Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

3.3.2007 

Benedikt XVI. hovořil o papeži Pavlu VI.

Vatikán. Benedikt XVI. přijal dnes dopoledne členy Institutu Pavla VI., což je Mezinárodní studijní centrum založené roku 1979 a zkoumající život, myšlení a činnost papeže Montiniho, tedy Pavla VI. Benedikt XVI. ve své promluvě ke třiceti členům tohoto institutu hovořil o ?nezapomenutelném papeži?, k němuž jej osobně pojí fakt, že jej jmenoval Mnichovským arcibiskupem a kardinálem. Pavel VI. ? řekl Benedikt XVI. ? byl božskou Prozřetelností povolán řídit Petrovu bárku v době, která byla poznamenána nemalým počtem výzev a problémů, které moudře a rozvážně řešil. Benedikt XVI. připomněl, že Pavel VI. se vyznačoval misijním zápalem, který jej vedl ke konání náročných apoštolských cest do vzdálených zemí, a ke konání prorockých gest nemalé důležitosti pro církev, misijní poslání a ekumenismus. Byl např. prvním papežem, který se vydal do Svaté země, aby Církvi ukázal, že ?cesta jejího poslání vede v Kristových stopách?

?Tajemství pastorační činnosti, které se Pavel VI. neúnavně a oddaně věnoval, přičemž musel přijímat často obtížná a nepopulární rozhodnutí, spočívá v jeho lásce ke Kristu: lásce, která zaznívá v dojemných vyjádřeních veškerých jeho výpovědí. Jeho Pastýřské nadšení bylo neseno misionářským napětím, živeným upřímnou touhou po dialogu s lidstvem. Jeho prorocká, často opakovaná výzva k obnově světa souženého nepokojem a násilím prostřednictvím ?civilizace lásky? se zrodila z jeho totální odevzdanosti Ježíšovi, Vykupiteli člověka.?

Benedikt XVI. připomněl známá slova, kterými Pavel VI. zahájil druhé zasedání 2. Vatikánského koncilu v roce 1963 a která tehdy sám slyšel, poněvadž byl na zasedání přítomen jako jeden z poradců.

??Kristus je náš princip ? prohlásil s velkým pohnutím Pavel VI. a ještě stále slyším jeho hlas ? Kristus je naše cesta a náš Vůdce! Kristus je naše naděje a náš cíl? Žádné jiné světlo než Kristus, který je světlem světa, ať se v tomto shromáždění neobjevuje; žádná jiná pravda než Slova Pána, našeho jediného Učitele, ať naši mysl nezajímá; ať nás nevede žádná jiná aspirace než jedině touha být Mu absolutně věrní.? (Insegnamenti di Paolo VI, I [1963], 170-171) A jeho myšlenky, jeho energie a jeho činnost patřily až do posledního dechu Kristu a Církvi.?

Jméno tohoto papeže, jehož velikost byla světovým veřejným míněním pochopena až ve chvíli jeho smrti ? zdůraznil Benedikt XVI. ? se pojí především s 2. vatikánským koncilem.

?Je-li Jan XXIII. tím, kdo jej svolal a zahájil, bylo na něm ? jeho nástupci ? aby jej zkušenou, jemnocitnou i pevnou rukou přivedl k dovršení. Vedení Církve během pokoncilního období bylo pro papeže Montiniho neméně svízelné. Nenechal se však omezit nedorozuměními a kritikami, třebaže nemálo trpěl nepochopením a agresivními útoky. Zůstal však za všech okolností pevným a rozvážným kormidelníkem Petrovy bárky.?

S postupem doby ? řekl Benedikt XVI. ? je důležitost pontifikátu Pavla VI. pro Církev a svět stále zjevnější. A stejně tak i ?hodnota jeho ušlechtilého magistera, kterým jsou inspirováni jeho nástupci, včetně mne? ? řekl Benedikt XVI. ve své promluvě při setkání se členy Institutu Pavla VI.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti