Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

2.2.2005 

Papež na poliklinice Gemelli

Vatikán. Jan Pavel II. byl včera hospitalizován na římské poliklinice Gemelli. Jeho zdravotní stav je nyní stabilizovaný a není důvod ke zvláštním obavám, oznámil vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls.

Už od neděle trpěl Papež příznaky chřipky. Jeho zdravotní stav se včera večer zhoršil. K hospitalizaci svolil na naléhání svého osobního sekretáře arcibiskupa Dziwisze. Na římskou polikliniku Agostino Gemelli, kde se už v minulosti několikrát léčil, byl Jan Pavel II. přijat deset minut před 23. hodinou. Je v péči skupiny lékařů pod vedením profesora Rodolfa Proiettiho. V prohlášení vydaném dnes dopoledne vatikánský mluvčí potvrdil první diagnózu. Důvodem hospitalizace byl prudký zánět průdušnice, doprovázený křečovitými stahy hrtanu. Joaquín Navarro Valls pro náš rozhlas uvedl:

?Řekl bych, že není důvod k mimořádnému zneklidnění. Jak víte, Papež strávil minulou noc na Poliklinice Gemelli, kde také absolvoval respirační terapie, které stabilizovaly jeho zdravotní stav. Srdeční činnost, dýchání a metabolika jsou v normálu. Byla potvrzena diagnóza: akutní zánět horních dýchacích cest s křečovitými stahy hrtanu, jak jsem oznámil už včera večer. Během noci si Svatý otec odpočinul a několik hodin mohl spát.?

Jak strávil tento den v nemocnici?

?Víte, já bych řekl jednu věc, která možná řadu lidí potěší. Dnes ráno Svatý otec spolu se svým sekretářem, arcibiskupem Dziwiszem, sloužil mši svatou ze svého nemocničního lůžka. To je velmi krásné a zároveň pomáhá k pochopení situace Papeže v těchto chvílích.?

Na poliklinice Gemelli panovala zejména dopoledne rušná atmosféra. Deset minut po poledni mluvčí polikliniky, Nicola Cerbino, zopakoval předchozí prohlášení, ujišťující, že zdravotní stav Svatého otce je stabilizovaný a plně pod kontrolou. Uvedl také, že se pro dnešek nepočítá s žádným dalším oficiálním prohlášením o zdravotním stavu Jana Pavla II. Situaci přímo na místě sledovalo zhruba 200 novinářů a reportérů. O Papežově zdraví se přišli osobně přesvědčit prefekt města Říma Achille Serra, římský starosta Walter Veltroni a prezident regionu Lazio Francesco Storace.

Pokoj Jana Pavla II. je na 10. patře nemocnice, na místě, kde trávil sedm předchozích hospitalizací. Kolem jedné hodiny dorazil do nemocnice dar polských poutníků, dvě velké kytice růží v národních barvách, červené a bílé. Přání brzkého uzdravení přicházejí od politických a náboženských představitelů z celého světa. Mezi prvními byli italský prezident, Ciampi, vrchní římský rabín, Di Segni, a nejvyšší představitel Italské islámské komunity, Dachan. Ti všichni ujišťují Papeže o svých modlitbách.
K modlitbám za Svatého otce se dnes ráno sešli věřící ve Westminsterské katedrále, ve všech katedrálách na Filipínách a modlí se také křesťané v Iráku.

Zpráva o hospitalizaci Jana Pavla II. oběhla celý svět. Všechny velké televizní sítě pravidelně informují o Papežově zdraví. BBC věnovala velký prostor modlitbě Anděl Páně z minulé neděle. Na záběrech Svatý otec s dvěma dětmi po boku vypouští bílé holubičky a pobaveně se usmívá nad tím, jak se jim opakovaně nechce vzlétnou a vrací se zpět do jeho pracovny. Britská televizní stanice komentovala dokonce i papežské cesty. Jan Pavel II. je definován jako ?Papež poutník, symbol utrpení.?

Také CNN, CBS News a Sky News věnují zprávě značný prostor. Dost času na aktualizaci měly velké Americké deníky. O Papežově zdraví se široce rozepsal Washington Post, New York Times nebo Chicago Tribune. Britský Daily Telegraph stihl publikovat zprávu na první straně. Izraelský deník Haaretz přinesl rozhovor s americkým odborníkem o křečovitých stazích hrtanu. Jak potvrzují i další experti, nejde zpravidla o těžký stav, přestože vyvolává u pacienta pocity dušení.

Zprávu o Papežově hospitalizaci přinesla také arabská ranní vysílání. Al Džazíra na svých internetových stánkách charakterizuje Jana Pavla II. jako osobnost, která se zapsala do dějin 20. století jako málokdo. Připomíná jeho podíl na pádu komunismu ve střední a východní Evropě a neúnavnou práci na obnovení vztahů s jinými náboženstvími.

Média svou práci v tomto ohledu nezanedbávají. I tentokrát, jak se zdá, platí proslavený Papežův výrok: ?Když se chci dozvědět něco o svém zdraví, otevřu noviny.?

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.3.20 Tiskové prohlášení ke zdravotnímu stavu Svatého otce
30.3.05 Papežovo zotavení má podpořit žaludeční sonda
23.3.05 Jan Pavel II. požehnal shromáždění
22.3.05 Generální audience se nekoná
16.3.05 Jan Pavel II. požehnal shromáždění z okna své knihovny



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti