Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

30.10.2007 

Zaměřit pastoraci mládeže všech církví na Světový den mládeže v Sydney - říká mons.Stanislav Rylko

Sydney. Dva dny se prověřoval stav stále intenzivnějších příprav na Světový den mládeže (SDM) Sydney 2008. Australská metropole hostila od 15.- 17. října setkání 200 osob, které reprezentovaly pastorační komise mládeže při biskupských konferencích, sdružení a církevní hnutí celkem ze 70 zemí. Svatý Stolec zastupoval arcibiskup a brzo kardinál Stanislav Rylko, president Papežské rady pro laiky:

?Zasedání významným způsobem potvrdilo zájem, jaký všude ve světě vzbuzuje důležité setkání, které bude mít Svatý Otec Benedikt XVI. s mladými v Sydney v červenci příštího roku a také znovu dalo zaznít jejich velké touze zúčastnit se jej.?

Jak probíhají přípravy?

?Logistické přípravy jsou už v pokročilé fázi, také díky výborné práci australského organizačního komitétu, s jehož odpovědnými představiteli jsme si také prohlédli místa, kde se bude konat setkání se Svatým Otcem. Jak je samozřejmé, podstatnou otázkou je pastorální příprava. Církev v Austrálii vidí v události velkou příležitost, která se nesmí promarnit, aby se dodala nová síla duchovnímu obrození nejen mladých generací, nýbrž i všech australských katolíků, jejichž život zakouší silně rozšířenou sekularizaci. Tato událost tedy, jak se zdá, zahrnuje rozechvělé očekávání nových Letnic pro celou církev, která žije v Austrálii. Je však dobré připomenout, že celá všeobecná církev je zapojena do pastoračních příprav Světového dne mládeže 2008, jejich hlavní linie vytyčil Benedikt XV I. v poselství mladým, v němž směrodatně vysvětlil téma Světového dne, jímž je : ?Budete mít sílu Ducha Svatého, který na vás sestoupí a budete mými svědky?.

Jak se připravují sami mladí?

?Vždycky jsme naléhali a nadále naléháme na to, že by duchovní příprava SDM měla být nedílnou částí běžné pastorace mládeže v každé místní církvi. A to nehledě na to, zda se mladí budou moci účastnit setkání s Benediktem XVI. Jsou náznaky, že už se všude postupuje tímto směrem. A nejen to: samo papežovo poselství, adresované mladým a téma, jež zvolil pro nadcházející SDM dávají cenné pokyny pro vypracování ročních programů na místní úrovni ? a to nás jen těší. Přirozeně, kdo se chce odebrat do Sydney, musí udělat ještě další krok: co nejdříve se zapsat a ovšem také najít peníze na cestu. Při takovém úkolu mladí podávají důkaz, jak dokážou být vynalézaví. Papežská rada pro laiky vytvořila malý ? bohužel ? fond solidarity, jímž se bude snažit také tentokrát pomoci biskupským konferencím nejchudších zemí, aby mohly vyslat malé delegace mladých.?

Sydney je ještě daleko... Kolik mladých se očekává?

?Každé konání SDM je velkým duchovní dobrodružstvím a je to výzva pro organizátory. Ten v Sydney je náramně náročný kvůli vzdálenostem. Austrálie je daleko, ať se vyjede odkudkoliv. To znamená vysoké náklady na cestu. Kromě toho místa v letadlech jsou omezená. Je obtížené dělat kvantitativní předpovědi. Avšak nesmíme zapomenout ? jak učí Benedikt XVI.- že statistiky nejsou rozhodující pro život církve, ani zákony velkých čísel. Také já jsem přesvědčen, že nás i tentokrát mladí překvapí.?

Jsou nějaké zvláštní novinky při tomto SDM?

?Tento SDM se ve své struktuře nijak neliší od předešlých setkání Petrova nástupce s mladými světa v minulých letech. Rozdíly vytvoří jako vždycky země a církev, která je hostí. Austrálie je zemí, která okouzluje přírodními krásami... australská církev je menšinová, z 20 milionů obyvatel jen 25 % jsou katolíci, ale v multietnickém, multikulturním a multikonfesionálním kontextu je sto uchovávat silný smysl pro identitu, který ji charakterizuje. Pro mladé to bude důležitá lekce, jak vydávat svědectví v sekularizované postmoderní společnosti.?

Jak jste přijal jmenování kardinálem?

? Zpráva o tomto jmenování mě zastihla právě v Sydney: byla to trochu anomální situace, která však umožnila lépe vyniknout jeho církevnímu smyslu. Byl jsem zahrnut přáními a upřímnými projevy radosti účastníků setkání, které se konalo a to mi právě objasnilo, že v tomto novém povolání sloužit ještě velkomyslněji Kristu a jeho církvi musím vidět dar Svatého Otce, zaměřený na to, aby zhodnotil poslání, které mi svěřil jako presidentu Papežské rady pro laiky a v němž mladí zaujímají nejpřednější místo.?

(jok)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.7.08 Vítězství krásy
26.7.08 Světové dny mláděže zanechaly dobrý dojem
22.7.08 Světový tisk o setkání mládeže v Sydney
21.7.08 Globalizace v akci
21.7.08 Všem patří mé hluboké díky



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti