Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

20.7.2008 

350 tisíc na nedělní mši Světového dne mladých

Sydney. 1. Nedělní eucharistie spojená s udílením svátosti biřmování.
2. Promluva Papeže před modlitbou Anděl Páně.
3. Setkání se sponzory Světového dne mladých.

ad 1. Na hipodromu Randwick po včerejší vigilii trávilo noc 235 tisíc mladých, k nimž se z rána přidalo dalších 120 tisíc věřících ze Sydney a z celé Austrálie. Vrtulník, který se objevil asi hodinu před začátkem mše, vzbudil i poslední spáče. Co řekl korespondentovi naší rozhlasové stanice v Sydney jeden z nich, si můžete poslechnout níže ve zvukovém záznamu.

Benedikt XVI. z paluby vrtulníku pozdravil přítomné nejprve shůry při okružním letu a potom při projížďce papamobilem, když objížděl postupně všechny sektory tohoto dostihového závodiště, které se stalo místem této jedinečné církevní události. Svatý otec přesně v 10 hodin zahájil mši svatou, při níž koncelebrovalo 26 kardinálů, 420 biskupů a více než 2000 kněží, z nichž 1000 bylo k dispozici přítomným ke svátosti smíření a nezůstali nevyužiti. Liturgii doprovázel sbor složený ze 300 osob za doprovodu 80 hudebních nástrojů.

Z obsáhlé a působivé homilie Benedikta XVI. přinášíme několik výňatků:

?Moc a milost Ducha není něčím, co si můžeme zasloužit nebo získat. Můžeme ji pouze obdržet jako dar. Láska Boží může vylít svou moc pouze tehdy, když jí dovolíme, aby nás uvnitř změnila. Musíme jí dovolit, aby pronikla skrze tvrdou slupku naší lhostejnosti, naší duchovní únavy a slepého konformismu vůči duchu této doby. Pouze tak mu můžeme dovolit, aby zažehnul naši představivost a formoval naše nejhlubší touhy. Proto je tak důležitá modlitba, každodenní modlitba, ta soukromá v příbytku našich srdcí a před Nejsvětější svátostí, i ta liturgická - v srdci církve. Je to čirý příjem milosti Boží, činné lásky, společenství s Duchem, který v nás přebývá a vede nás skrze Ježíše (přítomného) v církvi ke svému nebeskému Otci. Mocí svého Ducha je Ježíš v našich srdcích neustále přítomen a klidně čeká, až se mlčky usadíme vedle něho, abychom slyšeli jeho hlas, zůstali v jeho lásce a dostali ?moc shůry?, která nás učiní způsobilými k tomu, abychom byli solí a světlem pro náš svět.
Svět potřebuje tuto obnovu! V mnoha našich společnostech se vedle materiální prosperity šíří duchovní poušť: vnitřní prázdnota, nedefinovatelný strach, skrytý pocit zoufalství. Kolik našich současníků je jako rozpukané a prázdné cisterny (srov. Jer 2,13), zoufale hledající poslední smysl, který může poskytnout jenom láska? To je veliký a osvobozující dar, který s sebou přináší evangelium: zjevuje naši důstojnost lidí stvořených k obrazu a podobě Boží. Zjevuje vznešené povolání lidstva, totiž nalezení jeho vlastní plnosti v lásce. Ta zpřístupňuje pravdu o člověku, pravdu o životě.
Také církev potřebuje tuto obnovu! Potřebuje vaši víru, váš idealismus a vaši velkorysost, aby mohla být stále mladá v Duchu?
?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Zvláštností letošního slavení dne mladých bylo právě udělování svátosti biřmování. Poprvé v historii mládežnických setkání totiž papež uděloval svátost křesťanské dospělosti. A setkalo se to s velkou pozorností ze strany všech mladých, kteří samotný obřad udílení svátosti neopomněli aplaudovat. Biřmováno bylo celkem 24 mladých lidí. Svého zástupce mezi nimi měla i Česká republika. Byl jím Václav Rylko z ostravsko-opavské diecéze.

Svaté přijímání rozdávalo kolem 1000 kněží po dobu 20 minut.

ad 2. Po skončení mše svaté následovala modlitba Anděl Páně, ale ještě před tím přítomné znovu oslovil Benedikt XVI.:

?Drazí mladí přátelé,
přistupme nyní společně ke krásné modlitbě
Anděl Páně. Uvažujeme v ní o Marii, mladé ženě, rozmlouvající s andělem, který ji jménem Božím zve k výjimečnému daru sebe sama, daru vlastního života, vlastní budoucnosti ženy a matky. Můžeme si představit, jak se asi Maria v té chvíli cítila: plna rozechvění, naprosto přemožena perspektivou, před niž byla postavena. Anděl chápal její úzkost a okamžitě ji ujistil: ?Neboj se, Maria? Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní? (Lk 1,30,35). Byl to Duch Svatý, jež jí dal moc a odvahu odpovědět na Pánovo povolání. Byl to Duch, který jí pomohl chápat velké tajemství, které se uskutečňovalo jejím prostřednictvím. Byl to Duch, který ji zastínil svou láskou a uschopnil, aby do svého lůna přijala Božího Syna.

Tato scéna je ústředním momentem v dějinách vztahu Boha a jeho lidu. Ve Starém zákoně se Bůh zjevoval postupně a částečně, jak to činíme my všichni ve svých osobních vztazích. Bylo zapotřebí času, aby vyvolený lid prohloubil svůj vztah k Bohu. Smlouva s Izraelem byla jakoby dobou namlouvání, dlouhými zásnubami, než nadešel definitivní okamžik, moment svatby, realizace nové a věčné smlouvy. V té chvíli Maria před Pánem představovala celé lidstvo. V andělově poselství to byl Bůh, který přišel k lidstvu s návrhem manželství. A naším jménem řekla Maria ano.

Tady v pohádkách vyprávění končí: ?A od té doby žili šťastně a spokojeně?. Ve skutečném životě to není tak snadné. Mnoho bylo soužení, s nímž se Maria musela vyrovnávat v důsledku svého ?ano?, daného Pánu. Simeon jí prorokoval, že její srdce pronikne meč. Když měl Ježíš dvanáct let, zakusila tu největší hrůzu, kterou může rodič zažít, když musela tři dny čelit ztrátě syna. A po Ježíšově veřejném vystoupení protrpěla agónii, když byla u jeho křižování a smrti. V nejrůznějších zkouškách zůstala vždy věrná svému slibu, podporována Duchem síly. A byla za to odměněna slávou.

Drazí mladí přátelé, i my musíme zůstat věrní onomu ?ano?, kterým jsme přijali Pánovu nabídku přátelství. Vězme, že on nás nikdy neopustí. Vězme, že on nás stále podporuje dary Ducha. Maria přijala Pánovu ?nabídku? naším jménem. Obraťme se tedy k ní a prosme ji, aby nás vedla v obtížích, abychom zůstali věrni onomu oživujícímu vztahu, který Bůh s každým z nás navázal. Maria je náš příklad a naše inspirace. Ona se za nás přimlouvá u svého Syna a s mateřskou láskou nás chrání před nebezpečími.?

Potom následovaly pozdravy v pěti jazycích a rozloučení, ve kterém papež tradičně ohlašuje místo konání příštího Světového dne mladých. Španělští delegáti přitom s napětím očekávali, zda se potvrdí, co tušili:

?A nyní přišla chvíle, abychom se rozloučili nebo si spíše řekli na shledanou! Děkuji vám všem za vaši účast na Světových dnech mládeže 2008 tady v Sydney a doufám, že se uvidíme za tři roky. Světový den mládeže 2011 se bude konat v Madridu ve Španělsku. Modleme se do té doby za sebe a před světem vydávejme naše radostné svědectví Kristu. Bůh vám všem žehnej.?

ad 3. V neděli odpoledne následovalo ještě setkání papeže se sponzory a organizátory této světové události.

?Jsem si jist, drazí přátelé, že váš podíl na přípravách Světového dne mládeže vám umožnil učinit zvláštní zkušenost s mocí Ducha Svatého. Během příprav tohoto velkolepého mezinárodního setkání a ve snaze čelit všem případným eventualitám jste bezpochyby prožili chvíle obav a starostí, ba dokonce strachu a úzkosti o výsledek celé akce. Nyní můžete zpětně pozorovat hojnou žeň, kterou Duch vzbudil prostřednictvím vašich modliteb, vytrvalosti a namáhavé práce. Kolik dobrých semen jste v těchto několika dnech zaseli!?

Promluva Benedikta XVI. na setkání se sponzory a organizátory je ZDE


Zvukový záznam si můžete poslechnout zde.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.7.08 Vítězství krásy
26.7.08 Světové dny mláděže zanechaly dobrý dojem
22.7.08 Světový tisk o setkání mládeže v Sydney
21.7.08 Globalizace v akci
21.7.08 Všem patří mé hluboké díky



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti