Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

18.8.2011 

Benedikt XVI. v Madridu – 1. den

Madrid. 1. Tisková konference na palubě letadla
2. Uvítací ceremoniál na letišti
3. Slavnost vítání papeže na Plaza de Cibeles

„V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“ - v duchu těchto slov z listu Kolosanům probíhají v Madridu Světové dny mládeže, kterých se ode dneška účastní také Svatý otec. Svou dvacátou zahraniční a třetí španělskou cestu zahájil papež na římském letišti Ciampino v půl desáté dopoledne.

ad 1. Během letu se na palubě papežského speciálu Alitalia konala tisková konference s 56 přítomnými novináři, kteří zastupují téměř pět tisíc jejich kolegů akreditovaných v Madridu. Jak sdělil vatikánský tiskový mluvčí, O. Federico Lombardi, počet akreditací je rekordní a svědčí o nebývalém zájmu médií o papežovu cestu a Světové dny mládeže. Benedikt XVI. během cesty zodpověděl čtyři otázky. První se týkala významu světových setkání mládeže v pastorační „strategii“ církve třetího tisíciletí.

Světové dny mládeže jsou znamením, přílivem světla; zviditelňují víru a Boží přítomnost ve světě a dodávají odvahu k víře. Věřící se často cíti izolováni a téměř ztraceni. Zde zjišťují, že nejsou sami, že existuje velká síť víry a světové společenství věřících a že je krásné zažívat toto univerzální přátelství.“ Příprava Světových dní mládeže, poznamenal papež, se neomezuje pouze na technickou stránku, nýbrž je především vnitřní přípravou, cestou k druhým a společnou cestou k Bohu.
Druhý dotaz poukazoval na hlubokou ekonomickou, ale i sociální a morální krizi západní společnosti, spojenou s nejistými vyhlídkami do budoucnosti. Jaké poselství může církev v této situaci předat mladým lidem, kteří upadají do malomyslnosti nebo agresivity?

Papež v odpovědi zdůraznil, že nynější hospodářská krize je důsledkem chybějícího etického pojetí ekonomiky.
Znovu vychází najevo to, co Jan Pavel II. řekl ve své první sociální encyklice – člověk musí být centrem ekonomiky, kterou nelze poměřovat maximálním ziskem, nýbrž dobrem každého člověka. Ekonomika v sobě musí zahrnovat zodpovědnost za druhé a funguje dobře pouze tehdy, když druhé respektuje. (...) Církev ve své sociální nauce definuje tuto schopnost vzdát se maximálního zisku, nahlížet skutečnosti z náboženské a humanistické dimenze, tedy existovat jeden pro druhého. Velký počet dobrovolníků, kteří po celém světě nepracují pro sebe, nýbrž pro druhé, dokazuje, že tato výchova k velkým cílům, o niž církev usiluje, je možná a zásadní pro naši budoucnost.“ Třetí otázka vykreslila zdánlivý rozpor mezi dialogem v dnešní společnosti mnoha kultur a vyznání a hlásáním Krista jako jediné Pravdy.

Spojení mezi pravdou a netolerancí, monoteismem a neschopností vést dialog s druhými, je často se vracejícím argumentem v debatě o dnešním křesťanství.(...) Skutečnost je však zcela jiná, tato argumentace je nesprávná, neboť pravda je přístupná pouze ve svobodě. Pravda jako taková vyhledává dialog, neboť usiluje o lepší poznání a pochopení v rozhovoru s druhým. Hledání pravdy a lidské důstojnosti je nejvyšší obranou svobody.

Poslední dotaz novinářů se zaměřoval na kontinuitu Světových dní i poté, až se mladí lidé vrátí domů, opadne jejich nadšení a do kostela už možná ani nevkročí. Papež reagoval podobenstvími o rozsévači, jehož semena pokaždé nedopadnou na úrodnou půdu, a o nepatrném hořčičném zrnku, z něhož vyroste velký strom.

Jistě přijde mnoho nazmar a nelze ihned říci – od zítřka začíná velký rozkvět církve. Bůh tak nejedná, nýbrž dává růst v tichosti. Vím, že na Světových dnech mládeže vznikla mnohá životní přátelství a velká naděje v Boží existenci. Důvěřujeme tomuto tichému růstu a jsme si jisti, že Boží semeno skutečně roste, i když o tom statistiky nemluví, a že je pro mnohé začátkem jejich přátelství s Bohem i lidmi.

ad 2. Svatý otec s doprovodem přistál v poledne na madridském letišti Barajas. Benedikta XVI. za politickou reprezentaci přivítal španělský královský pár a jménem kléru místní arcibiskup, kard. Antonio M. Rouco Varela.

„Španělsko Tě přijímá s velkou radostí a s vděčností vzpomíná na Tvé předchozí návštěvy v naší zemi,“ řekl král Juan Carlos v uvítacím projevu. Připomněl Světové dny mládeže v Santiago de Compostela v roce 1989 a „velkou osobnost“, která je inspirovala – Jana Pavla II. Španělsko „s otevřenou náručí“ přijímá mládež, která se sjela ze všech koutů země, „aby svědčila o touze učinit svět lepším v atmosféře přátelství,“ řekl Juan Carlos.

Španělský král připomněl také, že „umělecký, kulturní a náboženský přínos křesťanství je klíčový k pochopení historické osobitosti“ jeho země. Od prvních světových dnů mládeže se svět velmi změnil, ale nadál existupje hlad, nemoci, útoky na práva a důstojnost člověka a především bolest působená válkami a terorismem. Nejsou to lehké časy pro mladé, často frustrované kvůli nedostatku perspektiv – pokračoval Juan Carlos. To, co chybí především je ale „nedostatek hodnot“.

„Mládež potřebuje nejen příležitosti, ale také příklad starších nejen důvody, ale postoje, které motivují, dávají impuls existenci a oživují naději,“ pokračoval v uvítacím projevu vládce Španělska. „Nesmíme mladé zklamat“. „Jejich touhy a problémy musí být i našimy prioritami, protože mládež je budoucností celé společnosti. „Doufáme, že nejen povzbudíš mládež Španělska a celého světa, avy rostla v hodnotách, ale také upozorníš naši společnost, aby podpořila touhy mladých,“ dodal král Juan Carlos a popřál papeži šťastný a plodný pobyt v Madridu.

Benedikt XVI. pak poděkoval za pohostinství, s nímž byli mladí z celého světa přijati v rodinách, farnostech a dalších institucích:

Přicházím jako Petrův nástupce, abych utvrdil všechny ve víře a prožil několik dní v intenzivní pastorační činností, abych hlásal, že Ježíš Kristus je Cesta, Pravda a Život, abych dal podnět k budování Božího království ve světě i mezi námi; abych povzbudil mladé lidi k osobnímu setkávání s přítelem Kristem, aby tak zakořenili v jeho Osobě a stali se jeho věrnými učedníky a odvážnými svědky.

Proč se tolik lidí sjelo do Madridu, ptal se dále Svatý otec?

Mnozí z nich slyšeli hlas Boží, možná jen jako lehký vánek, který je pobídl hledat jej usilovněji a sdílet s druhými zkušenost síly, kterou má Boží hlas v jejich životě. Tento objev živého Boha oživuje mládež a otevírá její oči k výzvám světa, ve kterém žije, včetně jeho omezení a možností. Mladí vidí vládnoucí mělkost, konzumismus a poživačnost, tolikerou banalizaci sexuality, tolikerý nedostatek solidarity, tolikerou korupci. A vědí, že bez Boha by bylo stěží možné čelit těmto výzvám, být opravdu šťastní a vkládat veškeré svoje nadšení do uplatňování autentického života. S Ním po boku se jim však dostane světla na cestu i důvodů k naději, aniž by ustupovali od svých nejvznešenějších ideálů, které budou motivovat jejich velkorysé úsilí při budování společnosti, v níž je respektována lidská důstojnost a skutečné bratrství.

Jak papež zdůraznil, Světové dny mládeže jsou výjimečnou příležitostí ke vzájemnému obohacení, k výměně zkušeností a sdílení života víry, ve kterém se někteří mohou cítit osamoceni nebo nepochopeni ve svém každodenním prostředí.

Světové dny mládeže nám přinášejí poselství naděje, jako šum svěžího a čistého vzduchu obnovného vanutí, které nás naplňuje důvěrou při pohledu na zítřek církve a světa.

Benedikt XVI. zmínil také těžkosti a obavy dnešních mladých lidí, od situací spojených s nejistou budoucností, přes rozšířené užívání drog až po diskriminaci a pohrdání kvůli víře.

Já však přicházím, abych řekl mladým lidem s celou silou svého srdce: nic a nikdo vám neodejme pokoj, nestyďte se za Pána. On se neváhal stát jedním z nás a zakoušet naše protivenství, aby nás dovedl k Bohu a tak nás zachránil.
V této souvislosti je naléhavě třeba pomáhat mladým Ježíšovým učedníkům, aby zůstali pevní ve víře a vzali na sebe úžasné dobrodružství ji hlásat a otevřeně dosvědčovat vlastním životem. Vydávat odvážné svědectví naplněné láskou k bratru, zároveň rozhodné a rozvážné, bez ukrývání vlastní křesťanské identity v ovzduší uctivého soužití s jinými legitimními postoji a zároveň vyžadovat patřičný respekt k tomu svému.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na uvítanou ZDE

Přestože do Španělska zavítal Benedikt XVI. už dvakrát – na Světové setkání rodin do Valencie a v druhém roce svého pontifikátu a loni do Santiaga de Compostela, hlavní město hostí tohoto papeže poprvé. Madrid, původně rezidence maurského emíra, dobytá v 11. století Alfonsem VI., se stal hlavním městem království až roku 1561, kdy se v něm usídlil dvůr Filipa II. Benedikt XVI. během své čtyřdenní návštěvy navštíví také El Escorial, královský palác a klášter vybudovaný právě tímto panovníkem a jeho synem Filipem III. s úmyslem rekonstruovat funkce Jeruzalémského chrámu a zařadit se tak do genealogie dávných králů Izraele. Právě na tomto místě se papež zítra setká nejprve s řeholnicemi a posléze s mladými univerzitními učiteli. Vyvrcholením jeho cesty bude, jak je zvykem, vigilie s mladými a poté v neděli ráno mše svatá na letišti Cuatro Vientos.

Vraťme se ale k současnosti. Navzdory masivní laicizaci posledních desetiletí se většina obyvatel území madridské arcidiecéze – 88% - hlásí ke katolické církvi. Přesto papežské návštěvě předcházejí do poslední chvíle protesty tzv. indignados, tedy rozhořčených, protestujících proti údajně přehnaným nákladům na tuto akci, navzdory opakovaným ujištěním organizátorů o samofinancování Světových dnů mládeže a o velmi šetrném hospodaření. Jejich výroky včera potvrdil také mluvčí španělské vlády, José Blanco, který uvedl, že stát na samotnou akci nijak nepřispívá, náklady hradí církev, poutníci sami a někteří soukromí donátoři. Pokud jde o bezpečnost – dodal – jde o stejné finance, jaké jsou vynakládány na jakoukoliv jinou manifestaci, včetně manifestací indignados. Přesto v noci na dnešek došlo ke střetu policie s manifestanty na Plaza del Sol. Agentury s odvoláním na mluvčího madridské policie mluví o sedmi zatčených a několika lehce zraněných.

Benedikt XVI. se z letiště vydal na apoštolskou nunciaturu v papamobilu. 20-ti kilometrovou trasu jeho cesty lemovaly dvě nepřetržité řady jásajících davů mladých:

Dívka 19 let: „Osobně jsem na Světových dnech mládeže poprvé a je to překrásná zkušenost. Je jasné, že nejsme sami a že je mnoho jiných mladých všech národností, kteří věří v Krista a společně utvářejí jediný celek.

Chlapec 21 let: „Světové dny jsou jedinečnou zkušeností mladé víry žité ve světě. Papežovy promluvy jsou vždycky perly, hluboká nauka pro nás všechny. Ohniskem všeho je však Bůh, a v tomto smyslu jsou slova, která nám řekne Svatý otec, tím nejdůležitějším.

V Madridu byla v poledne teplota 29 stupňů a to bylo nezvykle chladno. Není tedy divu, že většina hromadných setkání s papežem se koná až po 19 hodině.

ad 3. Benedikt XVI. strávil odpoledne po příletu na apoštolské nunciatuře. V 19 hodin se pak vydal v papamobilu historickým centrem Madridu na Plaza de Independencia, kde při jedné z hlavních městských bran „Puerta de Alcalá přivítal papeže madridský starosta. Po výměně darů papež zasadil při bráně olivovník, jako odkaz na motto setkání „v Kristu zapusťte kořeny“. Dějištěm prvního papežova setkání s mladými byla Plaza de Cibeles, jedno z emblematických náměstí Madridu s klasicistní fontánou, které – jak napovídá název – dominuje sousoší Kybélés, řecké bohyně plodnosti, země a zemědělství, na voze taženém lvy. Spolu s přilehlými prospekty prostranství pojme na 600 tisíc lidí.

Vaše přítomnost a účast na bohoslužbách dá rozeznít Kristovu jménu v každém koutu tohoto proslulého města. Modleme se, aby jeho poselství naděje a lásky mělo odezvu také v srdcích těch, kdo nevěří nebo se vzdálili od církve.

řekl Benedikt XVI. v prvních slovech pozdravu, dříve než poděkoval všem, kdo se na přípravách setkání podíleli.

Nesete si v srdci otázky a hledáte odpovědi. Vždycky je dobré hledat. Hledat především pravdu, jež není idea, ideologie či slogan, nýbrž Osoba, Kristus, Bůh sám, který přišel mezi lidi!

V evropských sedmi jazycích papež povzbuzoval mladé prohlubování víry a spoléhání se na Krista:

Učiňte z důvěry v Kristovo slovo základ svých životů! Zapusťte v Něm kořeny a stavte na Něm, pevni ve víře a otevřeni k moci Ducha a naleznete své místo v Božím plánu a obohatíte církev svými dary. Modleme se za sebe navzájem, abychom byli radostnými svědky Krista dnes i vždycky.

PLNÉ ZNĚNÍ úvodního pozdravu Benedikta XVI. je ZDE

Ze shromáždění mladých přivítali papeže zástupci pěti kontinentů, každý ve svém jazyce, a předali Svatému otci dary. Po hymně madridských světových dnů mládeže pak zaznělo podobenství o dvou stavitelích z Matoušova evangelia. Jak Benedikt XVI. upozornil v úvodu své promluvy, tato perikopa mluví o přijetí Ježíšových slov a jejich uvádění do praxe. Na rozdíl od mnoha jiných slov, Ježíšova slova musí dorazit do srdce, zakořenit v něm a ztvárňovat celý život. Jinak vyprchají, stanou se hlasem mezi mnoha jinými.

Tento Mistr, jen k nám mluví, učí nikoli to, co převzal od druhých, ale to, čím je On sám, Jediný, který doopravdy zná cestu člověka k Bohu, protože On ji pro nás otevřel, stvořil ji, abychom mohli dosáhnout autentického života, takového, který vždycky a za každých okolností stojí za to žít a který ani smrt nemůže zničit.

Svatý otec vyzval mladé, aby nechodili po stezkách slepých a sobeckých pudů, cestami, které nakonec zanechají prázdno a frustraci, ale aby pozorně naslouchali Pánovým slovům a na něj se spolehli, jako na přítele, který nezradí. “Vezměte vážně v úvahu svatost, jako svůj cíl,“ vybízel Benedikt XVI. a ve slabosti počítejte s milosrdenstvím Pána, který vždy podává znovu ruku a nabízí odpuštění.

Stavbou na pevné skále bude váš život nejenom pevný a stabilní, ale přispěje k tomu, že se Kristovo světlo odrazí na vaše vrstevníky a na celé lidstvo, když ukážete platnou alternativu mnohým, kteří se nechali unášet životem, protože základy jejich života nebyly konzistentní. (...) Ano, existují mnozí, kteří se považují za bohy a domnívají se, že nepotřebují kořeny, ani základy, kterými by nebyli oni sami. Rádi by sami rozhodovali o tom, co je či není pravda, co je dobro nebo zlo, spravedlnost nebo nespravedlnost; rozhodovali o tom, kdo je hoden života anebo může být obětován na oltáři jiných perspektiv; konali pokaždé nahodilý krok bez nějakého předem daného smyslu a nechali se vést okamžitým podnětem. Tato pokušení číhají neustále. Je důležité jim nepodléhat, protože ve skutečnosti vedou do pomíjivosti jako život bez horizontů, svoboda bez Boha. My naproti tomu víme dobře, že jsme stvořeni svobodnými k obrazu Božímu právě proto, že jsme protagonisty hledání pravdy a dobra, že jsme zodpovědní za své jednání a nejsme pouze slepými vykonavateli.

„Bůh si přeje zodpovědného partnera, člověka, s nímž může vést dialog a milovat jej. – Není právě toto pevná půda pro budování civilizace lásky a života, schopné humanizovat každého člověka? – kladl papež řečnickou otázkou na srdce mladým posluchačům.

PLNÉ ZNĚNÍ zahajovací promluvy Benedikta XVI. na SDM je ZDE



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.12.11 Světové setkání mládeže vyneslo 350 milionů euro
24.8.11 Setkání bylo příležitostí zapustit kořeny života v Kristu, věrném Příteli
23.8.11 Malá setkání
22.8.11 Kard. Rouco Varela: Bylo to svědectví o evangeliu
21.8.11 Službou roste láska



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti