Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

18.2.2008 

Prezentován nový dokument o procesech blahořečení

Vatikán. Prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Saraiva Martins představil dnes dopoledne ve vatikánském tiskovém středisku instrukci Sanctorum Mater, která formuluje předpisy, podle nichž má být vedena diecézní fáze procesu blahořečení. Nový dokument jen rozvádí a zpřesňuje předchozí předpisy vydané za pontifikátu Jana Pavla II. a to zejména pokud se týká samotného zahájení procesu na diecézní úrovni, tedy shromažďování důkazů, dokumentů a svědectví o svatosti života kandidáta, o jeho eventuálním mučednictví, domnělém zázraku přisuzovaném jeho přímluvě ? to vše musí probíhat v jediné a svrchované snaze ověřit pravdu. Po 25 letech od vydání předchozích norem promulgovaných Janem Pavlem II., vysvětloval kard. Martins, bylo zapotřebí poskytnout biskupům určitá ?objasnění? stran způsobů aplikace existujících norem spíše nežli vytvářet normy nové. Pro zahájení diecézní fáze procesu, dodal kardinál Martins, je nezbytné zejména to, aby pověst svatosti byla ?spontánní a nikoli uměle vytvořená?.

?Biskup nemůže, i kdyby chtěl zahájit kauzu blahořečení, pokud se není patrná ona ?fama sanctitatis? v rámci církevního společenství, do něhož kandidát blahořečení patří. V podstatě je to samo společenství věřících, které činí první krok v beatifikačním procesu, protože prakticky jsou prakticky oni, kdo mají biskupovi říci: tato osoba je pro nás svatou.? A to je ona ?fama sanctitatis?.

Kardinál Saraiva Martins odpovídal hned při prezentaci dokumentu na možnou námitku, že instrukce Sanctorum Mater je ve skutečnosti zpřísněním beatifikačních a kanonizačních procesů:

?Nedochází k žádnému zpřísnění v tom smyslu, že by byly nějak měněny normy, které platí již 25 let.. Instrukce má jenom zdůraznit potřebu přesného dodržování toho, co je předepsáno. V tomto smyslu je tedy žádoucí, aby stávající normy po vydání tohoto dokumentu byly přesněji aplikovány.?

Mnoho bylo otázek, které položili novináři během prezentace v tiskovém středisku. Mimo jiné přišla na přetřes také otázka vnímavosti Benedikta XVI. v porovnání s papežem Janem Pavlem II., pokud jde o příklady světců a svědků, které církev předkládá pozornosti celému společenství. Fakta ukazují, že tato vnímavost u Benedikta XVI. nijak nepolevila, protože za první tři roky jeho pontifikátu bylo doposud blahořečeno a kanonizováno 577 Božích služebníků, což je jedna třetina počtu těch, které během takřka 27 letého pontifikátu blahořečil a svatořečil Jan Pavel II. Je to také důsledek toho, jak řekl kard. Martins, že beatifikace se konají opět přímo v místech působení nových světců, což umožnilo rozšířit několikanásobně počet konání těchto obřadů a otevřelo tak možnosti nových pastoračních zkušeností.

Pokud jde o proceduru uznání zázračných uzdravení, zmínil kard. Martins, že se týká především asi šedesátky lékařů mezinárodní pověsti, kteří tvoří vatikánskou konzultu, která se vyjadřuje k případům uzdravení z hlediska jejich vědecké pochopitelnosti nebo nepochopitelnosti. Potom následuje prohlášení asi třicítky vybraných kardinálů a biskupů, kteří jsou žádáni, aby vyslovili své církevní teologické mínění na případy, které nejsou vědecky vysvětlitelné. Přitom pak kard. Martins dodal:

?Je třeba mít na paměti, že zázrak nemá co do činění se svatostí. To jsou dvě různé věci. Zázrak je znamení, pečetí, kterou Bůh dává na svatost osoby. Jednou věcí je však zázrak a druhou svatost. Zázrak potvrzuje svatost, ale sám není svatostí.?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
24.11.20 Blíží se beatifikace italského kněze a španělských mučedníků
15.10.20 Nový prefekt Kongregace pro svatořečení a doplnění Rady kardinálů
20.6.20 Papež uznal mučednictví italské řeholnice zavražděné při satanistickém rituálu
27.5.20 Papež uznal mučednictví českého řeholníka, P. Jana Zavřela
8.5.20 Beatifikaci nelze nahradit virtuálním obřadem, říká prefekt Kongregace pro svatořečení



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti