Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

11.5.2013 

První kanonizace nového pontifikátu

Vatikán. Benedikt XVI. při své poslední veřejné konzistoři 11. února tohoto roku těsně před svou abdikací ohlásil svatořečení více než osmi set otrantských mučedníků a dvou latinsko-amerických řeholnic. Tyto blahoslavené zítra papež František povýší k úctě oltáře při slavnostní eucharistické slavnosti na náměstí sv. Petra. Na první kanonizaci nového pontifikátu se očekává hojná účast poutníků i státních delegací.

Jihoitalský přístav Otranto zažívá v létě roku 1480 vpád osmanské flotily. Armáda velkovezíra Gedika Ahmeda paši obléhá pobřeží, až se jí 11. srpna podaří zdolat hradby města a zahájit krutý masakr. Brutální vraždění se nevyhýbá ani skupině obyvatel, ukrytých v katedrále pod vedením svého pastýře. Arcibiskup Stefano Pendinelli věřící vyzývá, aby se svěřili Bohu, dokud jej neumlčí turecká šavle. O tři dny později dává Ahmed paša vyvést všechny otrantské muže starší patnácti let, kteří se nezřekli katolické víry, na ostroh nad městem. Podle dobových svědectví budoucí mučedníci svázaní v řetězech stoupají na vrchol trpělivě a za vzájemného utěšování. Všech osm set třináct mužů odmítá konvertovat k islámu a umírá na popravčím špalku. Prvním je jejich vůdce Antonio Pezzulla, zvaný “Primaldo”, prostý střihač látek. Tato odvaha víry nevyžaduje dlouhé komentáře, zdůrazňuje arcibiskup Otranta, Donato Negro:

Poselství je zcela jasné : v kontextu mnoha nabízených hodnot, v tekuté společnosti slabého myšlení, jejíž smysl života spočívá v plochém materialismu, nás tito mučedníci upozorňují na nutnost pevné volby. Vyzývají nás, abychom se probudili ze spánku bázlivé a chabé víry a abychom se stali hlavními hrdiny v příběhu víry živé, zralé a misionářské, která dosahuje zejména člověka na jeho periferiích.

Takovým mučedníkem byl i Juan de la Cruz Montoya. Byl zavražděn z nenávisti ke katolické víře, když byly jeho dceři pouhé dva roky. Maria Laura Montoya y Upegui (1874-1949) bude zítra prohlášena první kolumbijskou světicí. Svůj život zasvětila kolumbijským indios, kterým přinášela nejenom poznání Boha v katechezi, nýbrž také vědomí lidské důstojnosti. V květnu 1914 se společně se šesticí družek vydává do pralesů, čímž dává základ budoucí kongregaci Sester misionářek Neposkvrněného Početí Panny Marie.

Začínaly jako učitelky domorodých indios, podle přání Matky Laury. Její srdce planulo láskou k Nejsvětější svátosti, až jednoho dne při adoraci pronesla větu, kterou si mohou dovolit pouze svatí. “Už tě nechci vidět v eucharistii, pokud se neukážeš těmto indios”, řekla Pánu. Takto se může vyjádřit jen člověk, který je pevně rozhodnutý, že pro domorodé obyvatele udělá všechno. Především však, že je naučí žít jako lidské bytosti a děti Boží,

říká sestra Lia Zuluagová, vicepostulátorka kanonizační kauzy a generální vikářka kongregace, která je dnes rozšířena v 21 zemích tří kontinentů.

Pouhé půl století nás dělí od úmrtí druhé zítřejší kanonizované. Dnešní vydání listu L´Osservatore Romano ji nazývá “řeholnicí, která zachránila arcibiskupa”. Maria Guadalupe García Zavala (1878-1963) ve svých 23 letech ruší zasnoubení, protože cítí povolání k zasvěcenému životu a zejména pak ke službě chudým. Začíná pracovat jako dobrovolná ošetřovatelka a společně se svým zpovědníkem O. Ciprianem Iñiguezem zakládá kongregaci Služebnic sv. Markéty Marie Alacoque a chudých. Jako Matka Lupita se stává její první představenou. Píše se rok 1901 – řeholní společenství se díky novým povoláním a donacím rychle rozrůstá. Ještě větší posilou je však utrpení protikatolické perzekuce, která svírá Mexiko v letech 1914-1930. Sestry oblékají civil a vystupují jako zdravotnice, skrývají Nejsvětější svátost a liturgické předměty, řeholní dům vydávají za nemocnici Červeného kříže. Navzdory možným represím Matka Lupita neodmítá ukrýt arcibiskupa Guadalajary, kterého mexická vláda tvrdě pronásleduje. Mons. Francisco Orozco y Jiménez se skrývá na oční klinice San José téměř dva roky. Také později zůstávaly dveře nemocnice otevřené – například pro kandidáty kněžství z místního semináře, který prožívá finanční problémy. Matka Lupita jim poskytuje stravování – jedním z tehdejších strávníků je rovněž budoucí arcibiskup druhého největšího mexického města Guadalajara a pisatel článku pro vatikánský deník, kard. Juan Sandoval Iñiguez.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.10.19 Papež: Děkování není záležitost zdvořilosti či slušnosti, nýbrž víry
12.10.19 Pět nových světců všeobecné církve
18.7.19 Matku Mariam Thresiu, budoucí světici, uctívají též hinduisté
14.10.18 Papež: Ježíš nás zve, abychom se vrátili k pramenům radosti
15.10.17 Papež: Bůh je opakem egoismu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti