Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

24.3.2013 

S Kristem srdce nikdy nestárne

Homilie papeže Františka na Květnou neděli, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

1. Ježíš vstupuje do Jeruzaléma. Zástup učedníků jej slavnostně doprovází. Rozprostírají před Ním pláště, mluví o zázracích, které učinil, a zvedá se volání: „Požehnaný, který přichází jako král ve jménu Páně! Na nebi pokoj a sláva na výsostech!“ (Lk 19,38).

Zástup, oslavy, chvály, dobrořečení, pokoj: je cítit atmosféra radosti. Ježíš probudil v srdci mnohé naděje zvláště mezi skromnými, obyčejnými, nemajetnými, opomíjenými lidmi, se kterými svět nepočítá. Uměl chápat lidskou ubohost, ukázal milosrdnou tvář Boha, který se sklání, aby uzdravil tělo i duši.

Toto je Ježíš. To je Jeho srdce, které hledí na nás všechny, na naše choroby, naše hříchy. Ježíšova láska je obrovská. A s touto láskou vstupuje do Jeruzaléma a hledí na nás všechny. Je to nádherná scéna plná světla, světla Ježíšovy lásky, která vychází z Jeho srdce. Scéna plná radosti a sváteční nálady.

Na začátku mše jsme to zopakovali také my. Pozvedli jsme svoje palmové a olivové ratolesti. Také my jsme přijali Ježíše; také my jsme projevili svoji radost z toho, že jej doprovázíme, víme, že je nám nablízku, je přítomen v nás a mezi námi jako přítel, jako bratr jako král, tedy jako zářivý maják našeho života. Ježíš je Bůh, ale snížil se, aby putoval spolu s námi. Je naším přítelem, naším bratrem. Osvěcuje naše putování. A takto jsme Jej dnes přijali. A to je první slovo, které bych vám chtěl říci: radost! Nikdy nebuďte smutnými lidmi, to křesťan nikdy nemůže být! Nenechte se nikdy pohltit sklíčeností! Naše radost se nerodí z toho, že vlastníme spoustu věcí, ale rodí se z toho, že jsme se setkali s Ježíšem, který je mezi námi; rodí se z poznání, že s Ním nejsme nikdy sami, ani v těch nejtěžších chvílích, když na životní cestě potkáváme problémy a překážky, které se zdají nepřekonatelné a je jich mnoho! V těchto chvílích přichází nepřítel, ďábel, často přestrojený za anděla světla, a zákeřně nám podává svoje slovo. Nenaslouchejte mu! Následujme Ježíše! Doprovázíme a následujeme Ježíše, ale především víme, že On doprovází nás a nese nás na svých ramenou. V tom spočívá naše radost, naděje, kterou máme vnášet do tohoto světa. Prosím vás, nenechte se okrást o naději! Nenechte ukrást naději, kterou nám dává Ježíš.

2. Za druhé: proč jde Ježíš do Jeruzaléma? Nebo možná lépe: jak vstupuje Ježíš do Jeruzaléma? Zástup jej provolává králem. A On se proti tomu nestaví, nezakazuje to (srov. Lk 19,39-40). Jakým typem krále však Ježíš je? Podívejme se na něj: jede na oslátku, nemá dvořany, kteří jej následují, není obklopen šikem symbolizujícím moc. Je přijímán skromnými, jednoduchými lidmi, kteří v Ježíši spatřují něco více, mají smysl pro víru, která říká: To je Spasitel. Ježíš nevstupuje do Svatého města, aby přijal pocty vyhrazené pozemským králům, těm, kdo mají moc, těm kdo panují; přichází, aby byl bičován, inzultován a vysmíván, jak předpovídá Iziáš v prvním čtení (srov. Iz 50,6); vstupuje, aby přijal trnovou korunu, rákosovou hůl a nachově rudý plášť; jeho království bude zesměšněno; vstupuje, aby vyšel na Kalvárii obtížen dřevem. A to je to druhé slovo: kříž. Ježíš vstupuje do Jeruzaléma, aby zemřel na kříži. A právě tady božsky září Jeho královská existence. Jeho královský trůn je dřevem kříže! Vybavují se mi slova, která řekl Benedikt XVI. kardinálům: „Jste knížaty, avšak Ukřižovaného krále. Ježíšův trůn je takovýto. Proč kříž? Ježíš na sebe bere zlo, špínu, hřích světa, také náš hřích, nás všech, a smývá jej, smývá jej svojí krví, milosrdenstvím, Boží láskou. Dívejme se kolem: kolik ran zasazuje lidstvu zlo! Války, násilí a ekonomické konflikty, které zraňují ty nejslabší, žádost po penězích, které si pak nikdo nemůže vzít s sebou, musí je opustit. Moje babička říkávala nám dětem: Rubáš nemá kapsy. Láska k penězům, moci, korupce, rozdělení, zločiny proti lidskému životu a proti stvoření! A také – každý z nás to ví a zná - naše osobní hříchy: nedostatek lásky a úcty k Bohu, k bližnímu a k celému stvoření. A Ježíš na kříži cítí veškerou tíži zla a přemáhá ji silou Boží lásky, vítězí svým Zmrtvýchvstáním. To je dobrodiní, které nám všem Ježíš prokazuje z trůnu kříže. Kristův kříž objatý s láskou nevede ke smutku, nýbrž k radosti, k radosti z toho, že jsme spaseni a odhodláni učinit alespoň trochu z toho, co učinil On v den svojí smrti.

3. Dnes jsou na tomto náměstí mnozí mladí lidé: již 28 let je Květná neděle Dnem mládeže! A to je třetí slovo: mládež! Drazí mladí, viděl jsem vás, jak jste šli v procesí, jak slavíte Ježíše s olivovými ratolestmi; vidím, jak voláte Jeho jméno a vyjadřujete svoji radost z toho, že jste s Ním! Jste důležitou součástí slavnosti víry! Přinášíte radost z víry a říkáte nám, že máme žít víru neustále s mladým srdcem, vždycky i v sedmdesáti, osmdesáti letech s mladým srdcem! S Kristem srdce nikdy nestárne! Všichni však víme a vy to víte dobře, že král, kterého následujeme a který nás provází je velice výjimečný: je králem, který miluje až na kříž a který nás učí sloužit a milovat. A vy se nestydíte za jeho kříž! Dokonce jej objímáte, protože jste pochopili, že v darování sebe sama, ve vyjití ze sebe, je pravá radost a že láskou Bůh přemohl zlo. Nesete poutní kříž napříč kontinenty po cestách světa! Nesete jej v odpověď na Ježíšovo pozvání: „Jděte a učte všechny národy“ (srov. Mt 28,19), což je téma letošního Dne mládeže. Nesete jej, aby všem řekli, že na kříži Ježíš zbořil zeď nepřátelství, která odděluje lidi a národy a přinesl smíření a pokoj. Drazí přátelé, také já se dnes vydávám spolu s vámi na cestu ve šlépějích bl. Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Blížíme se k další etapě této velké křížové cesty. S radostí hledím k blížícímu se červenci, k Riu de Janeiro! Zvu vás k setkání do tohoto velkého brazilského města! Dobře se ve svých společenstvích připravte, zvláště duchovně, protože toto setkání bude znamením víry pro celý svět. Mladí musí říci světu: je dobré následovat Ježíše; je dobré jít s Ježíšem. Ježíšovo poselství je dobré; je dobré vyjít ze sebe sama, na periferii světa a existence, a přinášet Ježíše. Tři slova: radost, kříž a mládí.

Prosme o přímluvu Pannu Marii. Ona nás učí radosti ze setkání s Kristem; lásce, se kterou máme hledět na kříž; nadšení mladého srdce, se kterým Jej máme následovat v tomto Svatém týdnu a v celém svém životě. Ať se tak stane.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.4.20 Bůh nás zachránil tím, že na Sobě nechal vyřádit naši nepravost
14.4.19 Ježíš zničil triumfalismus svým Umučením
25.3.18 Radost, kterou vzbuzuje Ježíš, někoho rozčiluje
9.4.17 Ježíš je Trpitelem lidských bolestí
20.3.16 Pán nás nezachránil triumfálním příjezdem, ani mocnými divy



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti