Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

20.4.2008 

Benedikt XVI. v USA - 5. den

New York. 1. Setkání Benedikta XVI. s New Yorskou mládeží a seminaristy v sobotu večer
2. Návštěva Svatého otce na Ground Zero v neděli dopoledne

Dalším bodem programu probíhající návštěvy Benedikta XVI. ve Spojených státech byla v sobotu v podvečer dvě setkání v new yorském semináři sv. Josefa. První patřilo handicapovaným a konalo se v seminární kapli. Přibližně 50 přítomných dětí a mladých lidí spolu s jejich rodiči Svatý otec osobně každého zvlášť pozdravil. Dojemné setkání vyvrcholilo předáním daru ? obrazu, který děti pro vzácného hosta vytvořily.

PROMLUVA Benedikta XVI. je ZDE

Ad 1. Po krátké promluvě, modlitbě a požehnaní pak Benedikt XVI. opustil seminární kapli a vydal se na přilehlé prostranství za seminářem, kde jej očekávalo na 25 tisíc mladých lidí nejrůznějšího věku a stavu. Přítomno bylo 300 seminaristů ze všech diecézí východního pobřeží Spojených států, novicové, novicky, řeholníci a řeholnice, a new yorská mládež vůbec. Ta připravila Benediktu XVI. i přes poněkud zamračené počasí vřelé přijetí. Mladí mimo jiné zazpívali Svatému otci k jeho narozeninám blahopřání v jeho rodném jazyce. Za svou německou výslovnost si od papeže vysloužili ?jedničku s hvězdičkou?, jak s humornou nadsázkou později ve své promluvě poznamenal.

Na kulisách papežského pódia byly zobrazeny postavy šesti Kristových svědků, jejichž život se pojí s dějinami New Yorku. Byl mezi nimi také náš prachatický rodák redemptorista sv. Jan Nepomuk Neumann, dále indiánská blahoslavená Kateri Tekakwitha, sv. Elizabeth Anna Seton, sv. Františka Cabrini, ctihodný Pierre Toussaint a o.Felix Varela. Jejich životy nejprve představili v krátkých vystoupeních sami mladí účastníci. Postavy těchto světců ilustrovaly téma papežovy promluvy, kterým bylo křesťanské učednictví a následování Krista, naší naděje. Mladé posluchače více jak půlhodinová papežova promluva nejen nenudila, ale často u nich vyvolávala nadšené projevy souhlasu, ať už šlo o papežovo objasnění hrozby relativismu nebo o zasvěcený úvod do kontemplativní modlitby. Obsáhlejší výňatky z první části této pozoruhodné a působivé promluvy zde přinášíme:

Jakožto mladým Američanům se vám nabízejí mnohé možnosti osobního rozvoje a jste vychováváni se smyslem pro velkorysost, službu a férovost. Není nutné, abych vám připomínal, že existují i těžkosti: způsoby jednání a myšlení, které dusí naději, cesty, které se zdají vést ke štěstí a spokojenosti, ale končí jen ve zmatku a úzkosti.

Léta, která jsem já prožil jako teenager, byla zmařena neblahým režimem, jenž se domníval, že má odpovědi na všechno; jeho vliv pronikl do škol, do občanských institucí, do politiky a dokonce do náboženství dříve, než byl rozpoznán jako zločinný. Zbavil se Boha a tak se stal nepřístupným pro všechno, co je pravdivé a dobré. (?)

Děkujme Bohu za to, že dnes se mnozí lidé z vaší generace mohou těšit svobodám, které povstaly díky rozšíření demokracie a respektu k lidským právům. Děkujme Bohu za všechny, kteří se zasazují o to, abyste mohli vyrůstat v prostředí podporujícím všechno krásné, dobré a pravdivé: za vaše rodiče a prarodiče, za vaše učitele a kněze, za občanské představitele, kteří usilují o právo a spravedlnost.

Moc ničit nicméně zůstává. Tvrdit opak by znamenalo klamat sami sebe. Nikdy však nebude triumfovat: byla poražena. To je podstata naděje, která nás jakožto křesťany vyznačuje; církev to připomíná velmi dramatickým způsobem během velikonočního třídenní a radostně slaví během velikonoční doby. (...)

A proto jsme před několika týdny, během překrásné liturgie Velikonoční vigilie, volali k Bohu nikoli z beznaděje či z úzkosti, ale v důvěře naplněné nadějí a ku prospěchu našeho světa: Zažehnej temnoty našeho srdce. Rozjasni temnoty našeho ducha! (srov. Modlitba při zapálení velikonoční svíce).

Co jsou ony temnoty? Co se stane, když se lidé, zvláště ti nejzranitelnější, setkají se sevřenou pěstí represe či manipulace namísto otevřené dlaně naděje? První okruh příkladů se týká srdce. Tady mohou být sny a touhy, za nimiž mládež jde, velice snadno roztříštěny a zničeny. Mám na mysli ty, kteří jsou postiženi užíváním drog a narkotik, chybějícím domovem, chudobou, rasismem, násilím a ponižováním ? obzvláště, pokud jde o dívky a ženy. Příčiny těchto problematických situací jsou složité, všechny však mají společný původ v otrávené mentalitě, která se projevuje tím, že zachází s lidskými osobami jako se zbožím. Utvrzuje se tak necitelnost srdce, které nejprve ignoruje a potom se vysmívá důstojnosti, kterou dal každé lidské osobě Bůh. Podobné tragédie také ukazují, co by se mohlo stát a co by se stalo, kdyby se k nim natáhly jiné ruce ? vaše ruce. Vybízím vás proto, abyste zvali druhé, zejména ty zranitelné a nevinné, aby se přidávali k vám na cestách dobroty a naděje.

Druhá oblast temnot, ta, která postihuje ducha, zůstává často nepostřehnuta a z tohoto důvodu je obzvláště škodlivá. Je to manipulace pravdy, při níž je zkreslováno naše vnímání reality a špiněna naše představivost a touhy. Zmínil jsem před chvílí množství svobod, kterým se naštěstí můžete těšit. Zásadní význam svobody je třeba pečlivě chránit. Neudivuje tedy, že četní jednotlivci i skupiny se svých svobod hlasitě a veřejně dožadují. Svoboda je však hodnota choulostivá. Snadno může být zkreslena nebo zneužita, takže nevede ke štěstí, které od ní všichni očekáváme, nýbrž do temné oblasti manipulací, ve které bude naše sebechápání i rozumění světu pomýleno či dokonce znetvořeno těmi, kteří mají svůj vlastní skrytý plán.

Všimli jste si, jak často bývá vznášen požadavek svobody, aniž by se vztahoval k pravdě o lidské osobě? Jsou dnes tací, kteří mají za to, že respektováním svobody jednotlivce se stává nesprávným samo hledání pravdy, včetně pravdy o tom, co je to dobro. Mluvení o pravdě je v určitém prostředí chápáno jako zdroj konfliktů či střetů a proto je odkazováno spíše do soukromé sféry. Namísto pravdy ? nebo spíše namísto chybějící pravdy ? šíří se názor, že přizná-li se hodnota všemu bez rozdílu, bude zajištěna svoboda a osvobozeno svědomí. A to nazýváme relativismem. Jaký účel však má ?svoboda?, která ignoruje pravdu a následuje to, co je falešné či nesprávné? Kolika mladým lidem byla nabídnuta ruka, která ve jménu svobody či zážitku vedla do propadliště drogových závislostí, do morálního či intelektuálního chaosu, do násilí, do ztráty úcty k sobě samým, ba do zoufalství a k tragédii sebevraždy? Drazí přátelé, pravda není diktát. Není to ani pouhý souhrn pravidel. Je to objev Jediného, který nás nikdy nezradí; Jediného, kterému můžeme vždycky důvěřovat. Při hledání pravdy docházíme k životu podle víry, protože pravda je jistá osoba: Ježíš Kristus. A to je důvod, proč autentická svoboda není rozhodnutí ?nevázat se?. Je to rozhodnutí ?nasadit se?; tedy nic menšího než vyjít ze sebe samých a nechat se vtáhnout do Kristova ?bytí pro druhé? (srov. Spe salvi, 28).

Jak tedy můžeme jakožto věřící pomáhat druhým kráčet cestou svobody, která vede k plnému uspokojení a trvalému štěstí? Vraťme se opět ke svatým. Jak to, že jejich svědectví skutečně osvobodila druhé od temnot srdce a ducha? Odpověď se nachází v jádru jejich víry ? naší víry. Ježíšovo vtělení a narození nám říká, že Bůh skutečně našel místo mezi námi. Útulek je obsazen, on tedy vstupuje skrze stáj a tam jsou lidé, kteří vidí jeho světlo. Poznávají tak, že Herodův svět je temný a uzavřený, a sledují na ztemnělém nebi zář hvězdy, která je vede. Co vyzařuje? Tady si můžete vybavit modlitbu, pronášenou o velikonoční noci: ?Otče, jenž jsi skrze svého Syna, který je světlem světa, ukázal svou slávu, zapal v nás živý plamen své naděje!? (Požehnání ohně). A pak jsme při slavnostním procesí předávali zapálenými svícemi jeden druhému Kristovo světlo. Je to světlo, které ?potírá zlo, smývá viny, hříšníkům navrací nevinnost, zarmouceným vrací radost, zahání nenávist, vytváří jednotu srdcí a pokořuje pýchu světa? (Exsultet). Takové je působení Kristova světla. To je cesta svatých. Je to velkolepá vize naděje, Kristova světla, jež nás zve, abychom byli hvězdami pro druhé a kráčeli Kristovou cestou odpuštění, smíření, pokory, radosti a pokoje.

Někdy jsme ovšem pokoušeni uzamykat se do sebe, pochybovat o síle Kristovy záře, omezovat horizont naděje. Osmělte se! Upřete své zraky na naše svaté! Různost jejich zkušenosti s Boží přítomností nám ukazuje, jak znovu objevit šíři a hloubku křesťanství. Nechejte svou fantazii stoupat volně po neomezených horizontech křesťanského učednictví. Někdy jsme považováni za lidi, kteří mluví jenom o zákazech. Nic nemůže být vzdálenější pravdě! Skutečné křesťanské učednictví charakterizuje smysl pro úžas. Stojíme před Bohem, kterého známe a milujeme jako přítele, před nezměrností jeho stvoření a krásou naší křesťanské víry.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. během setkání s mládeží New Yorku.

Zatímco přesun Benedikta XVI. v papamobilu po 5.avenue v sobotu dopoledne provázelo nadšení a radost zástupů, vyznačovalo se nedělní dopoledne atmosférou zcela odlišnou. Svatý otec se totiž vydal navštívit místo atentátu z 11.září 2001 na Světové obchodní centrum, nazývané dnes výmluvně Ground Zero, ?zemská nicka?. Je to přibližně osmdesát metrů hluboká prohlubeň, na jejímž dně se nalézá kříž. Benedikt XVI. se sem vydal v uzavřeném vozidle, z něhož pak přestoupil do papamobilu, který jej dopravil k místu pietní připomínky 2.896 obětí tohoto obludného atentátu. Zde se setkal s několika zástupci těch, kteří přežili, dále příbuzných z řad obětí, hasičů, policistů, a záchranářů. Přítomni byli i primátoři New Yorku a New Jersey a další představitelé veřejného života. Svatý otec nejprve delší dobu setrval v tichém rozjímání a pak pronesl modlitbu, z níž vyjímáme závěr:

?Bože pokoje, vlij svůj pokoj do našeho násilného světa:
pokoj do srdcí všech lidí i mezi všechny národy na zemi.
Ke svým cestám lásky obrať všechny,
jejichž srdce a duše jsou stravovány nenávistí.

Bože porozumění,
zdrceni nezměrností této tragédie
a tváří v tvář dalším hrůzným událostem
hledáme u Tebe světlo a vedení.
Dej, aby ti, jejichž životy zde byly ušetřeny,
žili způsobem, v němž oběti této katastrofy dostanou smysl.

Uděl nám svou útěchu, posiluj nás v naději
a daruj nám moudrost a odvahu neúnavně usilovat o svět,
v němž mezi národy i ve všech srdcích vládne pravý pokoj a láska.
?

PLNÉ ZNĚNÍ modlitby Benedikta XVI. je ZDE

Do pohnuté atmosféry nedělního dopoledne zapadla zpráva o úmrtí kard. Alfonso Lopez Trujilla, dlouholetého předsedy Papežské rady pro rodinu, který zemřel v sobotu večer v římské klinice Pia XI.

Na programu papežské návštěvy ve Spojených státech je ještě eucharistická bohoslužba na baseballovém Yankee Stadium v New Yorku v půl deváté večer našeho času. V pondělí ve dvě hodiny ráno našeho času se pak na Kennedyho letišti Benedikt XVI. se Spojenými státy rozloučí.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.4.08 Vzájemně jsme se utvrdili ve víře
21.4.08 Světový tisk hodnotí návštěvu Benedikta XVI. v USA pozitivně
21.4.08 Benedikt XVI. V USA - 6.den
21.4.08 Bůh žehnej Americe!
21.4.08 Blahoslavení, kteří věříte



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti