Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

14.6.2004 

Výzvy New Age dnešní církvi

Rozhovor s kardinálem Paulem Poupardem

Česká sekce RV

Vatikán. Ve Vatikánu probíhá ode dneška do středy interdisciplinární setkání, které by mělo stanovit pastorační strategie vhodné pro místní církve ve vztahu k New Age, které se stále šíří a nezná omezení hranic nebo kultur. Již loni byl představen vysvětlující dokument s názvem ?Ježíš Kristus, zdroj živé vody ? křesťanská úvaha o New Age?. Spolu s Kongregací pro evangelizaci národů se setkání účastní představitelé Papežských rad pro mezináboženský dialog, pro jednotu křesťanů a pro kulturu a dále odborníci z mnoha částí světa. Giovanni Peduto požádal předsedu papežské rady pro kulturu kardinála Paula Pouparda o rozhovor na téma, jaké výzvy pokládá New Age dnešní církvi:

Je to veliká výzva. Řekl bych, že se jedná o inkulturaci víry v Krista do této kultury New Age, která představuje stopy náboženskosti. Je zřejmé, že pomalu, jak se na Západě projevuje vzdálenost mezi lidmi a křesťanskou vírou, všechno se stává fenoménem kompenzace, tajemným úžasem nad esoterickými praktikami, které pocházejí z různých východních kultur. Dnes je tendence hledat obecné formy náboženství, jakýsi synkretismus, který popírá jakýkoliv odkaz na dějiny. Pro nás, kteří věříme v Ježíše Krista vtěleného do dějin je to opravdu velmi veliká výzva. Musíme si tedy uvědomit, že větší část lidí to podceňuje. New Age se ve své podstatě presentuje jako falešná odpověď na pravou otázku po štěstí. Dává podvodnou odpověď na naději nové éry míru, harmonie, smíření se sebou samým, s druhými a s přírodou: náboženská naděje stará jako lidstvo samo. To vyžaduje od nás ode všech dialog ? s respektem, trpělivostí, pochopením a radostí ? pak rozlišení a nakonec apoštolskou kreativitu při hlásání evangelia a tradice spirituality.

Eminence, co byste doporučil křesťanům při setkání s New Age?

Řekl bych že při setkání s New Age je velmi vhodná dobrá znalost fenoménu. Nedávno jsem předsedal poslednímu plenárnímu zasedání Papežské rady pro Kulturu, které bylo věnováno křesťanské víře a výzvě k indiferenci, a zastavili jsme se právě u tohoto fenoménu nového náboženství, které představuje Boha bez tváře a kosmickou dimenzi bez kořenů v dějinách. Co jsme navrhli? Především se nesmí zapomínat na modlitbu, která je základem: opravdová modlitba, která není psychologickou introspekcí, ale modlitbou Otče náš, kterou nás naučil Ježíš. Za druhé, návrat ke křesťanské antropologii, to je k ohniskovému postavení člověka. My nejsme částí jakéhosi blíže neurčeného světa, ale jsme osobami stvořenými k podobě obrazu Božímu a vykoupenými Kristem. A pak, za třetí, jsme navrhli, aby celá církev, především v homiliích a katechezích, vysvětlovala tyto veliké skutečnosti, kterých jsem se letmo dotkl, protože celý tento jev v podstatě živí veliká neznalost.

Jaký je cíl tohoto setkání? Proč se uskutečnilo?

Toto setkání, jehož se účastní různí odborníci, si klade velmi jednoduchý cíl. Především podpořit rozšíření, přijetí a pochopení tohoto malého dokumentu: ?Ježíš Kristus, zdroj živé vody ? křesťanská úvaha o New Age?, který nabízí jednoduché a konkrétní odpovědi výzvám New Age. Dále pak nám účastníci poskytnou informace o tomto obecně rozšířeném jevu, které poslouží k většímu vědomí a poznání, co již udělaly a co dělají místní církve. Tyto informace pak budou konzultovány mezi jednotlivými Římskými dikastérii a pomohou upřesnit pastorační odpovědi.

Přeložil Jiří Sýkora

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.6.04 Prohlášení k Mezinárodnímu setkání konzulty o New Age



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti