Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.11.2005 

Vatikánské rádio má nové vedení

Vatikán. Benedikt XVI. rozhodl o personálních změnách ve vedení Vatikánského rádia. Novým generálním ředitelem se stal P. Federico Lombardi, dosavadní programový ředitel. Na jeho místo byl jmenován nynější zástupce programového ředitele, P. Andrzej Koprowski. Svatý otec zároveň poděkoval za mnohaletou obětavou službu P. Pasquale Borgomeovi, který pracoval ve Vatikánském rádiu 35 let, z toho 20 jako generální ředitel. K ukončení své práce v rozhlase řekl, že celé toto období považuje za Boží milost:

P. Pasquale Borgomeo SJ:
?Po 35 letech se znovu dávám k dispozici Tovaryšstvu Ježíšovu, k němuž patřím,v den liturgické památky všech svatých a blahoslavených. Po přestávce vyhrazené modlitbě a studiu se připravuji na nové úkoly, které mi řád bude chtít svěřit. Spolubratřím, kteří povedou Vatikánské rádio v nových funkcích, které jim byly svěřeny, přeji plodnou a pokojnou práci. A zároveň s hlubokým dojetím a vděčností zdravím celou velkou rodinu Papežova rozhlasu, která mě v těchto letech doprovázela a podporovala v mé nelehké, ale vzrušující práci. Myslím také na posluchače, rozeseté po celém světě. Právě oni tvoří nejcennější dědictví Vatikánského rádia. Od zítřka budu jedním z nich.?

Nový generální ředitel Rádia Vatikán, P. Federico Lombardi SJ, má 63 let. Vedle studia filosofie a teologie v Itálii a v Německu, ukončil také studium matematiky na Turínské universitě. Po kněžském svěcení v roce 1972 pracoval 11 let v redakci časopisu ?La Civiltà Cattolica.? V dalších šesti letech stál v čele italské jezuitské provincie. Od roku 1991 byl programovým ředitelem papežského rozhlasu. Zároveňń je od roku 2001 generálním ředitelem Vatikánského televizního centra (CTV).

P. Federico Lombardi SJ:
?Jsem plně přesvědčen, že nám byla svěřena prvořadá služba Svatému otci a Církvi. Skrze co nejrychlejší šíření informací a kulturní pluralitu, stejně jako prostřednictvím nejrůznějších komunikačních technologií, se snažíme zpřístupňovat a šířit Papežovo slovo a poselství. Jak říkají naše statuta: abychom posilovali jednotu centra katolicismu s různými zeměmi světa.?

Novým programovým ředitelem Vatikánského rádia se stal 65-ti letý polský jezuita, P. Andrzej Koprowski. Vystudoval polonistiku na Varšavské universitě. Po té vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova a pokračoval studiem filosofie a teologie. Na kněze byl vysvěcen v roce 1969. Dále se věnoval pastoraci vysokoškoláků na katolické univerzitě v Lublinu a později byl tři roky rektorem varšavské jezuitské koleje. V letech 1983 ? 1989 působil v Římě jako asistent generála řádu pro záležitosti Střední a Východní Evropy. Dalších devět let pak stál v čele nově zřízené redakce katolických programů polské státní televize. Potom byl provinciálem velkopolsko-mazowiecké provincie jezuitů. Od loňského roku pracoval ve Vatikánském rádiu jako zástupce programového ředitele. Ke svému jmenování řekl:

P. Andrzej Koprowski SJ:
?S touto perspektivou jsem byl před dvěma lety poslán svými představenými do Vatikánského rádia. Přiznávám, že jsem doufal, že k personálním změnám dojde trochu později. Dva roky jsem poznával mechanismy tak složitého organismu, jakým je mezinárodní rádio, vysílající ve více než čtyřiceti jazycích, jehož hlavním úkolem je ?být mostem mezi Svatým otce, Svatým stolcem a partikulárními církvemi na všech kontinentech.
Ujímám se vedení v okamžiku mimořádně zrychleného rozvoje nových technologií a postupné přeměny Vatikánského rádia v multimediální informační zdroj Svatého Stolce. Stačí připomenout naše internetové stránky, které fungují v několika desítkách jazyků, včetně čínštiny, hlavních jazyků Indie nebo arabštiny.
Nejdůležitější je ovšem obsah a radiový jazyk Vatikánského rozhlasu. Stojí za připomenutí, že ještě před 15-20 lety mělo Rádio Vatikán vlastní posluchače. Nyní se stává spíš ?producentem programů? pro jiné rozhlasy. Má sice vlastní identitu a specifičnost jako ?Papežovo rádio?, vysílá nicméně stále časti prostřednictvím jiných rozhlasů, jak veřejnoprávních tak soukromých, katolických i světských. Například v příštích dnech očekáváme návštěvu majitele soukromého rozhlasu z Kyrgystánu, který se dotazuje na možnost přebírat naše programy. Programy Vatikánské rádia totiž přebírá zhruba tisíc rádiových stanic na celém světě. Například v Brazílii jich je přes 200.
Nedávno jsme s jedním z našich informatiků pátrali, kdo využívá informací z našich internetových stran. Zaskočilo mě množství informačních agentur i dalších médií - a to na celém světě, včetně Číny. Třeba dodat, že naprostá většina tak činí korektně, to znamená, že podává Vatikánské rádio jako zdroj dané informace. Z našich internetových stran v arabštině a francouzštině ? čerpá dokonce Al-Arabíja.
Od počátku v roce 1931 Papež svěřil vedení Vatikánského rádia jezuitům. Od samého počátku v něm ale nepracují sami. Dnes nás zůstala necelá dvacítka. V rádiu pracují především laici, ale také řeholnice a řeholníci, nebo diecézní kněží. Shromáždily se tu osobnosti z různých kontinentů, kultur a prostředí. Vatikánské rádio není tedy lehké koordinovat ani zařadit, nicméně představuje obrovské lidské bohatství, typické pro universalitu Církve.?


(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.12.12 P. Josef Koláček laureátem Ceny města Brna
27.10.07 Od zítřka dochází ke změnám ve vysílacích frekvencí českého vysílání Vatikánského rozhlasu
9.5.06 RadioVaticana.cz opět běží
4.3.06 Svatý otec povzbuzoval k prohlubování obsahu
3.3.06 Benedikt XVI. na návštěvě ve Vatikánském rádiu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti