Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

10.4.2003 

Když papež chtěl chorál jako v Emauzích

Z vyprávění P. Jiřího Reinsberga natočeného před rokem pro Vatikánský rozhlas

Česká sekce RV

Otce Jiřího Reinsberga není třeba mnoha slovy představovat. Nikdo, kdo se jen trochu zajímal o život církve v době, kdy režimu záleželo na tom, odsoudit ji k pouhému živoření, nemohl přehlédnout týnského faráře, kterému ? jak se alespoň navenek zdálo ? u tehdejších mocipánů všechno procházelo. Nebudeme jistě přehánět, řekneme-li, že chrám Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí v Praze byl pro mnoho lidí ostrovem normality v absurditě komunistického režimu.

Milí posluchači, zveme Vás nyní k poslechu první části vyprávění a vzpomínek mons. Jiřího Reinsberga, kterého pro náš rozhlas s mikrofonem navštívila Věra Kofroňová. Tak tedy o svém dětském i dospělém prožívání Velikonoc a o hnutí liturgické obnovy v Čechách mluví otec Jiří Reinsberg.

Když mi bylo asi dvanáct a něco, tak byly Velikonoce ? jako bejvaj Velikonoce ? a mně to nic neříkalo. Věděl jsem, že je nějaké Vzkříšení, to jsem věděl, ale nic víc. Ale jinak, to byly svátky na nic. Za prvé se nic nedostávalo, to bylo první. Za druhé se nic zvláštního nevařilo, to bylo za druhé. Za třetí žádné sladkosti. Užívat si člověk nemohl, protože byl takovej divnej čas jako v předjaří, no vlastně už jaro: ven se nemohlo, Vltava nebyla zamrzlá, sníh nebyl napadanej, sáňky nefungovali a žádnej program. A teďka otec viděl, jak se otravuju doma, a tak mě vzal s sebou do Emauz. A protože předtím dostal k Vánocům Misál na každý den, přeložený a upravený od pátera Mariana Schalera, emauzského benediktina (tam byly texty na jedné straně latinsky a na druhé straně český překlad), a viděl, jak se v těm Emauzích na Zelený čtvrtek nesnesitelně otravuju, strašně otravuju ? tam se něco dělo a já nevěděl co ? tak mi vrazil ten misál do rukou, a teď jsem to mohl sledovat. A tak to dopadlo tak, že jsem si přál, protože jsem měl na jaře narozeniny a taky svátek, že by to jako měli spojit v jeden dar a dát mi ten misál taky. Byl drahej, tenkrát stál devadesát korun, to byly peníze! Tak jsem ho dostal. A tím to vše začalo ? protože pro druhé vydání toho misálu jsem už dělal jako študák korektury. A teď jsem chtěl vědět, co to je, proč to je, jak to je. To je vždycky normální záležitost každého člověka, že se nejdřív ptá, co je to, potom se ptá, proč je to, a nakonec, jak je to. Tak jsem se takovýmto způsobem začal taky ptát. Chodil jsem na přednášky pátera Schalera, a když jsem byl o tři roky starší, tak jsem si objednal z Klosterneuburgu výklad celého církevního roku od Pia Parsche, no a v tom jsem si pilně četl.

Mezitím jsem se ovšem dostal jako zpěváček do Emauz jako ten klukovský oblát, no a tam jsem zpíval chorál. Nejdřív mi vrazili takovou strašně velkou knížku do ruky a řekli: ?Koukej se držet!?, no a tak jsem se koukal držet, a tím pádem jsem tam prozpěvoval. Dokonce, když ti jejich kluci tam nebyli, tak já tam byl vždycky. Já tam byl ráno, v poledne a večer. A to byl pro mě obrovský dar. A teď když jsem tohle prožil a prokousal se tím, tak se přihodila další věc, a sice, že jsem se nakonec dostal jako student do Říma.

V Nepomucenu se sice zpíval chorál, dokonce to cvičil a dirigoval můj příbuznej Jirka Svoboda, kterej je teďka v Kanadě, a potom další František Kotalík, zkrátka a dobře samí slavní lidi, a chorál jsem měl už v kostech. No jo, ale ono v té koleji to nebylo takové jako v těch Emauzích, a to z toho důvodu, že přece jenom jsme tam byli z různých krajů Československa, a tak to byl dost takový obtížný přístup k těmhle věcem. Ale pamatuji se, že kdysi nuncius ve Varšavě po první světové válce, jakýsi monsignor Achile Ratti, jel jednou přes Prahu a maje nějakou chvilku času ? asi dvě hodiny volna měl, jak přesedal ? nevím proč, dostal se do Emauz. A v Emauzích zažil nešpory. A když se potom tenhle pán stal milánským arcibiskupem a kardinálem a nakonec papežem Piem XI., tak si vždycky vzkázal do benediktinské univerzity u svatého Anselma, pozval si je na papežskou mši a žádal, aby mu zpívali chorál, že to musí být jako v Emauzích. To je taková krásná vzpomínka, která se tady přihodila.

Takže když se mi potom po těm Emauzích stýskalo ? oni Italové mají jiný způsob zbožnosti než my a nám ta italská zbožnost taky někdy nesedí, protože jsou daleko výbušnější ? tak jsme chodili do Anselmiána, tedy k benediktinům, na co jsme mohli, protože jsme tam měli známý ? pozdějšího opata Maura, druhého pozdějšího opata Opaska, potom ještě Čeřovský tam byl a Karel Chytil, tehdy frater Michal, takže tam bylo dost lidí, a občas jsme se myslím také setkali s páterem Bernardem Mokrým od premonstrátů, takže jsme takhle živili ty svoje krásné vzpomínky tady z Prahy.

A když jsem potom přišel sem [k Týnu], tak jsem si přál, aby to tak bylo, a tak jsem se snažil, aby se toho lidé mohli čím dál více účastnit a rozumět tomu. No a tak jsme tedy dělali to, co je napsáno v rubrikách. A když se potom přihodila ta krásná věc, že se objevily již obnovené obřady, tak jsme se snažili, aby i lidi z toho něco měli. A tím pádem se naučili dokonce lidi zpívat chorál latinsky.

To se podařilo úžasně, protože když člověk o Velikonocích přišel do Týna, tak byl udivený plností té bohoslužby a plným kostelem a účasti všech lidí. My jsme začínali tak, jako vy, měli jsme misály na jedné straně latinsky, na jedné straně česky, a když potom člověk přijde do Říma a zažije tam liturgii, které rozumí, tak jak tomu byl vyučen v Týně, tak je to velká radost a zisk pro život.

(Připravila Věra Kofroňová)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.1.04 Český člověk má plachou zbožnost
7.1.04 Odešel P. Jiří Reinsberg



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti