Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.7.2005 

Ve Valle d´Aosta stín loučení, v Albánu radostné očekávání

Les Combes/Castel Gandolgo. V době našeho večerního vysílání Benedikt XVI. asi už přijíždí do svého letního sídla v Castel Gandolfu. Dopisovatel italského deníku Avvenire Salvatore Mazza nás telefonicky informoval o posledním dnu Svatého Otce ve Valle d´Aosta:

Jak se dalo předpokládat Benedikt XVI. se dnes dopoledne rozloučil s účastníky salesiánského tábora v Les Combes, a s členy ochranky, kteří mu zaručovali klid během jeho pobytu v tomto údolí. Pak odpoledne oficiální rozloučení v Introd s jeho starostou, biskupem mons. Anfossim a představiteli kraje. Kolem 17:30 hod. odlet směrem Řím-letiště Ciampino.

Jaké dojmy převládají v tomto prvním valdostánském pobytu Benedikta XVI?

Myslím že se dal poznat, a to zblízka. K větštině veřejnosti se dostával obraz přísného a neústupného strážce víry a mravů. A právě tu - během těch nenadálých setkání - lidé mohli objevit jeho velkou laskavost, prostotu, spontánnost, až jakousi něžnou plachost tohoto Petrova nástupce.

Které episody se ti vtiskly do paměti, protože shrnují tento pobyt Benedikta XVI?

Na dvě věci bych rád poukázal: Během prvního Anděl Páně bylo přítomno hodně tělesně postižených a nemocných, ale byli se svými průvodci mezi zástupem. Svatý Otec si veřejně postěžoval, že je nemohl všechny pozdravit, jednoho po druhém. Následující neděli jim byly vyhrazeny první řady a to pak po skončení Anděl Páně šel od jednoho ke druhému a mluvil s nimi i jejich pomocníky. Druhá věc byl jeho zápis do knihy návštěvníků v muzeu Jana Pavla II. v Introdu, kam došel pěšky. Napsal tam: ?Děkuji za milé přijetí i za tato místa?. Opět svým typicky plachým způsobem chtěl veřejně vyjádřit, jak byl uchvácen klidem a krásou těchto míst, která mu umožnila odpočinout si, studovat a věnovat se své práci v naprostém klidu a respektování jeho soukromí.

Valdostánští věřící už od prvních dní vysoce cenili lidské kvality Svatého Otce. O tom vypráví biskup z Aosty, mons. Anfossi:

Jeho plachý úsměv, jeho velmi srdečné a prosté jednání s osobami nám dává obraz dobroty; když mluví, vyzařuje hloubka jeho myšlenek, ale vždy přátelských či lépe otcovských.

Otče biskupe, mnozí posluchači i čtenáři byli dojati vyprávěním o jeho setkání s tím malým pastýřem, který v zimě chodí do školy a v létě s kravami na pastvu:

Ten chlapec se ptal Svatého Otce, zda zná všechny ty vrcholy na obzoru kolem dokola. ?Jak bych mohl?? odpovídal Benedikt XVI. A tak ten devítiletý hošík začal hrdě vyjmenovávat a ukazovat jednotlivé zasněžené vrcholy. Půjčil mu i dalekohled a doslova řídil jeho pozorování.

Otče biskupe, v pondělí na počátku shromáždění s kněžími jste pozval Svatého Otce, aby se vrátil do Valle d´Aosta:

Ve skutečnosti jsem ho pozval už dvakrát. Jistě v pondělí, ale už před Anděl Páně 24. července jsem zdůrazňoval, že ho máme rádi a že jsme si jisti, že přijme naše pozvání do Valle d´ Aosta. Již od prvního dne, jak přijel, mnoho rodičů s nemocnými dětmi a tělesně postižení se kojili nadějí, že ho uvidí, že se s ním budou moci setkat. Když sem papež přijde, zvedne se velká vlna touhy vidět ho a setkat se s ním. A Benedikt XVI. to musí vědět. On však rozšířil pohled na utrpení chvil, které prožíváme, jež jsou poznamenány terorismem, atentáty a lidskými oběťmi a pak zaměřil pohled na všechna utrpení, jež vyvolávají obtíže žít svou křesťanskou víru právě v této době.

Na jedné straně lehký stín loučení, na druhé straně v Albánu radostné očekávání. Shrnuje to tamní biskup mons. Marcello Semeraro:

Jistě vládne takové slastné očekávání. Kněží už se připravují, že budou doprovázet věřící svých farnosti na nedělní Anděl Páně. Kojí se nadějí, že Benedikt XVI. náhle navštíví některou farnost. Nebude zde sice mít zasněžené panoráma alpských velikánů, ale stejně velkou lásku, radost, respekt a přátelství všech obyvatel Castelli Romani, ale i těch, kteří sem přijedou, a nebude jich málo, uvidíte!

Otče biskupe, je během pobytu Svatého Otce plánována nějaká akce, či setkání?

To víte že bychom si to přáli, ale není nic naplánováno. Jsou však tradiční pevné body. Jan Pavel II., vždy přicházel do farního kostela v Castel Gandolfu na slavnost Nanebevzetí P. Marie, aby předsedal eucharistii. Pak bývalo téměř vždy setkání s klérem diecéze Albano, a kněží se už těší, vždyť ve Valle d´Aosta k němu došlo. Přesto ale míníme respektovat touhu Svatého Otce strávit chvíle ticha a usebranosti. Jak jen nám láska k Otci dovolí, nebudeme ho rušit.

(jok)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti