Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

10.5.2007 

Benedikt XVI. v Brazílii - 1.den

São Paolo. 1. Rekapitulace středečního papežova příjezdu a uvítací ceremonie na letiště v Guarulhos.
2. Příjezd Svatého otce do São Paolo.
3. Čtvrteční setkání Benedikta XVI. s brazilským prezidentem Lula da Silvou.
4. Přehled brazilského tisku.

Ad 1) Ovacemi, které nebraly konce - tak, jak je to u Brazilců zvykem - začala apoštolská cesta Benedikta XVI. v městě São Paolo, ve kterém žije skoro dvakrát tolik obyvatel než kolik má Česká republika. Pokřik Bento, Bento čili Benedikt, Benedikt spolu s jásotem propukaly prakticky za každým papežovým slovem, protože dříve než samotný obsah jeho slov působila Brazilcům radost už jen samotná přítomnost Petrova nástupce. Víra a nic jiného dává lidem takovéto nadšení ze setkání s člověkem, který je středem pozornosti jedině proto, že zastupuje na zemi Krista.

Včerejší den byl pro Svatého otce a jeho doprovod o pět hodin delší. Přesně tolik totiž činí časový posun mezi námi a státem São Paolo. Přesně v 21:00 našeho času tedy s půlhodinovým předstihem přistál po 12 hodinovém letu Boing 777 s papežem na palubě na největším brazilském letišti Guarulhos, kde jej u schůdků z letadla přivítal prezident Lula da Silva, arcibiskup São Paola Mons. Scherer a oba předsedové 5.generální konference episkopátu Latinské Ameriky a Karibské oblasti, kard. Errázuriz Ossa a kard. Majjela Agnelo. Následovala vojenská přehlídka a po ní oficiální ceremoniál v jednom z letištních hangárů určeného pro tyto příležitosti. Jako obvykle při diplomatických ceremoniích byli i zde v prostorách letiště přítomni pouze oficiální činitelé. Nejprve brazilský prezident Lula da Silva ve své uvítací promluvě vyjádřil svou radost nad papežovým příjezdem do Brazílie a poukázal na plodnou spolupráci církve a státu v této zemi s dlouhou katolickou tradicí, přičemž poděkoval zejména za podporu církve v boji proti chudobě.

?Všechny národy vědí, že Papežovo slovo vždycky slouží životu, dobru člověka a jeho lidské důstojnosti.?

Prezident dále zdůraznil, že katolická církev je nositelkou hodnot a že spolu s ní sdílí starost církve např. o rodinu, která podmiňuje pokrok společnosti.

?Vyjadřuji nejhlubší city brazilského národa a přeji si, aby pontifikát Vaší Svatosti byl pontifikátem pokoje. Vaše návštěva je pro nás požehnáním?.

Po prezidentově projevu pak promluvil Svatý otec, který mimo jiné řekl:

?Brazílie zaujímá v papežově srdci zvláštní místo nejen proto, že je původem křesťanská a žije v ní největší počet katolíků, ale hlavně proto, že je to země, která je bohatá svými možnosti, a v níž je církevní působnost důvodem k radosti i naději pro celou Církev. Cíl mojí návštěvy, pane prezidente, přesahuje národní hranice: přicházím, abych předsedal zahájení 5.generální konference episkopátu Latinské Ameriky a Karibské oblasti. Prozřetelnostním projevem dobroty Stvořitele se tato země bude moci stát kolébkou církevních návrhů, které, dá-li Bůh, budou moci obnovit misijní elán a rozlet na tomto kontinentu.
?

V této zeměpisné oblasti tvoří katolíci většinu: to znamená, že musí být velký jejich přínos ve službách obecnému blahu země. Solidarita bude bezpochyby slovo se silným obsahem, když se živé síly společnosti každá ve své vlastní oblasti vážně pustí do výstavby budoucnosti pokoje a naděje pro všechny.?

Benedikt XVI. vyjádřil svou vděčnost Boží prozřetelnosti za to, že se mu dostává ?milosti navštívit Brazílii, zemi s velkou katolickou tradicí? a připomněl, že jeho cesta má ?dosah, který se týká celé latinské Ameriky a charakter, který je zásadně náboženský?. V souvislosti s tím pak Svatý otec zdůraznil, že církev má v úmyslu pouze ?indikovat ve všech životních situacích morální hodnoty a formovat občany, aby se mohli vědomě a svobodně rozhodovat?, a že proto nebude chybět důraz na ?úsilí, které musí být vyvinuto k upevnění postavení rodiny jakožto základní buňky společnosti a mládeže jakožto faktoru, který je pro budoucnost národa rozhodující, a v neposlední řadě pak k obraně a prosazování zmíněných hodnot ve všech sociálních vrstvách, zejména v indiánských populací?.

?S těmito přáními a s díky za vroucí přijetí, kterého se mi jakožto Petrovu nástupci dostalo, vyprošuji mateřskou ochranu Naší Neposkvrněné Paní z Aparecidy - nazývané také Naše Guadalupská Paní - Ochránkyni Amerik, aby ochraňovala a inspirovala vládce v obtížném poslání prosazovat obecné dobro a posilovat svazky křesťanského bratrství pro dobro všeho obyvatelstva. Bůh žehnej Latinské Americe! Bůh žehnej Brazílii! Mnohokrát děkuji.?

PROMLUVA Benedikta XVI. na letišti v Guarulhos v plném znění je ZDE

Ad 2) Po oficiální uvítací ceremonii se Svatý otec spolu s užším doprovodem vydal vrtulníkem na 20km vzdálené letiště São Paola zvané Martovo pole, kde jej už čekaly první zástupy lidí. Hlas 160 členného dětského sboru, který zpíval ?Benedikte, Benedikte, který přicházíš ve jménu Páně?, takřka zanikl v jásotu davů.

Svatého otce zde uvítal primátor města São Paolo, Gilberto Kassaba, který předal Benediktu XVI. symbolický klíč od města spolu s jeho čestným občanstvím. Došlo k tomu těsně před vjezdem do centra této metropole, aby se tu Svatý otec mohl cítit jako doma. Celou cestu dlouhou 5 km lemovaly silnici z obou stran obrovské zástupy lidí, které přišli pozdravit Svatého otce projíždějícího v tradičním papamobilu ulicemi města. Vroucí přijetí nikterak nezmenšovalo ani chladné počasí a občasný déšť. Schopnost nadchnout se a jásat patří k typickým známkám temperamentu tohoto národa. Potlesk, vlajky, transparenty, zpěv, volání a hlahol zvonů.

Benedikt XVI. přijel kolem 23 hodiny našeho času do historicky nejstarší části města ke klášteru sv.Benedikta, jistě nikoli náhodou vybraného k tomu, aby se na dva dny stal jeho dočasným domovem v São Paolo. Klášter sv.Benedikta byl založen před více než čtyřmi sty lety a roku 1650 byl také položen základní kámen přilehlé baziliky. Kromě kláštera benediktinů je zde od roku 1903 také stejnojmenná kolej a od roku 1908 také fakulta filosofie, první, která byla v Brazílii založena. Svatého otce zde přivítal benediktinský opat spolu s rektorem koleje. O.Joao Battista Evangelista Kovas s úsměvem odpovídá na otázku, co změnil příjezd Svatého otce pro 35 členou komunitu:

?Celá komunita přijala papeže s velkou radostí. Jeho přítomnost nám nijak nenarušuje náš mnišský životní rytmus. Můžeme jako obvykle pokračovat ve společných modlitbách breviáře, který tento rytmus vytváří. Jediným naším přáním bylo, aby se tu Svatý otec cítil jako doma. Na toto setkání s nevšedním hostem jsme se už během postní doby. Duchovně nás to obnovilo. Poprvé hostíme papeže, které navíc nese jméno našeho zakladatele, Benedikta. Stěží by si mohla komunita představit něco skvělejšího.?

Petrův nástupce se odebral nejprve do baziliky, kde se zastavil ke krátké modlitbě, a potom se pozdravil se členy benediktinské komunity. Ke klášteru sv.Benedikta přiléhá nevelké náměstí, které pojme kolem 15 tisíc lidí. Už kolem poledne, tj. 7 hodin před plánovaným příjezdem Svatého otce sem proto i přes nepřízeň počasí začaly proudit skupiny převážně mladých lidí. Právě tyto šťastlivce, kterým se podařilo přijít ještě před uzavřením těsného prostoru, pak kolem 19 hodiny místního času vyšel krátce pozdravit na balkon kláštera São Bento Benedikt XVI.:

?Drazí přátelé,
toto vřelé přijetí Papeže dojímá! Díky, že se vám chtělo na mne čekat. Tyto dny budou pro vás i pro celou církev plné emocí a radosti. Církev slaví! Ve všech částech světa se modlí za plody této cesty, první pastorační cesty do Brazílie a Latinské Ameriky, kterou mi Prozřetelnost dovoluje uskutečnit jakožto Petrovu nástupci!
Kanonizace bratra Galvão a zahájení 5.generální konference episkopátu Latinské Ameriky a Karibské oblasti budou milníky dějin Církve. Počítám s vámi a s vašimi modlitbami.
?

Řekl Benedikt XVI. na uvítanou. Přibližně kolem 1 hodiny po půlnoci našeho času se pro Svatého otce a jeho doprovod skončil tento prodloužený, první den apoštolské cesty v Brazílii.

Ad 3) Druhý den cesty začal Benedikt XVI. nejprve privátní mší svatou v kapli kláštera sv.Benedikta v 8h místního času. Potom překvapivě znovu vyšel na balkón kláštera, aby požehnal lidem, kteří přišli na náměstí s nadějí, že jej spatří. Jeho dopolední program tvořilo nejprve setkáním s prezidentem Lulou da Silvou v guvernérském paláci státu São Paolo, zvaném dos Bandeirantes. Potom následovalo setkání s představiteli nekatolických křesťanských vyznání a jiných náboženství opět v klášteře sv.Benedikta.
Vrcholem druhého dne apoštolské cesty je však podvečerní setkání s mládeží na stadionu Paulo Machalo de Carvalho v Pacaembu, které se však bude konat až po skončení našeho večerního vysílání, tj. ve 23h našeho času.

Dopolední soukromé setkání Benedikta XVI. a brazilského prezidenta Lula da Silvy se uskutečnilo v 17 hodin našeho času a trvalo asi 15 minut. Potom se přidali také rodinní příslušníci prezidenta a jeho spolupracovníci. Papež se potom setkal také s guvernérem státu São Paolo, Jose Serrou. Prezident Lula a manželka Marisa darovali papeži knihu o malíři Candido Portinarim a portrét Benedikta XVI. od Roberta Camasmie, který byl vystaven a přítomnými okomentován. Guvernér daroval Svatému otci vzácný tisk Bible v portugalštině, který váží 15 kg. Následovala pak prezentace poštovní známky vydané památku papežovy návštěvy.

Ad 4) Všechna světová média se věnují návštěvě Benedikta XVI. v Brazílii, i když pro mnohé je tato událost spíše příležitost k šíření privátních názorů namísto toho, aby o ní prostě jen referovala. Nejinak je tomu i v brazilském tisku. Náš korespondent v São Paolo nám podává následující přehled:

Deník Folha de S.Paolo hovoří o ?Svaté válce televizních stanic?, přesněji řečeno o rozdílném obsahu vysílání katolické Globo a evangelické Rekord. První hovořila o příjezdu papeže a ukázala velkou radost vřelé přijetí, kterého se papeži dostalo, zatímco druhá položila důraz na nepohodlí, které vzniká pro obyvatele města v důsledku organizačních a bezpečnostních opatření a přirovnává událost k finále mistrovství světa ve fotbale.

Deník O Estado de S.Paolo pod titulkem ?Benedikt XVI. odsuzuje interrupce a brání tradiční rodinu? přináší fotku Svatého otce v papamobilu, který projíždí hlavní městskou třídou Tiradentes mezi davem věřících. Deník věnuje události celkem 12 stran speciální přílohy, která nese název ?Toto přijetí papeže dojímá?. Uvnitř deníku se vrací k papežovým slovům o interrupcích, která vyslovil během tiskové konference na palubě letadla jako odpověď na přímou otázku novináře, přičemž řekl, že zákony legalizující interrupce jsou projevem určitého egoismu, ale i strachu a pochybnostmi o budoucnosti.

Deník Diario de S.Paolo uvádí návštěvu papeže titulkem ?Papež říká, co si myslí? spolu s fotografií papeže na balkonu kláštera sv.Benedikta. V podtitulku stojí ?Benedikt XVI. odsuzuje interrupce při příjezdu do São Paolo a Ministr zdravotnictví říká, že třeba cítit se ženami?. Velká fotografie ukazuje papeže, jak přijímá symbolický klíč od města. Deník věnuje události 4 strany.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.4.12 Libanon si slibuje od papežské návštěvy vyjádření k arabskému jaru
10.3.12 Severoameričtí biskupové se chystají na Kubu a do Mexika
8.3.12 Na Benedikta XVI. čeká sto milionů věřících
24.1.12 Tiskový mluvčí k papežově možné návštěvě Libanonu
5.10.11 Severský papež na italském jihu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti