Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

31.1.2008 

Benedikt XVI. o ekumenismu, evangelizaci a bioetice

Vatikán. Benedikt XVI. dnes přijal ve zvláštní audienci členy Kongregace pro nauku víry na závěr jejího pravidelného plenárního zasedání. Petrův nástupce ve své promluvě poukázal na souvislost mezi dvěma dokumenty této Kongregace, které byly v médiích nejvíce diskutovány a souvisely s ekumenismem a evangelizací (O některých aspektech nauky o církvi a O některých aspektech evangelizace). Kromě toho papež věnoval pozornost také ?svízelným a komplikovaným problémům bioetiky?. Plenární zasedání Kongregace, která ? jak řekl Benedikt XVI. ? ?vykonává službu jednoty, jež je svěřena zvláštním způsobem římskému biskupovi?, se pořádá pravidelně a letos se ho účastnilo 64 osob za předsednictví jejího prefekta kardinála Williama Levady.

Benedikt XVI. ve své promluvě vyzdvihl dva ?důležité? dokumenty, publikované Kongregací v loňském roce. První z nich nesl název Odpovědi na otázky o některých aspektech nauky o církvi. Tento dokument, řekl Svatý otec, opětovně předkládá správné jazykové použití jistých základních věroučných vyjádření, kterým hrozí nepochopení, a upozorňuje za tím účelem na dosud trvající rozdíl mezi jednotlivými křesťanskými vyznáními s ohledem na chápání bytí Církve ve vlastním teologickém smyslu.

?Autentickému ekumenickému hnutí to nebude na překážku, ale poskytne mu to podnět k tomu, aby byla konfrontace ve věroučných otázkách vždycky realistická, plně si uvědomovala aspekty, které jednotlivá křesťanská vyznání dosud oddělují, ale kromě toho také radostné uznání ze společně vyznávaných pravd víry jakož i nezbytnost nepřetržité modlitby za usilovnější cestu k větší a nakonec plné jednotě všech křesťanů. Kdyby se pěstovala teologická vize, která pokládá jednotu a identitu Církve za talenty ?skryté v Kristu?, takže by v důsledku toho Církev historicky existovala jen v rozmanitých církevních konfiguracích, smiřitelných pouze v eschatologické perspektivě, nevedlo by to k ničemu jinému než ke zpomalení a nakonec paralýze ekumenismu samotného.?

Benedikt XVI. pak poukázal na důležitý teologický termín, kolem něhož se točí zmíněný dokument o některých aspektech nauky o církvi, totiž výraz ?subsistuje? (jež je v oficiálním českém překladu dokumentů 2.vatikánského koncilu tlumočen jako ?uskutečňuje se?). Koncil za pomocí tohoto termínu tvrdí, že ?Kristova Církev subsistuje (uskutečňuje se) v katolické Církvi? (Lumen gentium, 8), ale používá pak téhož termínu také v deklaraci o náboženské svobodě, kde říká, že ?jediné pravé náboženství je uskutečněno v katolické církvi? (Dignitatis humanae, 1).

?Věroučná nóta o některých aspektech evangelizace publikovaná v prosinci zdůrazňuje tváří v tvář riziku trvajícího náboženského a kulturního relativismu, že Církev v době dialogu mezi náboženstvími a kulturami se nezříká nutnosti evangelizace a misijní činnosti mezi národy, a nepřestává lidi prosit, aby přijali spásu, nabídnutou všem národům. Uznání prvků pravdy a dobroty v ostatních náboženstvích světa, jakož i serióznost jejich náboženského úsilí, jednání i duch spolupráce s nimi při obraně a prosazování důstojnosti lidské osoby a univerzálních morálních hodnot, nemohou být chápány jako omezení misijního poslání Církve, která je vázána nepřetržitě hlásat Krista jako cestu, pravdu a život.?

Benedikt XVI. dále poukázal na oblast bio-medicínských technologií.

?Církevní magisterium se zajisté nemůže a nemá vyslovovat ke každé vědecké novotě, ale má za úkol poukazovat na velké hodnoty, které jsou ve hře, a předkládat věřícím a všem lidem dobré vůle principy a eticko-mravní ukazatele v nových důležitých otázkách.?

V této souvislosti pak papež poukázal na to, že dokumentu Kongregace pro nauku víry z roku 1987 Donum vitae (O respektování lidského života a o důstojnosti plození) bylo nejprve vytýkáno, že klade překážky vědeckému pokroku, ale pozdější vývoj ukázal, že právě rozšířením technik dokumentem zapovězeného, heterologického čili mimo-tělesného oplodnění, byla prolomena bariéra chránící lidskou důstojnost, a z člověka se stal ?biologický materiál?, čímž byl zpochybněn samotný pojem důstojnosti člověka.

?Církev samozřejmě oceňuje a povzbuzuje pokrok bio-medicínských věd, které otevírají dosud neznámé terapeutické perspektivy za pomoci např. tělesných kmenových buněk anebo pokroky v oblasti terapií navracejících plodnost. Současně však cítí povinnost osvěcovat svědomí všech, aby vědecký pokrok skutečně respektoval každou lidskou bytost, jíž je třeba přiznat osobní důstojnost, protože byla stvořena k obrazu Božímu. Jinak se totiž nejedná o pokrok.?

Řekl dnes dopoledne Benedikt XVI. účastníkům plenárního zasedání Kongregace pro nauku víry.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.12.20 Kongregace pro nauku víry označila proticovidové vakcíny za „mravně přijatelné“
22.9.20 List “Samaritanus bonus”: Eutanazie znamená prohru pro její teoretiky i realizátory
19.9.20 Kongregace pro nauku víry vydá nový dokument o konci života
6.8.20 Křest udělovaný pozměněnými svátostnými formulemi je neplatný
16.7.20 Vademecum k řešení případů sexuálního zneužívání v církvi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti