Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.7.2020 

Reakce na změnu Hagia Sophia na mešitu: zármutek, hněv, rozhořčení

Páteční rozhodnutí tureckého prezidenta Recep Erdogana o opětovné přeměně chrámu Hagia Sophia na mešitu vyvolalo protesty náboženských i kulturních organizací. Po včerejší modlitbě Anděl Páně se k nim připojil také papež František, když promluvil o svém “velkém zármutku”.

Někdejší mateřský chrám byzantských křesťanů z 6. století se stal mešitou po pádu Konstantinopole do rukou osmanských Turků v polovině 15. století, avšak od roku 1934 byl muzeem a tedy neutrálním územím, kterým Atatürkova vláda demonstrovala sekulární charakter státu a vycházela vstříc Evropě. Národní rada, totiž nejvyšší administrativní soud, v pátek 10. června zrušil usnesení ze třicátých let minulého století a turecký prezident obratem vydal dekret, kterým baziliku mění na mešitu. Recep Erdogan oznámil své rozhodnutí v promluvě k národu a datum první muslimské modlitby stanovil na 24. července. 

Světová rada církví: "Zármutek a zděšení"

Zklamání z rozhodnutí turecké vládní garnitury vyjádřila Světová rada církví, sdružující na 348 křesťanských denominací. V listu adresovaném do rukou prezidenta Erdogana generální sekretář této organizace, pravoslavný kněz Ioan Sauca, mluví o “zármutku a zděšení” a konstatuje, že od roku 1934 “byla Hagia Sophia místem otevřenosti, setkání a inspirace pro lidi všech národů a náboženství”. Jak dále podotýká, její změna na muzeum před 86 lety byla výrazem tureckého úsilí o budování moderního státu a opuštění konfliktů minulosti. “Nynějším rozhodnutím jste zhatil pozitivní znamení otevřenosti Turecka a změnil jste jej v symbol exkluze a rozdělení,” napsal rumunský pravoslavný kněz a profesor Sauca, stojící ad interim v čele Světové rady církví.

V listu dále upozorňuje, že k rozhodnutí se přistoupilo bez konzultace UNESCO a bez jakékoli reflexe nad univerzální hodnotou Hagia Sophia. Zdůrazňuje, že Světová rada církví dlouhá léta podporuje budování mostů a vzájemné úcty mezi náboženskými komunitami. Často vystupuje také na obranu práv jiných náboženství, včetně muslimů. “Přeměna Hagia Sophia na mešitu nezadržitelně vyvolá nejistotu, podezřívavost a nedostatek důvěry, podlomí všechno naše úsilí o setkávání lidí různých náboženství u stolu dialogu a spolupráce,” stojí v listu.

Světová rada církví se dále obává, že rozhodnutí turecké vlády “podpoří ambice dalších skupin, které na jiných místech usilují o změnu status quo a posílení obnovených roztržek mezi náboženskými komunitami.”

Opětovnou přeměnu Hagia Sophia na mešitu bolestně vnímají zejména východní křesťané. Včera proběhla demonstrace v Soluni. Řečtí křesťané požadovali rozhodnou reakci ze strany západních zemí a připomínali osudy Tureckem okupované části Kypru, kde byly pravoslavné chrámy změněny v mešity a pradávné církevní památky rozkradeny nebo zničeny. 

L'Oeuvre d'Orient: Požadujme návrat křesťanskému kultu

Otec Pascal Gollnisch, ředitel L’Oeuvre d’Orient, jedné z nejstarších katolických institucí pomáhajících církvím na Blízkém Východě, pro Vatikánský rozhlas zdůrazňuje, že křesťané nesmějí přitakat změně chrámu Boží moudrosti na mešitu. Vzhledem k tomu, že historicky jde o jedno z hlavních center křesťanství, nemělo by nás podle otce Gollnische uspokojit ani jeho muzeální určení, nýbrž měli bychom usilovat o návrat baziliky Hagia Sophia do původního stavu:

“Přeměna baziliky na mešitu je symbolickým aktem s velmi vážnými důsledky. V Istanbulu není nedostatek mešit. Je to jakési vypovězení války v morálním, náboženském smyslu. Ale je za tím také vůle demonstrovat, že se Turecko obrací zády k tomu, čím bylo ve chvíli vzniku moderního státu. Je to podlé, agresivní a naprosto zbytečné gesto. Žádáme Turecko, aby od svých plánů ustoupilo. Jsou to gesta, která budou mít dopad na vnímání dějin Turecka a jeho vztahu k mezinárodní komunitě. Je to událost velmi významná, která se týká samozřejmě především našich pravoslavných bratří. Chápeme, že pro křesťany v Turecku je obtížné vyjádřit svůj nesouhlas. My, jakožto  L’Oeuvre d’Orient, se s tímto rozhodnutím nesmíříme. Pokud se bazilika stane mešitou, budeme požadovat neméně silná symbolická gesta, a totiž budeme usilovat o to, aby se Hagia Sophia vrátila do původního stavu. Je nutné uvažovat v široké historické perspektivě. Toto nejsou události, které by měly význam jen pro naši současnost. Jsou to události, které se zapisují do dějin.” - Říká otec Pascal Gollnisch, předseda katolické organizace L’Oeuvre d’Orient pro pomoc východním církvím.

Pravoslavné církve: Gesto vyvolá nevraživost křesťanů vůči islámu

Dodejme ještě, že konstantinopolský patriarcha Bartoloměj prostřednictvím mluvčího patriarchátu již před dvěma týdny varoval, že toto rozhodnutí probudí nepřátelské emoce vůči islámu v milionech křesťanů na celém světě, a proto může mít “závažné důsledky pro celou lidskou civilizaci”. Podobně také moskevský patriarcha Kyrill hovořil v této souvislosti o “útoku na celou křesťanskou civilizaci”.

Řecká vláda: Provokace a krok zpět

Na politické rovině proti přeměně baziliky Hagia Sophia na mešitu ostře vystoupila řecká vláda. Erdoganův krok označila za provokaci a návrat Turecka o šest století zpátky. Podle premiéra Mitsotakise se rozhodnutí negativně promítne do vztahů s Evropskou unií.

UNESCO: Obavy o osud křesťanských mozaik

A konečně za kulturní veřejnost UNESCO upozorňuje, že Hagia Sophia náleží k všeobecnému dědictví lidstva, a varuje Erdoganovu vládu před veškerými změnami monumentálního chrámu. Jakékoli zásahy musejí být předem konzultovány s Výborem světového dědictví, připomíná ředitel tohoto fondu OSN, v souvislosti s obavami o osud křesťanských mozaik.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.7.20 Pravoslavní křesťané nerezignují na Hagia Sophia
24.7.20 Ekumenický den smutku a modlitby za Hagia Sophia
18.7.20 Apoštolský vikář Anatolie k situaci chrámu Hagia Sophia
7.7.20 Patriarcha Kyrill: Hagia Sophia stojí v počátcích naší víry
3.7.20 Nejistý osud baziliky Hagia Sophia



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti