Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Baziliky, chrámy a kostelíky města Říma 

31.1.2004 

Bazilika svaté Agáty Gótů

Diakonie kardinála Tomáše Špidlíka

Johana Bronková

Nedaleko císařských fór, na úbočí římského pahorku Viminálu, stojí bazilika sv. Agáty Gótů. V den svátku titulární patronky 5. února slavnostně převezme tuto prastarou diakonii kardinál Špidlík. Vypravme se tedy společně na návštěvu onoho prastarého místa, které ? už příští týden ? zkříží cestu dějin naší středoevropské země.

Baziliku svaté Agáty dal se vší pravděpodobností vybudovat a vyzdobit gótský vojevůdce Ricimerus mezi lety 459 a 470. Od VI. století Liber Pontificalis uvádí kostel jako ecclesia Gothorom, tedy kostel Gótů, nebo jako chrám sv. Agáty.

Původní zasvěcení kostela však bylo nejspíš jiné. Gótové byli totiž ariáni, jinými slovy stoupenci hereze popírající Kristovo božství. Jejich chrámy ale pravidelně nesly zasvěcení Spasiteli. Také mozaika, která až do roku 1589 zdobila apsidu baziliky sv. Agáty, zobrazovala Krista mezi dvanácti apoštoly, jak nás o tom zpravuje reprodukce v jednom vatikánském kodexu. Mozaiku objednal již zmíněný Ricimerus a nesla dataci, která dodnes slouží jako základní orientační bod pro dějiny stavebního komplexu.

Bazilika sv. Agáty je dnes jediným původně ariánským kostelem, který se v Římě zachoval. Jak dokládá jeden dokument z 6. století, právě při něm sídlil v Římě ariánský biskup a v jeho sousedství stála také jakási kasárna pro gótské vojáky. Zasvěcení chrámu sv. Agátě je spojeno se jménem papeže Řehoře Velikého (590-604). Ten nechal do baziliky přenést relikvie sv. Sebastiana a Agáty a vrátil místo katolickému společenství. Zprávu o znovu-vysvěcení najdeme v jeho III. knize Dialogů, napsané roku 594, kde uvádí, že k vysvěcení chrámu došlo ?před dvěma lety?. Ze stejného pramene se dozvídáme také o existenci tzv. diakonie při tomto kostele.

Diakonie byla základní administrativní jednotkou římské církve. Papež Fabián kolem poloviny III. století rozdělil církevní správu mezi 7 diákonů ? jáhnů. Později, v 5.-7. století, tedy v době, o které je řeč, se pod tímto jménem vyvíjí organizace jiného druhu. Šlo o jakousi nezávislou charitativně zaměřenou strukturu, která byla soběstačná a dnes bychom řekli, že kontrolovala situaci na jistém území. Čestný titul diakonie si zachovaly některé římské chrámy přidělované kardinálům. Ostatní kardinálské chrámy jsou tzv. tituly (titulus), jejichž název připomíná, že původně vznikly v domech bohatších příslušníků rané římské křesťanské komunity, tedy nikoli jako veřejné instituce, ale na základě práva podnikat ve svém domě, co je libo.

Výběr titulární světice nebyl zřejmě náhodný. Řehoř měl ve zvyku vybírat pro místa, jež měla být očištěna od ariánského kultu, světce, kteří se nějak vyznamenali při obraně ortodoxie. V případě mučednice Agáty jej však vedla zřejmě jiná úvaha: podle tradice Agáta zázračně osvobodila své rodné město, Katánii, od gótské invaze na začátku řecko-gótské války.

Svatá Agáta patřila mezi nejuctívanější mučednice křesťanského starověku. Své vyznání víry v Krista zaplatila smrtí v Katánii, na Sicílii. Badatelé se domnívají, že k její mučednické smrti došlo za Deciova pronásledování křesťanů v polovině III. století. O Agátině heroické smrti se však zachovaly nejméně dvě vyprávění ? v latinské a řecké verzi akt mučedníků.

Podle latinských akt, zpracovaných na základě ústní tradice až v 6. století, byla Agáta dcerou vysoce postavených rodičů a vynikala mimořádnou krásou, což se jí stalo osudným. Láskou k ní zaplanul senátor Quintianus. Když se mu však nijak nedařilo Agátu přesvědčit, odsoudil ji ke krutému mučení, při kterém jí byla uřezána ňadra. Agátě se však zjevil sv. Petr, utišil její bolesti a zázračně ji uzdravil. Mučednické palmy se jí dostalo, jak už jsme řekli, patrně během jednoho z nejkrutějších pronásledování křesťanů za císaře Decia.
Svatá Agáta je vzývána zejména na Sicílii ? zvlášť jako ochránkyně před erupcí Etny. Na některých místech se doposud v den jejího svátku žehná voda a chléb, který pak nese její jméno.

Při chrámu svaté Agáty v Římě byl v 9. století založen benediktinský klášter. K dalším větším úpravám došlo až po roce 1589, kdy se zhroutila apsida chrámu. Později celý objekt patřil irskému kolegiu (1836-1926) a posléze převzali péči o kostel kněží z kongregace stigmatinů. Irové za sebou nechali mimo jiné portréty severských misionářů nad sloupy kostela. Jsou mezi nimi např. sv. Kolumbán, sv. Bonifác nebo i sv. Brigita.

Chrám Svaté Agáty Gótů si ve své struktuře zachoval rozvrh z 5. století. Má dispozici trojlodní baziliky raného typu s širokou lodí, zakončenou apsidou a s plochým stropem. Barokní průčelí na Via Mazzarino je dílem Francesca Ferrariho a o samotném chrámu návštěvníkovi nic neprozradí. Hlavním vstupem je třeba sejít do atria hluboko pod úroveň ulice. V portiku kostela jsou vystaveny některé zbytky raně-křesťanské sochařské výzdoby. Samotný interiér kostela roku 1630 barokně upravil Domenico Castelli. Klidná rozlehlost, kterou rané baziliky působí, však zůstala nedotčena. Dlažba chrámu je pozdním příkladem tzv. kosmateska ze 15. století. Zachovaly se původní jónské sloupy, třebaže dostaly nové štukové hlavice. Jejich rytmus přivádí návštěvníka do presbytáře s ciboriem z přelomu 12. a 13. století, nad kterým se v apsidě vznáší na barokní fresce Paola Gismondiho patronka chrámu, Sv. Agáta, obklopená nebeskou slávou.

Další články z podrubriky Baziliky, chrámy a kostelíky města Říma

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.2.04 Dnešní svět má stejný problém jako ariáni
5.2.04 Kardinál Špidlík převzal diakonii Sv. Agáty



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti