Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.1.2021 

Arcibiskup Gallagher: Sílu zákona nesmíme nahradit zákonem síly

Vatikán. Sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Paul Richard Gallagher, jehož úřad je srovnatelný s funkcí ministra zahraničí, popisuje v rozhovoru s edičním ředitelem vatikánského Úřadu pro komunikaci, Andreou Torniellim, úsilí Svatého stolce vedoucí k podpisu Smlouvy o zákazu jaderných zbraní, která vstupuje v platnost dnes, pátek 22. ledna. “Mír a mezinárodní bezpečnost se nemohou zakládat na hrozbě vzájemného zničení”, zdůrazňuje arcibiskup Gallagher.

“Hlavním cílem této smlouvy je zákaz jaderných zbraní, a to zcela evidentním způsobem, a jejich zařazení do stejné kategorie s jinými zbraněmi hromadného ničení, jako jsou již zakázané chemické a biologické zbraně”, vysvětluje sekretář pro vztahy se státy. “Takto se nukleární zbraně objeví v celku oněch zbraní, jejichž užití a vlastnictví je trvale stigmatizováno a zbavováno legitimity. Toto je jeden z důvodů, proč se Svatý stolec zasazoval o schválení smlouvy o zákazu jaderných zbraní a aktivně se účastnil procesu jejího vypracování”.

Arcibiskup Gallagher připouští, že implementace některých předchozích přijatých mezinárodních právních nástrojů, týkajících se jaderných zbraní, kupříkladu Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (1970), dosud není dostatečná. “Je nezbytné zamezit tlaku vyvíjenému proti rozvoji multilateralismu a překonat dynamiku podezřívavosti a vzájemné nedůvěry”, podotýká vatikánský sekretář pro vztahy se státy s poukazem na důležitost “výchovy k míru a odzbrojení a informovanost o rizicích, spojených s užitím jaderných zbraní pro současná i budoucí pokolení”. Svatý stolec se vždy ubíral tímto směrem, jelikož ratifikoval všechny hlavní úmluvy o válečném užití nukleární energie. Kromě toho usiluje o mediaci usnadňující účinný politický dialog, přičemž se kromě již zmíněného vytváření důvěry a potlačování “teorie strachu a nepřítele” zaměřuje na pojem “paměti”. Jak totiž prohlásil Svatý otec při návštěvě Hirošimy, “nemůžeme si dovolit, aby nynější a nové generace zapomněly na to, co se stalo. Tato vzpomínka je zárukou a podnětem vytváření spravedlivější a bratrštější budoucnosti” (24.11. 2019).

Na otázku, zda Smlouva o zákazu jaderných zbraní může dospět k nějakému konkrétnímu vyústění, když ji nepodepsaly tradiční nukleární mocnosti, arcibiskup Gallagher opět cituje papeže Františka, který se vloni před Valným shromážděním OSN zmínil o dvou možných cestách současné mezinárodní spolupráce: “Jedna vede k posílení multilateralismu, druhá upřednostňuje soběstačnost, nacionalismus, protekcionismus, individualismus a izolaci (…), čímž způsobí sebezničení všech. To nesmí převážit” (24.9.2020)”. Otázka jaderných zbraní se úzce váže k této dvojí perspektivě, dodává vatikánský diplomat: “Na jedné straně nás znepokojuje, že jaderné mocnosti se často obracejí zády k multilateralismu a vyjednávání, což dosvědčuje určitá eroze protijaderné architektury, která se projevila odstoupením od Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (ze strany USA a následně Ruska, pozn. red.), oslabením jaderné dohody (tzv. společného komplexního akčního plánu, JCPoA) mezi Íránem a dalšími mocnostmi, nejistá budoucnost smlouvy START a rostoucí výdaje nejenom na údržbu, ale též modernizaci jaderných arsenálů. Na druhé straně musíme vytrvat v úsilí zacíleném na jaderné odzbrojení, nikoli šíření jaderných zbraní. Nynější podpora Smlouvy zákazu o jaderných zbraní a desátá hodnotící konference stran Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která se připravuje na srpen tohoto roku v New Yorku, jsou k tomu dobrou příležitostí”.

V závěru obsáhlého rozhovoru se arcibiskup Gallagher vyjadřuje ke spojitosti bezpečnostních otázek s nynější pandemií koronaviru: “Pandemie nás vybízí, abychom přehodnotili své pojímání bezpečnosti. Mír a mezinárodní bezpečnost se nemohou zakládat na hrozbě vzájemného zničení a totálního vyhlazení, ani na udržování mocenské rovnováhy či na takové úpravě mezinárodních vztahů, která »sílu zákona« nahrazuje »zákonem síly«. Mezinárodní společenství je povoláno k přijetí dlouhodobých strategií, založených na vědomí , že »všechno je propojeno« (Laudato si´,117 a 138), jak naznačil papež František. Takové strategie lze budovat výlučně prostřednictvím dialogu pevně orientovaného na společné dobro, a nikoli na obhajobu skrytých či dílčích zájmů”, uzavírá vatikánský sekretář pro vztahy se státy.

Dodejme, že dnešní Smlouvu o zákazu jaderných zbraní přivítala řada církevních představitelů – kardinálů, biskupů, řeholníků i mnoha laiků – z dvaceti zemí zvláštním listem, který zveřejnila organizace Pax Christi International. Na seznamu zhruba stovky osobností nefiguruje žádný signatář z České republiky.



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.4.20 Světové výdaje na zbrojení stále stoupají
6.4.20 Proč zbrojovky nadále pracují?, ptají se italští biskupové
26.10.18 Svatý stolec odsoudil zbrojení v kosmickém prostoru
2.1.18 „Plod války“ – připsal papež k fotografii z Nagasaki



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti