Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.8.2005 

Angelo Comastri pronesl homilii o Pavlu VI.

Řím. Arcibiskup Angelo Comastri, generální vikář Svatého Otce pro město Vatikán, pronesl dnes v bazilice Sv.Petra homilii při mši svaté k 27. výročí úmrtí papeže Pavla VI.
Z této promluvy vybíráme několik pasáží:

Připomenutí dne, kdy Služebník Boží Pavel VI. odešel na věčnost, je vhodnou příležitostí k tomu, abychom znovu naslouchali tomu, co nám Bůh řekl prostřednictvím života tohoto velkého papeže. Kdo byl Pavel VI.? V jednom vlastnoručně napsaném textu z počátku jeho pontifikátu, chtěl vysvětlit, proč si zvolil jméno Pavel VI. ?Pavel? abych zvolil jméno nové a krásné, tradiční, ale lišící se od těch, které se opakovaly v posledních dobách. Z úcty k Apoštolu, prvnímu teologu, který překypoval láskou k Ježíši Kristu. Z obdivu k Apoštolu misionáři, který přináší Evangelium do světa způsobem univerzálním. Je to pravý předobraz ?katolicity?.? Těmito slovy Pavel VI. nevědomky charakterizoval sebe sama. Byl to opravdu člověk ?uchvácený Kristem?: jako Pavel, byl proniknut láskou a touhou hlásat Krista všem, tak jako Pavel.

V prvním pastýřském litu adresovaném milánské diecézi se v roce 1955 se vrací k tématu umístit Krista do centra všeho konání. Název listu je více než výmluvný: Omnia nobis est Christus = Kristus je pro nás vším. Dopis končí slavnou modlitbou, do níž je vkládáno zvolání: Jsi pro nás nezbytným! Stojí za to se zaposlouchat do několika výňatků z tohoto úžasného hymnu, z něhož vystupuje srdce muže úplně odevzdaného Ježíši a spalovaného touhou poznat ho a setkat se s ním, neboť Kristus je smysl a naplnění lidského života: ?Ty jsi pro nás nezbytným, Kriste, Pane, Ty, který jsi Bůh s námi, abychom se naučili opravdové lásce a abychom mohli jít po naší namáhavé cestě v radosti a síle Tvé lásky až ke konečnému setkání s Tebou, milovaným, očekávaným a velebeným ve všech staletích.?

Na počátku velké mise v Miláně, naplněn touhou hlásat Krista všem, se obrací na tzv. ?vzdálené? a dává průchod starosti, kterou má v srdci, aby se jim přiblížil a aby je přiblížil Kristu. A nezaměnitelným stylem píše toto: ?Tak mnoho! Tak mnoho je prázdného místa v komunitách bratří. Tolik samoty je často v Božím Domě. Kolik starosti, kolik očekávání od toho, který miluje vzdálené jako vzdálené syny!
Kdyby jeden hlas mohl dospět k vám, vzdálení synové, první by byl ten, jímž bych prosil o odpuštění.Ano, od nás k vám, ještě dříve než k Bohu. Když se přiblíží jeden vzdálený, nelze necítit jistou výčitku svědomí. Proč je tento bratr vzdálený? Protože nebyl dosti milován. Nebyl dosti opečováván, vychováván, uveden do radosti víry?
Vzdálení jsou často lidé, o kterých my, náboženské osoby, nemáme dobré představy, o ni odmítají náboženství, protože náboženství se jim spojuje s naší osobou. Jsou mnohdy více vyžadující než zlí. Občas jejich antiklerikalismus ukrývá rozhořčenou úctu pro posvátné věci, o kterých si myslí, že jim nevěnujeme náležitou úctu. Je-li tomu tak, pak nám, drazí vzdálení bratři odpusťe!?
V těchto rozechvívajících slovech je přítomen misionář, apoštol, muž, který napíše Evangelii nuntiandi, ten muž, který v Manile v roce 1971 k velkému zástupu zvolá:
?A vám, křesťané, opakuji jeho jméno, a všem oznamuji: Ježíš Kristus! To je začátek a konec, alfa a omega; On je králem nového světa, on je tajemstvím dějin, On je klíčem našich osudů, prostředník a most mezi nebem a zemí. On je skutečně Boží Syn, věčný a pravý, Syn Marie požehnané mezi všemi ženami, své matky a naší matky skrze Ducha Svatého v Mystickém Těle. Ježíš Kristus! Pamatujte si: to je naše trvalé poselství, náš hlas, který necháváme rozeznít po celé zemi a procházet všemi staletími? Kristus je náš spasitel, náš nejvyšší dobrodinec, náš osvoboditel. Kristus je nezbytný k tomu, abychom byli opravdoví a důstojní lidé.?
Toto zaujetí pro Krista mu nedovolí, aby upadl do nečekaného nebezpečí právě v Manile, kdy z nezdařeného atentátu vyšel nezraněn. V jednom pozdějším textu k tomu poznamenal: ?po návratu an Nunciaturu jsem si při převlékání všiml jisté skvrny od krve na spodním oděvu blízko srdce. Druhá malá rána byla na prvé straně krku. Jak ty rány vznikly, nevím, nevšiml jsem si, že by v rukou útočníka byla nějaká zbraň? Pokládám to jen za malou epizodu, navzdory zděšení ve světě (vím, že v Itálii dokonce přerušili zasedání Parlamentu), ale je to díky Pánovi, který mne chtěl uchránit a umožnil mi pokračovat v cestě a naplnit program bez jakéhokoli omezení.?
To může napsat jen ten, kdo opravdu miluje Krista a je schopen vytrpět mnohé pro hlásání radostné zvěsti všem: právě tak jako Pavel z Tarsu.

Toto radostné zapálení pro Krista sdílel Pavel VI. s mnoha svými předchůdci i následovníky. Můžete v této souvislosti připomenout slova Benedikta XVI. při inauguraci 24.dubna, který proniknut tímtéž duchem Evangelia řekl: ?Drazí přátelé!? Můj opravdový program je v tom, abych nekonal podle vůle své, neprosazoval své představy, ale abych naslouchal s celou Církví tomu, jaká je vůle Pána a nechal se vést Jím, takže aby On byl tím, kdo vede církev v této hodině našich dějin.?

Svou promluvu pak arcibiskup Angelo Comastri zakončil těmito slovy: Dobrořečme Pánu za dar služby Petrových nástupců, prostřednictvím které nás Ježíš vede po krásné cestě víry.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti