Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

11.5.2009 

Řadím se do dlouhého zástupu poutníků

Benedikt XVI. na uvítanou, letiště Tel Aviv

Česká sekce RV

Pane prezidente,
pane premiére,
Vaše excelence, dámy a pánové,

děkuji za vaše vřelé přijetí ve státě Izrael, na půdě, kterou miliony věřících z celého světa považují za svatou. Jsem vděčný panu prezidentu Šimonu Peresovi za jeho vlídná slova a vážím si této nabídnuté příležitosti vykonat pouť do země, která byla posvěcena kroky patriarchů a proroků, do země, kterou mají křesťané v obzvláštní úctě jako dějiště života, smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Řadím se do dlouhého zástupu křesťanských poutníků přicházejících na tato místa, zástupu, který sahá až do prvních století křesťanských dějin, a jsem přesvědčen, že ve stejném množství sem bude putovat i v budoucnosti. Stejně jako mnozí jiní přede mnou přicházím, abych se modlil na posvátných místech, abych se modlil zejména za mír, mír zde ve Svaté zemi i na celém světě.

Pane prezidente, Svatý stolec a stát Izrael mají mnohé hodnoty společné, v první řadě snahu poskytnout náboženství náležité místo v životě společnosti. Správný řád společenských vztahů předpokládá a vyžaduje respekt ke svobodě a důstojnosti každé lidské bytosti, o níž křesťané, muslimové i židé věří, že byla stvořena milujícím Bohem a předurčena k věčnému životu. Je-li náboženská dimenze lidské osoby popírána nebo opomíjena, ohrožuje to samotný základ náležitého chápání nezcizitelných lidských práv.

Židovský lid tragicky zakusil hrůzné důsledky ideologií, které tuto základní důstojnost každé lidské bytosti popírají. Je dobré a vhodné, že během svého pobytu v Izraeli budu mít příležitost uctít památku šesti milionů židovských obětí nacistického holocaustu a budu se moci modlit, aby lidstvo již nikdy nebylo svědkem tak obrovského zločinu. V mnoha částech světa však antisemitismus, bohužel, stále zvedá svou šerednou hlavu. Něco takového je zcela nepřijatelné. Je třeba vynaložit veškeré úsilí na boj proti antisemitismu, ať už se vyskytne kdekoliv, a prosazovat na celém světě respekt a úctu vůči příslušníkům každé rasy, lidu, jazyka i národa.

Během svého pobytu v Jeruzalémě budu mít také potěšení setkat se s mnoha významnými náboženskými představiteli této země. Jedna z věcí, které mají tři velká monoteistická náboženství společné, je zvláštní úcta k tomuto svatému městu. Chovám vřelou naději, že všichni poutníci budou moci svobodně a bez omezení přicházet na posvátná místa Jeruzaléma, účastnit se náboženských obřadů a přičiňovat se o důstojné udržování budov náboženského kultu na svatých místech. Kéž se naplní Izaiášovo proroctví, podle něhož budou všechny národy proudit na Hospodinovu horu, on je bude učit svým cestám a ony budou kráčet po jeho stezkách ? po stezkách míru a spravedlnosti, po stezkách vedoucích ke smíření a harmonii (srov. Iz 2,2-5).

Třebaže jméno Jeruzalém znamená ?město pokoje,? je zcela zřejmé, že po desetiletí se obyvatelům této svaté země mír vyhýbal. Oči světa jsou upřeny na národy tohoto regionu, usilující o spravedlivé a trvalé řešení konfliktů, které způsobily mnoho utrpení. Naděje nesčetných mužů, žen a dětí v bezpečnější a stabilnější budoucnost závisejí na výsledku mírových vyjednávání mezi Izraelci a Palestinci. Spolu se všemi lidmi dobré vůle prosím ty, na kterých spočívá odpovědnost, aby při hledání spravedlivého řešení nezměrných obtíží využili všech možných způsobů, aby tak oba národy mohly pokojně žít ve vlastním domově, uvnitř bezpečných a mezinárodně uznávaných hranic. Proto doufám a modlím se za to, aby se co nejdříve vytvořilo klima větší důvěry, které oběma stranám umožní dosáhnout skutečného pokroku na cestě k míru a stabilitě.

Zvláštní pozdrav patří zde přítomným katolickým biskupům a věřícím. Do této země, kde Petr obdržel pověření pást Pánovy ovce, přicházím jako Petrův nástupce, abych mezi vámi plnil svou službu. Obzvláštní radost mám z toho, že spolu s vámi budu moci v Nazaretě, v domově Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa, oslavit zakončení Roku rodiny. Ve svém poselství k loňskému Světovému dni míru jsem řekl, že rodina je ?první a nezastupitelnou vychovatelkou k míru? (č. 3) a proto má životně důležitou roli při uzdravování rozdělení lidské společnosti na všech rovinách. Křesťanským komunitám Svaté země pravím: svým věrným svědectvím tomu, který hlásal odpuštění a smíření, svým nasazením v obraně posvátnosti každého lidského života můžete významně přispět k odstranění nevraživosti, která tuto zemi již dlouho sužuje. Modlím se za to, aby vaše stálá přítomnost v Izraeli a na územích Palestinské samosprávy přinášela hojné plody míru a vzájemného respektu mezi všemi národy, které žijí na této biblické půdě.

Pane prezidente, dámy a pánové, ještě jednou vám děkuji za přivítání a ujišťuji vás, že přicházím s postojem dobré vůle. Bůh ať obdaří silou svůj lid! Ať požehná svůj lid pokojem!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti