenčního zákona. Neexistuje však důvod pro to, aby na něj rodiny a spotřebitelé čekali ještě více než rok. Je zapotřebí jednat rychle, abychom podpořili sociální soudržnost v naší zemi”, uzavírá italská profesorka, kterou papež František jmenoval do vatikánského finančního zpravodajského úřadu.

 

 

 



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.1.21 Vatikán o peněžních převodech do Austrálie: chybná čísla
5.12.20 Papež schválil nové stanovy vatikánské finanční jednotky
13.10.20 Moneyval skončil návštěvu Vatikánu
4.7.20 Vatikánský Finančí informační úřad navázal spolupráci s Českou republikou
17.6.20 Vatikánský seminář o prevenci legalizace výnosů z trestné činnosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti