Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

21.8.2013 

Rozhovor s knězem jedné chudinské čtvrti v Buenos Aires

Rimini. „S encyklikou Lumen Fidei na periferie bytí” . Katolický mítink v jadranském letovisku dnes hostil diskusi u kulatého stolu, která nesla právě tento titul a shromáždila tři řečníky – dva z Jižní Ameriky a jednoho z Itálie. K prvně jmenovaným náleží O. José Maria di Paola, známý jako Otec Pepe (na fotce s kardinálem Bergogliem). Je knězem více než třicet let – větší část z nich strávil v chudinských čtvrtích Buenos Aires.

Žijeme ve čtvrtích, které asi znáte pod názvem favely. Žijeme zde nablízku lidem, doprovázíme je v jejich životě a práci. Je to duchovní i sociální práce – tyto dvě věci jdou ruku v ruce. Je to způsob prožívání kněžství, řekl bych možná charisma, které v těchto posledních desetiletích prožívá řada kněží z Buenos Aires. Kněžská skupina působící ve favelách existuje více než čtyřicet let. Začala po vzoru francouzských dělnických kněží. Sami obyvatelé favel pak kněze požádali, aby u nich zůstali, aby ve čtvrti působil kněz jako všude jinde.

Zdrojem mého povolání je úcta ke sv. Františku z Assisi, svěřuje se argentinský kněz. Prototypem kněze pak sv. don Bosco. Životním vzorem O. Carlos Mugica – kněz, který byl roku 1974 zastřelen v Buenos Aires před kostelem sv. Františka dělnické čtvrti Mataderos. Řečeno slovy papeže Františka, Otec Pepe dává přednost “chudé církvi pro chudé”.

Jistě, to je, myslím, naše poslání. Život ve favele přispívá k tomu, že známe velmi dobře lidi, kteří ji obývají. Chudý člověk tak pro nás není pouze někdo, komu je třeba pomoci, ale někdo, od kohoho se musíme učit. To je psáno v bibli a je to součástí naší víry, vyplývá to z Kristova hlásání i ze Starého zákona. Chudý člověk nám může o Bohu říci skutečně velmi mnoho. Zbožnost těchto lidí je velice prostá – a my jí nesmíme komplikovat.

Velkým problémem městských chudinských čtvrtí jsou drogy. Právě obchodníci s drogami začali před několika lety Otci Josému vyhrožovat smrtí. Tehdejší arcibiskup Buenos Aires, kard. Bergoglio, je v jedné ze svých homilií neváhal nazvat „vlivnými obchodníky temnot”.

Ano, droga je jedním z problémů, se kterými se potýkáme. Obchod s drogami se vždy snaží skrýt tam, kde je to pro něj příznivé. Obchodníci nejsou obyvateli favely – naopak chudinské čtvrti jsou první obětí drogové závislosti. Proto se ve Favele 21 snažíme o prevenci a odvykací programy. Děláme to v duchu oratoří dona Bosca, který se šíří i do dalších chudinských čtvrtí. Pokud zjistíme, že někdo mladému člověku nabízí drogu nebo zbraně, snažíme se mu nabídnout zdravou hodnotovou alternativu. Tomu, kdo již droze propadl, pomáháme v cestě zpět.

Po výhrůžkách Otec Pepe periferii Buenos Aires opustil, působil pak dva roky ve vzdálené provincii. Do hlavního města se vrátil před několika měsíci. Již se zde však nesetkal se svým dlouholetým přítelem, kard. Bergogliem. Vatikánský rozhlas se ptal, jak by tento argentinský kněz papeže Františka přiblížil nám, Evropanům…

V prvé řadě musím říci, že chování papeže Františka nás nijak nepřekvapuje. Zůstává stále Bergogliem. S radostí sledujeme, že nyní dělá ve světové církvi to, co dělal v Buenos Aires. Když byl zvolen, vzpomínali jsme, jak nám byl nablízku ve všech obtížných momentech, kterými jsme ve favele procházeli. Těší nás, že kněží, řeholníci a laici, kteří pracují v obdobných podmínkách, nyní mají papeže, který jim rozumí a vede je. Zásadní aspekty církve se projevují v každodenní mši.

Uzavírá z italského Rimini Otec José Maria di Paola.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.5.20 Papež zavolal mladíkovi, z jehož dopisu citoval
18.2.20 Papež, jak jsem ho poznal – nová kniha italského vatikanisty
30.12.19 Papežova vzpoura proti apokalyptické rétorice
14.3.19 Bergoglio za diktatury zachránil víc lidí než známo
24.7.18 Otec Fiorito a Bergoglio – lidová zbožnost a teologie kultury



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti