Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.4.2007 

K rezoluci Evropského parlamentu o homofobii

Evropský parlament schválil rezoluci o homofobii. Jde o dokument, který vedle odsouzení homofobie obsahuje také explicitní povzbuzení schvalovat zákony ve prospěch párů téhož pohlaví. ( vzhledem k tomu, že partneři stejného pohlaví v některých členských státech nepožívají stejných práv a ochrany, které mají sezdaní partneři opačného pohlaví, a jsou tedy diskriminováni a znevýhodňováni). V první verzi obsahoval návrh rezoluce dokonce otevřenou kritiku předsedy italské biskupské konference, arcibiskupa Angela Bagnasca, kterou prosazovali tři levicoví italští europoslanci (Vittorio Agnoletto a Giusto Catania z komunistické strany, PRC; Monica Frassoni ze strany zelených, FdV). Další v řadě útoků na exponenty italské církve odsoudil ředitel agentury SIR, Paolo Bustaffa:

?I po odstranění přímého odkazu na předsedu italské biskupské konference, zůstává v textu odkaz na náboženské představitele. Pokračujeme-li ve čtení rezoluce, požaduje se od hierarchie, aby odsuzovala eventuální homofóbní projevy. Z toho je zřejmé, že podezřívavý postoj k Církvi v těchto věcech trvá, navzdory tomu, že - jak to stojí i v Katechismu ? církev chová k těmto lidem velký respekt. Úcta k člověku nemůže ovšem smazat to, co je problematickým aspektem, jakkoli i tam je potřeba velkého porozumění, přijetí. Nicméně mnohé případy nejsou ospravedlnitelné.?

Ke kauze se vyjádřil také benátký patriarcha, kard. Angelo Scola. Jak řekl, ?jde o ostudnou a smutnou záležitost, která je dokladem velmi závažného deficitu vzájemného naslouchání?. ?Názory arcibiskupa Bagnasca byly zfalšovány ? řekl kard. Scola pro televizi Sat2000. - V katolické církvi není žádná homofobie a lze si jen přát, aby tento předsudek vůči ní skončil.? Kard. Scola také dodal, že ?italské vnímání témat jako manželství a rodina je jiné než francouzské, německé nebo anglické? ?Máme právo, aby tato odlišnost byla respektována,? zdůraznil benátský patriarcha. ?Je nutné, aby Evropský parlament důsledněji uplatňoval princip subsidiarity a respektoval různost jednotlivých národů.?

Obavy, že rezoluce je otevřením cesty, jejíž cílovou stanicí jsou adopce dětí homosexuálními páry, potvrzují výroky dalšího italského europoslance, Franca Grilliniho. Tento čestný předseda sdružení Arcigay, které se definuje jako organizace pro obranu práv homosexuálů, prohlásil, že ze schválené rezoluce Evropského parlamentu vyplývá také odsouzení ?Family Day?, demonstrace na podporu rodiny, plánované na 12. května v Římě. Mluví předseda Fóra sdružení rodin (Forum delle Associazioni Familiari), prof. Giovanni Giacobbe:

?Pokud chce rezoluce odsuzovat diskriminační postoje vůči homosexuálům, jde myslím o věc samozřejmou, s níž lze zcela souhlasit. Vztah mezi odsouzením diskriminací, homosexuály a Family Day je pouhou fantazií poslance Grilliniho, která postrádá jakýkoliv reálný základ. Family Day je manistací ve prospěch rodiny, tak jak figuruje v Ústavě. Nevím tedy, jak by měla souviset s homosexualitou. Bez nové kultury rodiny a bez její radikální podpory se občanská společnost zhroutí. Family Day není církevní manifestací, ale je manifestací věřících i nevěřících lidí, kteří chtějí potvrdit hodnotu rodiny.?

Vraťme se ale ještě jednou k textu schválené rezoluce proti homofobii. V části vysvětlující její motivace čteme ?vzhledem k tomu, že v řadě členských zemí došlo ke znepokojivým událostem, jak o nich široce informoval tisk a nevládní organizace, od zákazu přehlídek gayů a pochodů za rovnost až po nenávistné, urážlivé nebo výhružné výroky vedoucích politických nebo náboženských představitelů...?

Za obecnou formulací se skrývají obvinění katolické církve, kterých si všimli i laičtí komentátoři. Giuliano Ferrara v úvodníku dnešního vydání svého plátku ?Il Folio? ukazuje na paradoxní jev, že totiž katolická církev je střídavě obviňována z homofílie a z homofóbie. ?Jak všichni vědí, církev přijímá, zpovídá a rozhřešuje homosexuály a ve své životní praxi i na základě svého učení je miluje, privileguje je jako ztracené ovečky, a už velmi dlouho je institucionální církev v této sociální otázce velmi laická,? píše Ferrara ? s poznámkou, že ?homofobie byla sociálním pravidlem rozšířeným ještě před třiceti lety i v občanské západní společnosti, a v islámském světě platí jako zákon dosud.? Hlavní problém vnímá šéfredaktor Foglia v tom, že tato náklonnost církve k homosexuálům jako k jednotlivcům není převoditelná na jednoho jmenovatele s problémem klasické rodiny. Rezoluce schválená ve Štrasburgu ?se snaží zavléct církev do obvinění z homofóbie? ? píše Ferrara, s dodatkem, že ?zbytek textu je naprosto pořádku.? ?...Evropský parlament, laicistická tribuna jako žádná jiná, chce potrestat údajnou homofóbii církve? - pokračuje Ferrara ve svých úvahách ? ?i když si toho není vědom, vyjadřuje tutéž protikatolickou kulturu jako kampaně o homofílii v církvi. Církev, která se snaží korigovat jednání, jako matka a učitelka, je nepřijatelná pro neosekulární společnost, málo laickou, intolerantní k jakémukoliv výchovnému principu, který odkazuje spíš k čemusi než k ničemu, když toto ?cosi? má obsah objektivní pravdy. Homofóbie jistě má být zakázána, ale týká se to také katolické pedagogiky? Lze toto označit za laické?? ? ptá se Ferrara na závěr a dává také odpověď: ?Nikoliv.?



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.7.19 Svatý stolec zbavil diplomatické imunity pařížského nuncia
19.7.18 Zveřejnění údajů o nemocích homosexuálů vyneslo lékařce obžalobu z hanobení
8.2.18 Žehnání homosexuálních párů je nepřijatelné
10.10.16 Arcibiskup Becciu: Papeže zarmoutil svazek dvou bývalých řeholnic
1.4.16 S někdejší pornohvězdou o závažné zodpovědnosti otců



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti