Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory online

 Daniel Herman 

26.4.2005 15:00-16:00 

Habemus Papam

O novém papeži Benediktu XVI. a směřování církve pod jeho vedením

Dnes je to již týden od zvolení německého kardinála Josepha Ratzingera papežem. Přijal jméno Benedikt XVI. a stal se tak 264. nástupcem apoštola Petra v čele Katolické církve.

Jaká je osobnost nového papeže? Kudy se vydá církev pod jeho vedením? Bude bdít nový papež nad čistotou víry a bojovat proti relativismu? Půjde dále v linii svého předchůdce Jana Pavla II.? Bude usilovat o ekumenismus, dialog s jinými náboženstvími a nevěřícími?

Tyto otázky a mnohé jiné zodpověděl Mgr. Daniel Herman, mluvčí České biskupské konference.

Fotogalerii z tohoto online rozhovoru najdete ZDE.


Zodpovězené otázky:

Helena Nováková: Joseph Ratzinger na rozdíl od Karola Wojlyly nepůsobil v přímé pastoraci. Již po studiích, ve svých 26 letech se stal profesorem teologie a pak už to šlo s jeho kariérou strmě nahoru. Nemyslíte, že budou novému Svatému otci tyto zkušenosti chybět? Děkuji za odpověď! Helena
Daniel Herman: Joseph Ratzinger má zase jiné zkušenosti, především jako pedagog, které nesporně bude moci při výkonu své nové služby využít.

SamandraX: Nechápu, proč se média zabývali (a pořád zabývají) tolik smrtí papeže Jana Pavla II. a zvolením Benedikta XVI. Vždyť katolíků v ČR tolik není. To je nějaká reklama? Samandra
Daniel Herman: Papežové patří k předním světovým osobnostem. Zájem médií o tyto osobnosti je logickým výrazem všeobecného rozhledu a vzdělanosti. Význam papežů nesporně překračuje pouze konfesní hranice církve. I když katolíci tvoří v ČR menšinu (asi 1/3 obyvatel), je to na druhé straně největší menšina, kterou vůbec máme.

Alois Sassmann: Milý Dane, papež Benedikt XVI. je 266. papežem římsko-katolické církve. Čím bude jiný než ostatní a co od něho mohou očekávat příslušníci jiných křesťanských církví? Díky za odpověď a přeji vše dobré!
Daniel Herman: Každý člověk je neopakovatelným originálem, který svým působením může obohatit svět. Čím jej konkrétně obohatí Benedikt XVI., ukáže teprve jeho pontifikát. Podle svých dosavadních vyjádření chce nový papež rozvíjet ekumenický dialog, který tolik podporoval jeho předchůdce Jan Pavel II.

Jenda: Ve zprávách stojí, že Benedikt XVI. je 265. papežem Katolické církve. V dopise kardinála Lehmanna se uvádí, že je 266. papežem, a tedy 265. nástupcem sv. Petra. Jak je to správně? Jenda
Daniel Herman: Roli zde hraje, zda se do řady papežů počítá Hadrián V., zvolen 1276, který se nikdy neujal svého úřadu.

Nika Galé: Věříte Vy osobně, že volba je dílem Ducha svatého? Nika Galé
Daniel Herman: Působení Ducha svatého si rozhodně nepředstavuji podle principu "Deus ex machina". Kardinálové, kteří papeže volí se v modlitbě spojují s Bohem a prosí o jeho asistenci. Lidský a božský prvek nelze oddělovat, tvoří komplex.

Pavel Majerák: Važený pane Hermane, v Událostech a komentářích v ČT 1 ze dne 19. 4. 2005 jste na dotaz komentátorky zda se kurs Jana Pavla II. k antikoncepci a zrovnoprávnění hosmosexuálů ve společnosti v Církvi udrží, jste prohlásil toto: "Nechci si hrát na proroka, ale pokud by to tak bylo, tak si myslím, že by to bylo k její škodě" Znamená to tedy, že jste pro povolení antikoncepce a zrovnoprávnění homosexuálů ve společnosti tzn. možnost uzavírat sňatky a adoptovat děti jako heterosexuální páry? Domníváte se tedy, že postoje Jana Pavla II. v těchto věcech Církvi škodily? Pokud ne, co jste chtěl svoji odpovědí říci. Děkuji za odpověď. PM
Daniel Herman: Jsem přesvědčen, že není možné se palčivým otázkám dneška vyhýbat. Otevřená a férová diskuse nemůže být nikdy na škodu. Každá historická epocha má své problémy, s nimiž je třeba je vypořádávat. Jsem přesvědčen, že Boží slovo je určeno konkrétním lidem. Pokládám za správné Božímu slovu naslouchat a poctivě se jej snažit aplikovat v životě. Papež Jan Pavel II. to velmi upřímně dělal, proto byl také věrohodný. Konkrétní otázky, které mi pokládáte, jsou příliš závažné, abych na ně mohl ve zkratce kvalifikovaně odpovědět. Odpovědi na některé z nich sám hledám.

Lenka Fojtíková: Zajímalo by mne, jakým směrem půjde nově zvolený papež Benedikt XVI.Myslíte si, že půjde ve šlépějích Jana Pavla II.?A myslíte si, že můžete na tento dotaz vůbec odpovědět? Vždyť Vaše odpovědi o dalším vývoji budou jen dohady. Vše ukáže až čas... Lenka Fojtíková
Daniel Herman: Souhlasím s Vámi. Teprve čas ukáže.

Vlastimil Čebiš: Jaké má Benedikt XVI. osobní heslo?
Daniel Herman: Podle dostupných zpráv nebylo dosud zveřejněno.

Petr Postl: Zdravim. Pane Hermane. Nedávno jste vystoupil v TV. Řekl jste tam, že jste "všema 10" pro to, aby Katolická církev držela ruku na "tepu doby"(mezi řádky- přizpůsobila se dnešní době). Co si mám pod tím představit? Není to v rozporu např. s přísahou kterou dává za sebe a za katolíky papež, když vstupuje do funkce? Četl jste ji? Znění této přísahy bych v plném znění na těchto web. stránkách rád viděl (upřímně).
Daniel Herman: Držet ruku na tepu doby neznamená přizpůsobovat se za každou cenu, ale nežít ve virtuální realitě. Přísahu opravdu neznám.

Jan Nebadal: Vážený pane Hermane, deník La Stampa uveřejnil, že ke zvolení kardinála Ratzingera pomohla i tajná zpráva o stavu Církve, která prý údajně kolovala mezi kardinály. Domníváte se, že tato zpráva skutečně existuje? Jan Nebadal
Daniel Herman: Slyšel jsem o tom z ústního podání, ale nečetl jsem ji.

Pavel Záleský: Kardinál Špidlík: ?Ratzinger si získal kardinály organizačními schopnostmi, uměním dialogu a nasloucháním.?; kardinál Vlk: ?Byla vytvořena atmosféra strachu a hledala se silná ruka, pevná postava.? Který kardinál má pravdu a proč ten rozpor?
Daniel Herman: Tato tvrzení nestojí proti sobě. Jsou to jen dva úhly pohledu.

Petr Váňa: Chvála Kristu! Otče Hermane, nemám dotaz ani tak co se týče nového papeže Benedikta XVI., jako bych chtěl Vaše vysvětlení k Vašemu vystoupení v den jeho zvolení na ČT1 v pořadu Události, komentáře. Tam se Vás pí.redaktorka ptala, (nepamatuji se otázku doslovně) zda si myslíte, že nový papež udělá nějaké změny, co se týče postoje církve k interupcím, vztahu k homosexuálům, atd. A Vy jste tehdy odpověděl, že by se to změnit mělo. Mohl byste mi toto, prosím, nějak vysvětlit? Za Vaši upřímnou odpověď předem děkuji. Petr Váňa, Kroměříž
Daniel Herman: Odkazuji Vás na svoji dřívější odpověď.

Bedřich Novák: Proč si Benedikt XVI. zvolil jméno právě Benedikt. Vyslovil se k tomu někde sám, anebo jsou všechna dosavadní vysvětlení jen hypotézami? Děkuji
Daniel Herman: Vyslovil se k tomu po svém zvolení a důvody sdělil kardinálům. Jméno Benedikt si vybral i proto, že jeho předchůdce Benedikt XV. (1914-1922) se výrazně nasazoval za pokoj a smíření. Sv. Benedikt je dále spolupatronem Evropy.

P. Jan Czudek: Druhý den po smrti JPII vysílala ČT dokument a po něm debatu, ve které účastníci hodnotili pontifikát zemřelého papeže. Neměl jste pocit nevkusu a nevhodnosti - doba vysílání, výběr "hodnotitelů", jejich příspěvky? Hodnotí se už i papež současný (Vaše vyjádření v médiích).Má to nějaký smysl?
Daniel Herman: Pořadů bylo více, nevím, který máte přesně na mysli. Veřejné debaty o světových osobnostech podle mého názoru smysl mají.

Filip Pavel: Chci vám poděkovat za vaše působení v médiích během těchto dní. Nenechte se nikým znechutit!! Filip
Daniel Herman: Děkuji za milá slova.

Kamil: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli Svatý otec Benedikt XVI. naznačil jestli urychlí proces svatořečení Jana Pavla II. a jestli bude i on prosazovat, aby dostal přívlastek Jan Pavel Veliký? A jak se staví k mladým lidem, podle toho co jsem četl na Internetu, tak chce pokračovat ve stopách "Velkého papeže Jana Pavla II." - což znamená (mimo jiné) že chce vést i dialog s mladými lidmi a nemíní nic rušit na Celosvětových setkáních mládeže se Svatým otcem - je tomu opravdu tak? Děkuji a Vám i všem přeji krásné dny a Boží požehnání. Kamil.
Daniel Herman: Benedikt XVI. určité patří k velkým ctitelům Jana Pavla II. Proces beatifikace a kanonizace má však své předpisy. Podle svých slov chce nový papež jet do Kolína nad Rýnem na Světové setkání mládeže. To hovoří samo za sebe.

Jaroslav Axler: Jak mám rozumět slovům pana kardinála, že konkláve proběhlo v atmosféře strachu? Jaký je byl jeho vztah ke kardinálu Ratzingerovi?
Daniel Herman: S takovýmito výroky jsem se nesetkal. Na osobní vztah se musíte zeptat přímo pana kardinála.

Eva Nagyova: Ja chcem len podakovat P.Bohu ze nam poslal Papeza J.Ratzingera..TENTO NAS SVET PLNY KOMFORTU POTREBUJE : il PROFESORE DI DIO° AKO Papeza nazvali Rimski novinari.Som v Rime na Univerzite Tor Vergata, sledujem vsetko od 15. 3.2005, a som nadsena , nadsena J.P. II a novym Papezom..Benedettom XVI, nech sa neboji a nech vykrici svetu, ze ludia venuju svojej kariere cely zivot , ale BOHU NIC, NEVERIA V BOHA , LEBO SA NEVZDELAVAJU...MAJU STRACH , ANO ...PRAJEM MU VELA DAROV DUCHA SVATEHO , VELA ZDRAVIA A ODVAHU VYDRZAT, BUDE TO TAZKE.Z RIMA ZDRAVI EVA NAGYOVA.
Daniel Herman: Díky za Vaše modlitby za papeže.

Michal: Otče Hermane, v rozhovoru pro ČT jste řekl, že byste považoval za chybné, kdyby Církev ukončila diskusi o otázkách jako je svěcení žen, antikoncepce, homosexualita apod. Domníváte se tedy, že učitelský úřad o těchto otázkách smýšlí chybně a měl by tedy vzniknout prostor pro revizo dosavadních postojů? Co jste pro to ochoten učinit vy osobně? Michal Semín
Daniel Herman: Ani učitelský úřad církve není nehybným monolytem. Je velmi zajímavé sledovat jeho vývoj v dějinách. Jsem přesvědčen, že na základě hluboké zkušenosti a duchovního bohatství se církev nemusí bát žádné diskuse nad otázkami, které život přináší.

Martin: Vážený bratře, rád bych se zeptal, jakým směrem by se mělo ubírat ekumenické hnutí v naší zemi? (v zemi, která prošla reformací i protireformací a která dnes je značně sekularizována)
Daniel Herman: Ekumenická spolupráce u nás přináší své plody (spolupráce v médiích, armádě, vězeňství, policii atd.). Je třeba jí prohlubovat v duchu pravdivosti a vzájemné úcty.

Petr Procházka: Četl jsem na www.idnes.cz, že J. Ratzinger byl za nařízením, nepředávat praktikující pedofilní kněze státní justici, ale nejprve církvi. Proč je církev obecně tak váhavá v jejich postihu? Je to vskutku kontrastní, že se bojuje proti homosexualitě, ale praktikující kněze - pedofily církev kryje a zabývá se jimi až poté, co vyjdou jejich skutky VEŘEJNĚ najevo. Myslíte, že Benedikt XVI. se k této problematice poství jasněji?
Daniel Herman: O údajné korespondenci tohoto druhu jsem byl informován pouze z médií, nic bližšího o tom bohužel nevím. Pokud se někde takové věci kryjí, je to smutné a především to poškozuje samu církev (samozřejmě na předním místě oběti). Avšak mnohde jsou tyto problémy pojednávány velmi otevřeně. Např. v katedrále v Los Angeles je tomuto tématu věnována samostatná kaple. Pokud je tomu jinak, je mi to velmi líto a využívám této příležitosti k omluvě - jako kněz církve.

Karel N.: Přiznám se, že mě volba Josepha Ratzingera papežem dost zklamala. Od člověka, který v rámci své funkce prefekta Kongregace pro nauku víry byl známý jako "PanzerCardinal", se nedá čekat, že otevře diskusi nad některými tématy, které nyní církev spíše diskvalifikují v tomto světě. Myslím tím takové otázky jako zdobrovolnění celibátu, účast věřících na volbě biskupa, svěcení žen, stav rozvedených manželů a kněží, kteří se oženili atd. Postrádám v církvi většího ducha dialogu a ochoty k diskusi na podobná témata. Karel
Daniel Herman: Pontifikát Benedikta XVI. bude možné hodnotit až na jeho konci, nikoli na jeho začátku.

Petr Postl: Chtěl bych se zeptat. Co je to za hnutí (fokolare), čím se vyznačuje. Taky proč vznikají v kat. cír. hnutí (kolik jich vlastně je?). To i já mohu založit hnutí?
Daniel Herman: Hnutí fokoláre vzniklo za Druhé světové války v Itálii. Jeho hlavní myšlenkou je bratrství mezi lidmi a národy.

Evžen Hlavica: V úterý 19.4.2005 jste v pořadu ČT1 Události a komentáře uvedl, že by církev měla být otevřená, že by "měla mít ruku na tepu doby a neměla by žít ve virtuálním ghetu" v souvislosti s otázkami kolem antikoncepce (vzhledem k šíření nemoci AIDS) a zrovnoprávnění homosexuálů ve společnosti. Mohl byste být konkrétnější, co by podle Vás měl změnit papež a církev v přístupu k výše uvedeným otázkám?
Daniel Herman: Na tyto otázky už jsem dříve odpovídal.

Evžen Hlavica: Co dnes nejvíce brání plné jednotě s pravoslavnými bratry (když pominu papežství) a co jsou hlavní třecí plochy na poli ekumenismu s našimi evagelickými bratry (vč. denominací) a anglikány?
Daniel Herman: To je téma na širší diskusi. Stručně řečeno, jde o různé úhly pohledu na některé teologické záležitosti. Často se však jedná i o předsudky.

Evžen Hlavica: Myslíte si, že by se v dohledné době mohlo diskutovat o případném zdobrovolnění celibátu a domníváte se, že by to vyřešilo pastorační nedostatek kněží?
Daniel Herman: O zdobrovolnění celibátu se diskutuje už dnes. Podle mého názoru by jeho zdobrovolnění nedostatek kněží zásadně neovlivnilo.

Evžen Hlavica: Jaký je Váš názor na nová hnutí v církvi po II. vatikánském koncilu. Vidíte jejich konkrétní přínos a ovoce nebo jsou zdrojem komplikací a možných výstřelků?
Daniel Herman: Pokud se jejich myšlenky berou vážně, nerozdělují. Chápu je jako obohacení života církve i společnosti.

Evžen Hlavica: Co myslíte, že by měli dělat rodiče, aby byli schopni i v dnešní době předávat víru v rodinách svým dětem a co jim může nabídnout církev jako pomoc?
Daniel Herman: Měli by jim vytvořit především láskyplný domov. Církev by měla rodičům v tomto úkolu pomáhat.

Alžběta Vrchlická: Srdečně Vás zdravím! Zajímalo by mě, jak se díváte na to, že Benedikt XVI. byl v mládí v Hitlerjungen a že v roce 2001 ještě jako kardinál vyslal americkým biskupům dopis, kde je nabádal, aby drželi pedofilní případy pod pokličkou. Děkuji za odpověď!
Daniel Herman: V Hitlerjugend byly od r. 1938 všechny školou povinné děti v Třetí říši. Pokládám to za něco obdobného jako u nás kdysi Pionýr. K zodpovězení druhé části otázky nemám bohužel dostatek informací.

Viktor Križo: Aky postoj zaujmete voci liturgii? Čítal som Vasu knihu Duch Liturgie a predkladate naozak krasnu predstavu o nej. Budete nieco robit proti desakralizacii, odbavovaniu omsi, banalizacii liturgii? Proti nespravnemu chapaniu, ze sa knazi malo vysvetluju, katechetizuju o liturgii? Je to vrchol a pramen, ja do Vas vkladam najvacsiu nadej prave v tomto smere. Velmi ocenujem Vasu knihu. Dakujem Bozskemu Majstrovi, ze si Vas vyvolil.
Daniel Herman: Žádnou knihu o liturgii jsem nenapsal.

Jan Lipšanský: Dobrý den. Jak se díváte na možnost návštěvy nového papeže v České republice, a myslíte si, že konečně bude mít Česká republika smlouvu s Vatikánem? Pokud vím, jako jediný evropský stát ji nemá.
Daniel Herman: Návštěva Benedikta XVI. v ČR se zatím neplánuje. Ratifikace česko-vatikánské smlouvy je věcí politické vůle na české straně. Ta dosud nebyla.

Milan: Dnes v Lidovkách jsem četl o "prvním skandálu" papeže, kde se mj. píše: Podle britského týdeníku The Observer totiž rozeslal biskupům dopis, ve kterém je vyzýval, aby ignorovali stížnosti na zneužívání malých chlapců. Zároveň je požádal, aby vznikající aféru udrželi v tajnosti. Víte prosím o tom něco více? Děkuji.
Daniel Herman: Nejsem informován, lituji.

Ladislav Malý: Pane Danieli Hermane, myslíte si, že Vaše vystoupení na ČT1(22.30h) v den pohřbu sv. otce Jana Pavla II. bylo svědectvím o tom, že jste, resp. jsme, ještě v pravé Církvi Kristově? Mne to tak, při prezentaci Vašich názorů, ani trochu nepřipadalo!!! Aby Církev v Čechách byla opět svatá a katolická, musíte Vy, biskup Malý a kardinál Vlk přenechat svoje místa skutečným pravověrným kněžím!
Daniel Herman: Děkuji za doporučení :-)

Jana Kratochvílová: Slyšela jsem, že Benedikt XVI. nebude natolik otevřený ekumenismu jako Jan Pavel II. Na druhou stranu prakticky ihned po svém zvolení pozval na návštěvu představitele ostatních církví. Můžete mi prosím k tomu něco říci? Děkuji
Daniel Herman: Stojíme na samém počátku nového pontifikátu. Setkání Benedikta XVI. se zástupci nekatolických křesťanských církví se už ve Vatikánu konalo.

Jana Kralova: Pane Hermane, trochu osobni otazka - neuvazoval jste nekdy, ze byste mohl ze sve funkce odstoupit? Copak cirkev nema nikoho jineho, kdo by mohl delat mluvciho? Dekuji. Jana
Daniel Herman: Uvažoval jsem o tom mnohokrát. Rozhodně netrpím pocitem nepostradatelnosti.

Jan Lipšanský: Jak jste Vy osobně nesl odchod papeže Jana Pavla II.? Máte na něho nějaké vzpomínky?
Daniel Herman: Jana Pavla II. jsem si velmi vážil a měl jsem ho i lidsky rád. Měl jsem možnost se s ním několikrát osobně setkat, čehož si vážím. Na osobní zážitky tu bohužel nemáme dost času a prostoru.

Michal Semín: Ekumenismus Otče Hermane, Benedikt XVI. vyzval nekatolicke krestany ke sjednoceni se v jednom ovcinci pod jednim pastyrem. Znamena to, ze papez vola po navratu nekatoliku do katolicke cirkve? Nebo lze jednoty krestanu dosahnout i jinymi prostedky? A pokud ano, jakymi? Dekuji za odpoved.
Daniel Herman: Já tomu rozumím spíše jako jednotě v různosti, kde pravda zazní v krásné polyfonii.

Michal Semín: Liturgie Ve své knize "Duch liturgie" kardinal Ratzinger pise o tom, ze je treba navratit se k puvodni praxi celebrace ad orientem. Neni to nic prekvapiveho, vezmeme-li v potaz jeho verejne znamou kritiku pokoncilni liturgicke reformy. Domnivate se, ze dojde k "reforme reformy", pripadne navratu k tradicnimu rimskemu obradu? Pokud ano, jak se k tomu postavi prazske arcibiskupstvi ci CBK? Dekuji za odpoved.
Daniel Herman: Joseph Ratzinger je dnes ve zcela jiné pozici. Mnohokrát se už jako papež přihlásil k II. vatikánskému koncilu. To pokládám za důležité.

Michal Semín: Palec na tepu doby Omlouvam se, pokud vam tento dotaz prijde dvakrat: V rozhovoru pro CT jste uvedl, ze by byla chyba, kdyby se v cirkvi prestalo diskutovat o zmene postoje k antikoncepci, svecni zen, homosexualite apod. Znamena to, ze vy osobne se klonite k tomu, aby k podobnym zmenam v postoji Cirkve doslo? Priznam se, ze jine vysvetleni k vasemu televiznimu vystoupeni mne ani mnoho dalsich divaku, se kterymu jsem hovoril, nenapada. Dekuji za odpoved.
Daniel Herman: Především se kloním k otevřenosti a diskusím beze strachu. Jedno z hlavních Kristových poselství je přece: "Nebojte se!"

Jana Kratochvílová: Myslíte, že nový papež brzo zavítá do České republiky?
Daniel Herman: To nevím.

Zuzana Provazníková: Četla jsem, že papež Benedikt XVI se staví V deklaraci Dominus Iesus dost nekompromisně k otázkám jiných církví a náboženství. Zajímalo by mě,jakým způsobem bude chtít vést mezicírkevní a mezináboženský dialog, aby byla zachována pravost víry a církve a zároveň docházelo k vzájemnému sbližování. Děkuji za odpověď. Zuzana Provazníková
Daniel Herman: Papež Benedikt XVI. ještě žádnou encykliku nevydal. Joseph Ratzinger je dnes v jiné pozici než dříve.

Evžen Hlavica: Otče Danieli, souhlasím, že je třeba vést diskusi o všech i "citlivých" otázkách, přesto se nemohu ubránit dojmu, že Vaše odpověď v pořadu Události a komentáře minulý týden dává možnost dvojí interpretace. Magisterium mělo jistě svůj historický vývoj, nicméně si nedokáži představit (při vší úctě k homosexuálům), jak by mohla církev změnit svůj postoj k homosexuálním svazkům, které přece nelze srovnávat s křesťanským manželstvím.
Daniel Herman: Souhlasím s Vámi. To rozhodně nelze. Ale myslím, že o to ani nikdo neusiluje.

Petr Procházka: Sedite nyni v Rime, anebo v Praze? :-) Kazdopadne vas zdravim!
Daniel Herman: V Praze. Loučím se a děkuji všem za pozornost.

Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti