Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.10.2020 

Kardinál Parolin: Encyklika mluví o nadřazenosti “obecných zájmů” nad národní suverenitou a nezávislostí

Vatikán. Nová encyklika papeže Františka “Fratelli Tutti”, podepsaná v Assisi v sobotu 4. října, byla v časném nedělním odpoledni představena v Nové synodní aule ve Vatikánu. Vzhledem ke značné délce dokumentu (138 s.), pojednávajícího velkou šíři témat z různých úhlů pohledu, zastavíme se nyní u akcentů vyzdvižených během oficiální prezentace. 

Pandemie vynesla na světlo falešnost našich jistot, citoval vatikánský státní sekretář sedmý článek encykliky. Podle kardinála Parolina papež využívá současné pandemické zkušenosti a vybízí k činům směřujícím k prosazení bratrství na úrovni mezinárodních vztahů. Je totiž zapotřebí nejen analyzovat, ale také dávat odpovědi. Navzdory propojenosti dnešního světa se ukázalo, že nejsme schopni postupovat společně a fragmentarizace ztížila schopnost společného postupu v otázkách, které se týkají všech, konstatoval v souladu s textem encykliky kardinál Parolin a vybídl k dialogu, který “odstraňuje bariéry v srdci a mysli, otevírá prostor odpuštění a usnadňuje smíření”. Vyjádřil dále přání, aby mezinárodní organizace přijaly papežův text se stejnou vstřícností jako encykliku Laudato si’. 

Nezbytnost efektivnější světové organizace

Papež František mluví o “efektivnější světové organizaci”, která by v duchu bratrství pomáhala k řešení naléhavých problémů. V této věci je na současné mezinárodní scéně mnoho co učinit, neboť jsme svědky “otevřeného rozporu mezi obecným dobrem a pozorností k prioritám států nebo dokonce jednotlivého státu, v přesvědčení, že mohou existovat nekontrolované zóny nebo v rámci přitakání principu: co není zakázáno je dovoleno”. Výsledkem tohoto přístupu, jak píše papež v encyklice, je situace, kdy “množství opuštěných je vydáno na milost a nemilost nemnohých” (FT, 165). To je v příkrém rozporu s bratrstvím, které ukazuje k ideji “obecných zájmů”, totiž takových, na kterých může růst skutečná solidarita. V této souvislosti encyklika mluví nejen o změně struktury mezinárodní komunity, ale také o nové dynamice jejích vnitřních vztahů. Pokud přijmeme tuto nadřazenost “obecných zájmů”, přestane být suverenita a nezávislost jednotlivých států absolutní hodnotou a státy budou podřízeny “suverenitě práva s vědomím, že spravedlnost je nezbytným předpokladem k uskutečnění ideálu všeobecného bratrství” (FT, 173) - pokračoval kardinál Parolin.

Celosvětová autorita založená na právu

Encyklika považuje za potřebné posílit mezinárodní organizace, jakousi vládu globálního společenství. Vatikánský státní sekretář tvrdí, že papež František v tomto dokumentu postupuje v souladu se svými předchůdci “zastává nezbytnost jakési formy celosvětové autority regulované právem”, což však neznamená, že by pomýšlel na “osobní vládu” (FT, 172). Tento bratrstvím motivovaný centrální orgán má mít kolegiální podobu, kterou kardinál Parolin srovnává se synodální vizí uplatňovanou v církvi, a opírat se o “účinnější světové organizace, s dostatečnou autoritou, aby zajistily celosvětové společné dobro, vykořenily hlad a bídu a spolehlivě hájily základní lidská práva” (tamtéž).

Posílit multilateralismus ve fragmentarizované společnosti

Bratrství, které v encyklice nabývá nových terminologických odstínů, si klade za hlavní cíl rozvíjet dialog mezi národy. Podle kardinála Parolina dnes budí obavy “vůle vyprázdnit důvody a obsah multilateralismu… vůle, jež je plodem výlučně pragmatického přístupu, který zapomíná nejen na principy a pravidla, ale také na mnohohlasé volání o pomoc, které se dnes stává stále vytrvalejší a složitější, a tudíž schopné poznamenat také mezinárodní stabilitu.” Vatikánský státní sekretář v této souvislosti poukázal na rozpory a roztržky ústící do válek, vyvolaných tak složitými příčinami, že se prodlužují bez naděje na bezprostřední a uskutečnitelná řešení. Nestačí volat po míru, pokračoval kardinál Parolin s poukazem na papežovu pobídku k vyjednávání rozvíjejícímu konkrétní cesty míru. Nicméně účinné procesy trvalého míru nevznikají u psacího stolu, nýbrž skrze “proměny, v nichž každý člověk může být účinným kvasem ve svém každodenním životním stylu”.

Posílit společný smysl pro člověčenství

Encyklika se obrací k politikům a vůdcům národů s pobídkou, aby postavili na první místo zájmy lidu. “Těm, kdo zodpovídají za národy, diplomatům, těm, kdo pracují pro mír a rozvoj, bratrství navrhuje, aby proměnili mezinárodní život z prosté, takřka nezbytné, koexistence, v dimenzi, založenou na obecném smyslu pro “člověčenství”, které již dnes inspiruje a podpírá mnoho mezinárodních pravidel a struktur, ve prospěch účinného soužití - pokračoval kardinál Parolin. - Je to představa společnosti, v níž požadavky národů a lidí převažují a která má institucionální aparát schopný zaručovat nikoli partikulární zájem, nýbrž ono žádoucí celosvětové společné dobro (srov. FT, 257).”

Vatikánský sekretář na závěr vysvětlil koncept kultury bratrství předkládaný v encyklice, když dodal, že skrze tuto kulturu papež František vybízí každého, aby "miloval každý jiný lid a jiný národ jako svůj vlastní a v tomto smyslu budoval vztahy, pravidla a instituce, upouštěl od přízraků násilí, izolací, uzavřených vizí, egoistických a stranických činů, neboť “pouhá suma zájmů jednotlivců není s to vytvořit lepší svět pro celé lidstvo” (FT, 105).



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.1.21 Muslimské nakladatelství zveřejnilo ruský překlad „Fratelli tutti“
13.11.20 O mediální iluzi v encyklice papeže Františka
3.11.20 Úvod do sociální poezie…
3.11.20 Život je uměním vzájemného setkávání, navzdory mnoha neshodám
5.10.20 Vrchní imám al-Azhar: František upomíná lidstvo na existenci svědomí



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti