Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.11.2005 

Druhý den návštěvy Ad limina

Vatikán. Druhý den návštěvy "Ad limina" v Římě začal pro biskupy České biskupské konference návštěvou na Kongregaci pro biskupy. Prefekt této kongregace kardinál Giovanni Battista Re velmi srdečně přivítal 16 biskupů českých a moravských diecézí, z nichž některé znal osobně již z předchozích setkání - kardinál Re navštívil Českou republiku v rámci papežské návštěvy v roce 1995.
Jednání mělo velmi věcný a konkrétní charakter. Prefekt kongregace byl zevrubně obeznámen se situací jednotlivých diecézí ze zpráv, které biskupové před návštěvou "Ad limina" do Vatikánu zaslali. Stejně tak znal závěrečný dokument Plenárního sněmu katolické církve v České republice (ČR), o kterém se vyjádřil velmi pochvalně, stejně tak jako o celém průběhu sněmovního procesu u nás. Závěrečný sněmovní dokument je v současné době posuzován na několika příslušných vatikánských kongregacích a radách. V dalších bodech apeloval kardinál Re na biskupy, aby ve své službě byli vždy maximálně trpěliví a maximálně prohlubovali bratrský vztah ke kněžím a svěřenému Božímu lidu.
Zajímavostí je také to, že od začátku roku 2006 přejde správa všech diecézí ČR právě pod Kongregaci pro biskupy, jak je to běžné ve většině ostatních zemí. V době komunismu, kdy byla situace katolické církve v naší zemi nestandardní, byly diecéze spravovány přímo prostřednictvím Státního sekretariátu Svatého stolce a tato situace trvá doposud.

Další významnou kongregací, jejíž návštěvu absolvovali biskupové během dnešního dopoledne, byla Kongregace pro nauku víry. Zde se s nimi setkal její prefekt arcibiskup William J. Levada a sekretář arcibiskup Angelo Amato. Oba vyjádřili spokojenost nad tím, do jaké hloubky znají naši biskupové dokumenty, které kongregace vydává. Protože v kompetenci této kongregace bylo začátkem 90. let minulého století řešení problematiky tzv. podzemní církve u nás, jednali biskupové i o této otázce.
6 biskupů (Miloslav Vlk, Jan Graubner, František Radkovský, Vojtěch Cikrle, Ladislav Hučko, František Lobkowicz) se dnes sešlo na Papežské radě pro jednotu křesťanů s kardinálem Walterem Kasperem. Biskup František Radkovský, který má v rámci ČBK na starosti ekumenismus, představil dokumenty ČBK, které se této otázce věnují. Jsou to: Dohoda o duchovní službě ve věznicích, Dohoda o křtu, Dohoda o duchovní službě v rezortu Ministerstva obrany, Mezinárodní sympozium o Mistru Janu Husovi, Duchovní péče o laiky působící v pastorační službě církve, Charta Oecumenica ? Směrnice pro růst a spolupráci mezi církvemi v Evropě, Společenství ve svátostech s křesťany jiných církví a Direktář k provádění ekumenických principů a norem.
Hovořilo se také o spolupráci s Ekumenickou radou církví v ČR jak v konkrétních projektech (duchovní služba v armádě a u policie), tak při komplikovaných jednáních se státem. Zmíněny však byly i některé problémy, jako například dohoda se Starokatolickou církví o místě působení bývalých římskokatolických kněží, kteří přešli do služby ve Starokatolické církvi. Kardinál Kasper ubezpečil naše biskupy, že obdobné problémy se objevují i v mnoha jiných zemích. Tématem rozhovoru byly i ekumenické kontakty s Pravoslavnou církví a mnohé osobní zkušenosti, které kardinál Kasper v oblasti ekumenismu získal.
Biskup Vojtěch Cikrle dnes odpoledne navštívil také Papežskou radu pro rodinu a biskup Ladislav Hučko Papežskou radu pro pastoraci mezi vystěhovalci a turisty.

(mah)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.2.14 Biskup Pavel Posád o setkání s papežem
17.2.14 Biskup Václav Malý o návštěvě u papeže Františka
17.2.14 Mons. Radkovský: Papež říkal, že nedělá nic víc, než dělali jeho předchůdci
14.2.14 Církev jako prostor otevřené a klidné konfrontace
14.2.14 O čem mluvili s papežem Františkem?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti