Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.2.2011 

Benedikt XVI. přijal členy Papežské akademie Pro život

Vatikán. Benedikt XVI. dnes přijal členy Papežské akademie Pro život na závěr jejich výročního plenárního zasedání. Mezi 250 členy této Papežské akademie jsou tři zástupci z České republiky (Prof. Petr Hach, prof. Květoslav Šipr a prof. Jaroslav Šturma). Na letošním zasedání, které otevřel nově jmenovaný předseda, španělský biskup Ignacio Carrasco de Paula, se projednávala dvě témata: otázka ?post-interrupčního syndromu? a problematika ?biologických bank pupečních šňůr?, užívaných k získávání kmenových buněk pro vědecké bádání.

K oběma tématům se ve své promluvě vyjádřil Benedikt XVI. Větší pozornost přitom věnoval tématu post-interrupčního syndromu, tedy vážného psychického zranění, které se často vyskytuje u žen, které podstoupily interrupci na vlastní žádost. Tento syndrom, poznamenal papež, prozrazuje nepotlačitelný hlas mravního svědomí a těžké zranění, které člověk utrpí, jakmile se svým jednáním odchýlí od vrozeného povolání lidské bytosti k dobru.

?V této souvislosti by bylo užitečné zaostřit pozornost také na nezřídka zatemněné svědomí otců dětí, kteří ponechávají těhotné ženy o samotě. Mravní svědomí ? jak učí Katechismus katolické církve ? je ?soud rozumu, kterým lidská osoba poznává mravní hodnotu konkrétního činu, který se chystá vykonat, který právě koná anebo vykonala? (č.1778). Je totiž úkolem mravního svědomí rozlišovat dobro od zla v různých existenciálních situacích, aby se na základě tohoto soudu mohl člověk svobodně orientovat k dobru.?

Těm, kdo by chtěli popírat existenci mravního svědomí člověka, pokračoval Benedikt XVI., a redukovat jeho hlas na výsledek externí podmíněnosti nebo na čistě emotivní jev, je zapotřebí připomenout, že mravní kvalita lidského jednání není zevnější či volitelná hodnota, není ani nárokem křesťanů či věřících, nýbrž spojuje všechny lidské bytosti.

?Ve svědomí celý člověk ? rozumem, emotivitou i vůlí ? uskutečňuje své povolání k dobru, takže volba dobra nebo zla v konkrétních situacích hluboce poznamenává lidskou osobu v každém výrazu jejího bytí. Pokud člověk jedná v rozporu s pokyny vlastního svědomí, utrpí zranění celá jeho bytost. Nicméně, i když člověk odmítne pravdu a dobro, které mu Stvořitel nabízí, Bůh jej neopouští, nýbrž prostřednictvím hlasu svědomí, jej nadále hledá a promlouvá k němu, aby uznal svůj omyl a otevřel se Božímu milosrdenství, jež je schopné uzdravit jakékoli zranění.?

Zejména lékaři, poznamenal Benedikt XVI., se nemohou vyhnout vážnému úkolu bránit před mylným svědomím mnohé ženy, které si myslí, že v interrupci naleznou řešení rodinných, ekonomických a sociálních těžkostí nebo zdravotních problémů svého dítěte.

?Zvláště v této posledně jmenované situaci je žena často přesvědčena, někdy i od samotných lékařů, že interrupce představuje nejenom mravně dovolený, ale dokonce ?terapeuticky? nezbytný úkon, aby předešla utrpení dítěte či rodiny, a ?zbytečně? nezatěžovala společnost. Na kulturním pozadí, jež je charakterizováno zatemněním smyslu života a ve kterém došlo ke značnému oslabení všeobecného vnímání mravní závažnosti interrupce a další forem útoků na lidský život, je po lékařích vyžadována nemalá statečnost, mají-li nadále tvrdit, že interrupce neřeší nic, nýbrž zabíjí dítě, poškozuje ženu, zaslepuje svědomí otce dítěte a často ničí rodinný život.?

Stejný úkol však podle Benedikta XVI. náleží nejenom lékařům a zdravotníkům, ale celé společnosti, která se má zasazovat za obranu lidského života. Svatý otec poukázal také na nezbytnost pokračovat v poskytování odborné pomoci na rovině psychologické i duchovní všem ženám, které podstoupily interrupci, jak se to ostatně již děje na mnoha úrovních křesťanského společenství. Citoval v této souvislosti také chápavá slova církevního učitelského úřadu z encykliky Jana Pavla II. Evangelium vitae (č.99).

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.2.21 Papežská akademie pro život: Dokument o situaci starých lidí po pandemii
23.1.21 Papežská akademie pro život varuje před „vakcinačním nacionalismem“
8.9.20 Katolík činný v politice nemůže prosazovat umělé potraty
18.8.20 Papežská akademie pro život kritizuje liberalizaci farmakologické interrupce
22.7.20 Humana Communitas v pandemické éře - “neaktuální” reflexe vydaná Papežskou akademií pro život



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti