Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

2.8.2020 

O normalizaci hysterie    

Milan Glaser

Hysterie zorganizovaná kolem koronaviru, počínaje propagandou čínského režimu, který - poučen z chyb toho sovětského, mlčícího během černobylské havárie - učinil z nouze ctnost, kterou poněkud nepochopitelně - svorně i nesvorně - napodobily všechny ostatní státy, přechází nyní do stádia normalizace. Napříč národy, kulturami, kapitály a ideologiemi nepřestávají média produkovat  zprávy o dalších a dalších počtech nakažených a mlčí o tom, že většina z nich buď vůbec neonemocněla, a pokud onemocněla, už se zase vyléčila. Nadále připisují vrozenou lidskou smrtelnost účelově zveličované smrtnosti koronaviru. Zdravotní stav každého člověka byl zestátněn v podobě přemrštěných opatření, jež dusí mezilidské vztahy i samo lidské svědomí, takže dokonce přestává být zřejmé, zda je nebezpečný virus anebo lidský rod samotný. Zkrátka další symptom globální idolatrie domněle samospasitelného lidského snažení.

Přestala se sice objevovat senzační videa, jakým bylo to čínské, ukazující chodce, kteří se zničehonic kácejí na ulici, zatímco divák si měl domyslet, že je to horečkou z koronaviru, anebo to italské, ukazující vojenské náklaďáky, které „evidentně“ nestačily svážet rakve do krematorií. Koronavirová hysterie se zkrátka normalizuje, nelze se k ní vracet, neřku-li ji vyvracet obdobně jako po roce 1968 u nás nebylo možné zpochybňovat médii omílanou „bratrskou pomoc“ vojsk varšavské smlouvy.

Média svým nepřetržitým a všudypřítomným působením vyvolávají dojem jakési vševědoucí entity, kterou lze konzumovat, ale také se do ní kreativně zapojovat. Je to pramen smýšlení, cítění i rozhodování, působící jako autorita, a to přesto, ba právě proto, že se nedovolává pravdy, o Kristu ani nemluvě. Nekompromisně však unifikuje lidské úsudky a emoce.

Přirozenou reakcí na přemíru indoktrinace je pak apatie nebo alergie, tedy vzájemně se provokující protivy.  Právě podněcování jedněch proti druhým je taktikou vládce tohoto světa, třeba i těch, kdo věří v ďábla, proti těm, kdo v něj nevěří, a naopak. Otec lži využívá všeho.

Organizace, o níž byla zmínka, je ve skutečnosti dezorganizací, a to nejen právního řádu, nýbrž samotné lidské racionality, rozpadem soudnosti a podrýváním pravého náboženství. Jsou dezinterpretována objektivní fakta, ale zároveň i lidské vnímání, včetně těch nejušlechtilejších citů, a samozřejmě i těch přízemních.

Nejrozšířenější chybou úsudku mediálně předkládanou konzumentovi je tzv. petitio principi neboli předstíraný důkaz, který je ve skutečnosti pouze zaobaleným předpokladem. To je základní zbraň každého balamucení či moderně řečeno ideologie. V tomto konkrétním případě je oním „důkazem“ přepjatých vládních opatření „strašlivé“ ohrožení lidstva. Předkládá se buď ustaraně, asertivně empatickou radou, zastírající výhrůžku: „nepřijmeme-li opatření, bude zle“ anebo triumfalistickou sebechválou: „díky opatřením jsme se zachránili“.

Koronavirus byl interpretován globální hysterií, podle níž jsou si lidé navzájem hrozbou, což manifestuje rouška, která zdravé lidi přede virem neochrání, ale obírá je o přirozenou identitu a zároveň nutí, aby manifestovali svoji poddanost nové invenci unifikační strategie.

Obelhávání míří vždycky na lidské city. Verbálně či obrazně je vskutku možné člověku vnuknout určité emotivní a priori, které pak řídí jeho racionální pochody. Sv. Ignác z Loyoly to nazývá neuspořádané či nezřízené náklonnosti či city (affectiones), které se odstraňují v duchovních cvičeních, tedy ve zpytování svědomí, rozjímání, ústní i vnitřní modlitbě (Duchovní cvičení, 1. 21).

Hysterie rozpoutaná kolem koronaviru je tak další jiskrou otce lži rozněcujícího nenávist vůči Bohu a vůči lidem, kterým však na rozdíl od Boha může ublížit. Modlit se za jinak smyšlející je proto skutkem sebeobrany lidské duše, aby je nezačala nenávidět, zvláště tehdy, jde-li o nepřátele lidského rodu, kteří nejvíce modlitbu svých bližních potřebují.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti