Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.5.2005 

Kauza ?Vatikánský rozhlas?

Řím. Hlavní soud města Říma včera vynesl rozsudek v procesu s Vatikánským rozhlasem, který je obviněn z šíření elektromagnetického znečištění. Soudkyně Luisa Martone poslala na 10 dní do vězení (s pozastavením výkonu trestu) generálního ředitele rozhlasu, P. Pasquale Borgomea, a kardinála Roberta Tucciho, předsedu Výboru pro správu rozhlasu. Osvobozen z trestní odpovědnosti byl zástupce technického ředitele ing. Pacifici. Rozsudek zahrnuje pokrytí procesních nákladů. Náhrada škod vůči obyvatelstvu bude řešena v jiné instanci. Více nám poví programový ředitel Vatikánského rádia, P. Federico Lombardi:

?Vedení rádia vyjádřilo lítost nad tím, že jeho pozice nebyly uznány za platné a nebyly soudem přijaty a čeká na zveřejnění detailního rozboru motivů rozsudku, k němuž má dojít do 90-ti dnů.
V každém případě je vhodné krátce připomenout vývoj situace, který vedl k včerejšímu rozsudku. V roce 2001 se rozpoutala polemika kolem činnosti vysílače Vatikánského rozhlasu, na severní římské periferii u Santa Maria di Galéria, polemika podle našeho názoru zcela neoprávněná. Oponenti se odvolávali na nové italské normy o elektromagnetických emisích. Problémem se zabývala a vyřešila ho ještě v témže roce bilaterální komise italského státu a Svatého stolce. Přesto některá sdružení zelených a výbory pro obyvatele této oblasti zažalovaly Vatikánský rozhlas u trestního soudu s obviněním, že šíří ?elektomagnetické záření poškozující nebo obtěžující rezidenty v přilehlých oblastech...? (pozn. red. poškozením a obtěžováním se v tomto případě rozumí rušení elektronických přístrojů, apod.) Tři vedoucí osoby byly obžalovány na základě paragrafu 674 trestního zákoníku "házení nebezpečných předmětů" (pozn. red. jde o archaický článek původem z 19. století, aplikovaný na danou kauzu per analogiam, což italské právo nedovoluje).
První fázi procesu uzavřelo 19. února 2002 prohlášení soudce, že není možné pokračovat z nedostatku jurisdikce, na základě Lateránských paktů (pozn. red. čl. 11, k němuž se vztahuje platná dohoda z roku 1951 mezi Italským státem a Svatým Stolcem o stavbě vysílače na Santa Maria in Galeria, podle níž mají dotyčné pozemky status exteritoriálního území Svatého Stolce), která uznávají Vatikánský rozhlas za Ústřední instituci katolické církve. Další rozsudek u odvolacího soudu 9. dubna 2003 nicméně nepřijal tuto interpretaci a vrátil kauzu soudu. 23. října téhož roku tedy začala nová fáze procesu, která trvala rok a půl. Po mnoha stáních došla k závěru včera.
Jak jsme v těchto letech mnohokrát vysvětlili a jak zdůraznila obhajoba během procesu, Vatikánský rozhlas vždy vykonával svou činnost v rámci mezinárodních dohod uzavřených s Itálií. Vysílač na Santa Maria di Galeria se vždy ohledně elektromagnetických emisí řídil mezinárodními normami, ještě před tím, než byly zavedeny italské normy (pozn. red. první jsou z roku 1998), a od roku 2001 po nové dohodě s italskou vládou respektuje také limity zakotvené v platných italských normách (6 voltů/m). Dokládají to měření provedená z rozhodnutí bilaterální komise italskými veřejnými institucemi, které jsou v této věci kompetentní. Vzhledem k tomu, že italské normy jsou velmi přísné, není žádný oprávněný důvod k obavám ze strany občanů.
Věříme, že další soudní instance uznají správnost postupu ředitelů vysílače a přispějí k tomu, aby zmizely stíny, které až příliš dlouho pošpiňovaly dobrou pověst rozhlasu a živily v občanech neopodstatněné obavy.?

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.10.09 Konec soudní anabáze proti Vatikánskému rozhlasu
5.6.07 Odvolací soud vynesl osvobozující rozsudek v procesu proti Vatikánskému rozhlasu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti