Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.2.2005 

Zemřel don Luigi Giussani - zakladatel hnutí Comunione e Liberazione

Milano. V noci na dnešek zemřel ve svém milánském bytě Don Luigi Giussani, zakladatel hnutí Comunione e Liberazione. 82-ti letý kněz, jeden z předních exponentů katolické církve v Itálii, zemřel na následky těžkého zápalu plic, který jej v minulých dnech postihl. Jak oznámil vatikánský tiskový mluvčí, Navarro-Valls, Pohřebním obřadům ve čtvrtek 24. února v Milánské katedrále bude jménem Svatého otce předsedat děkan kardinálského sboru, kardinál Joseph Ratzinger.

?V pevné naději na vzkříšení, skrze bolest odloučení poznáváme v donu Giussanim otce více než kdy jindy ? píše za vedení hnutí Comunione e Liberazione don Júlian Carrón. - Nyní kontempluje Přítomnost Ježíše Krista, kterého nás po celý život učil znát a milovat jako základ všech věcí a všech vztahů.? Prohlášení vyzývá komunity Comunione e Liberazione, aby sloužily eucharistii na poděkování za život dona Giussaniho.

Luigi Giussani se narodil 15. října 1922 v Desiu nedaleko Milána v rodině uměleckého truhláře a restaurátora, Beniamina a jeho ženy Angely. Později rád vzpomínal na atmosféru lidské úcty, která panovala v jeho rodině, i na rovnováhu mezi výchovou srdce a rozumu, o níž jeho rodiče usilovali. Už v deseti letech Luigi vstoupil do nižšího semináře a v teologických studiích později pokračoval na venegonské teologické fakultě.
Léta studií byla pro seminaristu obdobím intenzivního hledání a objevů nových horizontů. Sílilo v něm přesvědčení, že vrcholem všech nejvyšších lidských výpovědí je - byť nevědomky vyjádřené ? proroctví o Kristově příchodu. Nachází je v četbě Leopardiho, v hudbě Beethovena a Donizettiho. Don Giussani pak bude vychovávat své žáky a následovníky v linii této hluboce založené estetiky. Zdůrazňoval, že životné estetické vnímání je prvním znamením správného ontologického zakotvení, jak to ukazuje zdravá katolická a pravoslavná tradice.
Po skončení studií, don Giussani učil několik let ve svém mateřském semináři. Jeho první známý spis z roku 1951 se věnuje pohledu protestantů a pravoslavných na dogma o Nanebevzetí P. Marie (Attegiamenti protestanti e ortodossi di fronte al dogma dell´Assunta). Jako profesor na milánském gymnásiu ?Giovanni Berchet? sepsal studii ?Náboženský smysl?, která se stala programovou prací o šíření evangelia mezi mladými. Roku 1954 zakládá organizaci Studentské mládeže (Gioventù Studentesca), která se stala základem hnutí Comunione e liberazione.
V prvních letech pontifikátu Pavla VI. milánský arcibiskup, kardinál Giovanni Colombo, který byl Giussaniho profesorem v semináři, přesvědčil mladého kněze k odjezdu na studijní pobyt do Spojených Států. Plánované dva roky se zkrátily na šest měsíců.
Hnutí Comunione e liberazione vzniká na přelomu let 1968-69. Klade si za úkol obnovit obnovu křesťanského života, který proniká každý okamžik lidské existence. V kontextu hnutí se formuje mimo jiné významné milánské nakladatelství teologické a náboženské literatury Jaca Book.

Oficiální církevní kruhy z počátku hnutí nadšeného kněze z Milána příliš nedůvěřují. Pavel VI. přijal teprve v roce 1977 skupinu Comunione e liberazione z Florencie. Obrat nastává s volbou Jana Pavla II. Karol Wojtyla ještě jako krakovský arcibiskup znal blízkého Giussaniho spolupracovníka, dona Francesca Ricciho, zakladatele Centra studií pro Východní Evropu (Centro studio Europa Orientale).
V roce 1982 Papežská rada pro laiky oficiálně schválila hnutí <ú>Comunione e Liberazione. V současné době je rozšířeno v 75 zemích světa na pěti kontinentech.

Don Giussani vyučoval na katolické universitě v Miláně do roku 1990. Z jeho hnutí vzešlo mezitím také sdružení věřících ?Memores Domini?, církevně schválené roku 1988, jehož členové se stávají misionáři v různých profesích. Don Giussani byl poradcem Kongregace pro klérus a Papežské rady pro laiky, od roku 1993 vedl ediční řadu křesťanské duchovní literatury (I libri dello spirito cristiano) nakladatelství Rizzoli, a od roku 1997 také ceněnou diskografickou řadu ?Spirito gentil? ve spolupráci s Deutsche Grammophon.

Projevy soustrasti i uznání za životní dílo dona Giussaniho vyjádřili nejen představitelé církve a dalších hnutí, ale také exponenti politického života počínaje italským prezidentem, Carlem Azegliem Ciampim, a premiérem Silvio Berlusconim. U našeho mikrofonu je novinář Renato Farina, blízký přítel dona Giussaniho a autor poslední knihy rozhovorů se zakladatelem hnutí Comunione e Liberazione:

?Smrt dona Giussaniho nás ujišťuje, že smrt není posledním slovem o našem životě, že milosrdenství je silnější. To nás učil don Giussani, zvláště v posledních letech. Ruku v ruce s jeho stárnutím rostlo jeho vnitřní mládí. Stále zřetelněji v něm byl vidět Kristův pohled. My dnes víme, že tento náš otec je více než kdy dřív nablízku Tomu, kterého nám ukazoval jako základ všeho života. Mimo jiné dojímá i skutečnost, že jeho smrt nadešla ve svátek Katedry sv. Petra. Všiml si toho okamžitě don Julián Carrón, který u něj byl když umíral, ve 3 hodiny a 10 minut ráno. Zemřel pokojně, to může utěšit ty, kdo ho měli rádi.?

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.5.20 Křesťanství se šíří prospěšnou závistí, říká Julián Carrón
24.2.20 Don Giussani pronikal pohledem do duše, říká jeho nástupce Julián Carrón
4.6.19 Křesťanství přináší lék na osamocenost srdce
3.2.18 Předseda hnutí Comunione e liberazione navštívil papeže
23.12.16 Nikoli liberální, nýbrž radikální program nabízí papež hnutí Comunione e Liberazione



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti