Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

2.10.2012 

Svět s Bohem či bez Boha

Editorial "Evropské obzory"

Charlotta Smeds

V polovině září proběhlo ve Švédsku 12. nádvoří národů. Věřící a nevěřící, lidé švédského světa vědy a kultury, zástupci náboženství i přesvědčení ateisté se sešli, aby diskutovali nad tématem „Svět s Bohem či bez Boha“.

Švédsko je často nazýváno post-křesťanskou zemí. Statistiky říkají, že tu sekularizace získala tak velký prostor, že Bůh musel ustoupit. Země, kde vládnou „lidská práva“ a nikoli „práva Boží“. Kde se za právo považuje rozhodnutí, zda se dítě má narodit a kdy, stejně jako představa dítěte „bez defektů“ a přesvědčení, že pokud takové není, má se prostě odstranit během těhotenství.
Země, kde ministerstvo školství zakazuje kněžím vyslovit před žáky na konci školního roku: „Bůh vám žehnej“. Kde všichni politici (až na jednoho) hlasovali v parlamentu proti svobodě svědomí zaměstnanců ve zdravotnictví. Kde se provozují dokonce i obřady na způsob svátostí, s jediným rozdílem – musí se vymazat jakákoli stopa po Bohu. Země, kde se nesmí stát rektorem univerzity ten, kdo v curriculu napíše, že je věřící.

Podle statistik Bůh není pro Švédy důležitý. Ve skutečnosti tomu tak není. Švédsko není k Bohu lhostejné. Vědí to ti, kdo tam žijí jako věřící a setkávají se s úžasem, zvědavostí i zdráháním přiznat si to. A ví to také ten, kdo zažil Nádvoří národů ve Stockholmu. Zápal, s nímž účastníci mluvili o víře a o roli náboženství ve společnosti, byl autentický.

Největším úspěchem Nádvoří národů bylo to, že se podařilo přenést na veřejnost otevřenou debatu na téma, které je ve Švédsku považováno za politicky a kulturně nekorektní. A nejen to. Dvoudenní setkání bylo v plném rozsahu přenášeno státní televizí, dvakrát šest hodin. Zřejmá byla také připravenost všech zúčastněných mluvit osobně o otázkách týkajících se tématu, zaměřovat se spíš na problém víry než nevíry. Sály byly plné lidí, kteří dlouhé hodiny v tichosti poslouchali – a na závěr si stěžovali pouze na nedostatek času. Jedním z aspektů, které vyplynuly na povrch a dostalo se jim obecného souhlasu, bylo, že laický fundamentalismus není méně nebezpečný než fundamentalismus náboženský.

Mezi společností s Bohem a bez Boha je propastný rozdíl. Společnost bez Boha staví do centra člověka, který se zoufale snaží za všech okolností držet v ruce kontrolu nad životem. Společnost ponechávající prostor Bohu – nejen jako vzdálené myšlence, ale jako účastníku přítomnému v životě – staví na místo iluzorního přesvědčení o lidské kontrole důvěru. Důvěru v Boha, kterou jsem si nedal sám, ale která povstala ve mně. Důvěru, že jsem součástí dobrého plánu také ve chvíli, která vyžaduje utrpení a oběť z lásky.

Stojíme před prastarou potíží, kterou má člověk, když musí přiznat, že Boha potřebuje, je na něm závislý, ba dokonce je jeho dlužníkem. Člověk je náchylný k výrokům jako: „Bohem chci být já. Nikdy se neskloním“. Kolik moudrosti však je v prosté větě: „Abych mohl stát na nohou, musím klečet“. Když se život potácí, když se kymácí rodina nebo společnost, je dobré zaslechnout prostou odpověď svatých: „Poklekněte; pokud tak neučiníte, padnete. Dejte prostor Bohu.“ I když svět popírá Boží přítomnost, On zájem o svět neztrácí. Potřebujeme si bez ustání připomínat pravé dimenze člověka.

Autorka je vedoucí skandinávské sekce RV. Překlad Johana Bronková.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.10.12 Rok víry – návod k použití
15.10.12 Rok víry – návod k použití
22.9.12 Co může papežská exhortace Ecclesia in Medio Oriente říci Evropanům?
3.9.12 Církev v Evropě – obecný pohled



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti