Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.11.2007 

Odpověď Benedikta XVI. na dopis 138 muslimských představitelů

Vatikán. Dnes byla zveřejněna odpověď Svatého otce na otevřený dopis, který 13.října letošního roku zaslalo u příležitosti konce Ramadanu představitelům všech církví a křesťanských vyznání 138 významných muslimských osobností pod názvem ?Společné slovo mezi námi a vámi?. List podepsaný státním sekretářem Apoštolského stolce kard. Tarcisio Bertonem byl adresován princi Ghazi bin Uhamad bin Talhal z jordánské královské rodiny, je předsedou ?Aal al Bayt Institute for Islamic Thought? a byl jedním z organizátorů této muslimské iniciativy.
V poděkování a ocenění významné iniciativy vážené skupiny muslimských osobností papež poukazuje na důležitost dialogu založeného na účinném respektování důstojnosti osoby, na objektivní znalosti náboženství svého partnera, na sdílení náboženské zkušenosti a podpoře vzájemného respektu a přijetí.
Kard. Jean Louis Tauran, předseda papežské rady pro mezináboženský dialog nabídl v rozhovoru pro vatikánský rozhlas některá upřesnění a krátkou reflexi nad papežovým dopisem:

?Svatý otec - kromě pozitivního ocenění obsahu zmíněné iniciativy ? vyjadřuje svou ochotu setkat se princem Ghazi bin Uhamad bin Talhalem a další, samozřejmě početně limitovanou, skupinou signatářů otevřeného dopisu a plánuje se také eventuální pracovní setkání s Papežskou radou pro mezináboženský dialog.?

A pokud jde o obsah papežova listu?
?V dopise kardinál Bertone píše, že papež velice ocenil velmi pozitivní, nepolemické ladění tohoto listu. Papež se domnívá, aniž by samozřejmě přehlížel rozdíly mezi oběma stranami, že křesťané a muslimové mohou společně pracovat na tom, aby všichni, jak křesťané, tak muslimové věřili v jediného Boha, kterým je Prozřetelnost, Stvořitel a Universální Soudce, který na konci časů vynese svůj Soud nad našimi činy. Musíme se proto všichni snažit být Mu ?věrní? a poslouchat jeho vůli. A potom je tu také velmi důležitý odkaz na akcent z onoho listu 138 osobností, že láska k Bohu a láska k bližnímu je v zásadě podstatou každého náboženství.?
Říká kard. Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog o odpovědi Benedikta XVI. na otevřený list 138 významných muslimských osobností představitelům všech církví a křesťanských vyznání.

ODPOVĚĎ BENEDIKTA XVI. NA DOPIS 138 MUSLIMSKÝCH OSOBNOSTI

Vaše Královská Výsosti,
13. října 2007 byl Jeho Svatosti Benediktu XVI. a dalším křesťanským představitelům zaslán otevřený dopis podepsaný sto třiceti osmi muslimskými náboženskými představiteli, včetně Vaší Královské Výsosti. Vy jste byl tak laskav a předal jej biskupovi Salimu Sayeghovi, vikáři latinského patriarchy Jeruzaléma v Jordánsku, s žádostí, aby byl předán Jeho Svatosti.

Papež mě požádal, abych jeho jménem poděkoval Vaší Královské Výsosti i všem, kdo dopis podepsali. Velmi si váží tohoto gesta, tohoto pozitivního ducha, který inspiroval text, a výzvy ke společnému úsilí o podporu míru ve světě.

Bez ignorování nebo zlehčování rozdílů mezi námi, křesťany a muslimy, můžeme a tudíž bychom měli hledět na to, co nás sjednocuje, totiž víra v jednoho Boha, prozíravého Stvořitele a univerzálního Soudce, který na konci časů naloží s každou osobou podle jejích vlastních skutků. Jsme povoláni se mu plně odevzdat a být poslušni jeho svaté vůli.

S ohledem na svou encyliku Deus Caritas Est (?Bůh je Láska?) je Jeho Svatost zvláště ohromena, pozorností, které se v listu dostává dvojitému přikázání lásky k Bohu a k bližnímu.

Jak možná víte, na začátku svého pontifikátu, papež Benedikt XVI. prohlásil: ?Jsem hluboce přesvědčený, že se nesmíme podvolit negativnímu napětí mezi námi, ale musíme potvrdit hodnoty vzájemného respektu, solidarity a míru. Život každé lidské bytosti je posvátný, jak pro křesťany, tak pro muslimy. Je zde široké pole, na kterém můžeme společně působit ve službě základních morálních hodnot.?(Promluva k zástupcům některých muslimských komunit, Kolín 20. srpna 2005) Toto společné pole nám dovoluje založit dialog na skutečném respektu k důstojnosti každé lidské osoby, na objektivní znalosti náboženství toho druhého, na sdílení náboženských zkušeností a konečně na společném úsilí o podporu vzájemného respektu a přijetí mezi mladšími generacemi. Papež si je jistý, že jakmile toho bude dosaženo, bude možné plodně spolupracovat v oblasti kultury a společnosti a na podpoře spravedlnosti a pokoje ve společnosti na celém světě.

S pohledem na podporu vaší chvályhodné iniciativy, Vám s potěšením sděluji, že Jeho Svatost by ráda přijala Vaši Královskou Výsost a skupinu několika signatářů otevřeného dopisu, které vyberete. Zároveň může být zorganizováno pracovní setkání mezi vaší delegací a Papežskou radou pro mezináboženský dialog za spolupráce některých specializovaných Papežských institutů (jako například Papežský institut pro arabská a islámská studia a Papežská Gregoriánská univerzita). Detaily těchto setkání mohou být dohodnuty později, pokud se ukáže, že je pro vás tento návrh v principu přijatelný.

Já sám využívám této příležitosti, abych znovu vyjádřil Vaší Královské Výsosti své nejvyšší uznání.

Kardinál Tarcisio Bertone
Státní sekretář

Přeložila Markéta Šindelářové

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.2.21 František se zúčastní oslavy Mezinárodního dne lidského bratrství
27.11.20 Vatikánský diplomat v Džiddě doporučil bratrství namísto pouhé tolerance
30.10.20 Terorista z Nice nereprezentuje islám, stejně jako nelze atentátníka z Christchurch nazvat křesťanem
23.10.20 Vyhlášen nový ročník mezinárodní ceny za mezilidské bratrství
25.6.20 Deklarace o mezilidském bratrství: Abú Dhábí zasílá pomoc do Amazonie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti