Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

16.8.2004 

Ředitel našeho rozhlasu k pouti Jana Pavla II. do Lurd

Lurdy. Otec Paquale Borgomeo, ředitel našeho rozhlasu, se vyjádřil o právě ukončené poutní cestě Svatého Otce do Lurd těmito slovy:

Jen ztěží se dá vyjádřit slovy tak neobvyklý duchovní zážitek, kterému jsem byl svědkem v neděli ráno v Lurdech, kam přišlo přes 250 tisíc poutníků ze všech koutů světa, aby byli přítomni eucharistické oslavě Nanebevzetí Panny Marie, které předsedal Svatý Otec.

Účast na Těle a krvi Krista, v kontextu sdílení utrpení a naděje, již tolikrát připomínané Svatým Otcem na této dojemné pouti. Je to hluboké dojetí, zachvacující každý kout tohoto malého města, plného naděje a solidarity, které jsou přítomny v každém okamžiku svého nekonečného svědectví solidarity a modlitby.

Obřad proběhl v celé své nádheře, v překrásné liturgické harmonii. Byli zastoupeni převážně mladí a nemocní a jimi byla také podána oběť ? chléb a víno. Tedy, způsoby eucharistie a utrpení, nic víc. Kalich s vínem byl donesen k oltáři právě jednou dívkou na invalidním vozíku.

Během homilie byla účast vyjádřena potleskem, který přerušil Svatého Otce 23 krát. Tyto ovace z převážné části zdůrazňovaly důležitost nejvýznamnějších pasáží homilie, jindy umožnily Svatému Otci nabrat dech. Byla to tichá, avšak velice výmluvná solidárnost božího lidu, obzvlášť toho trpícího, plného bolestných ran, jež přichází do Lurd, aby našel úlevu anebo aby přispěl svou solidaritou.

Svatý Otec zaměřil svou pozornost především na trpící a na ty, jež potřebují péči; hovořil o návštěvě Marie u Alžběty a zdůraznil tuto lásku, vyjádřenou osobním závazkem a ne slovy, závazkem vyjadřujícím svou lásku poskytovanou zdarma. S velkým oceněním a s opravdovou výzvou se obrátil Svatý Otec na ženy, které nazval ?ochránkyně neviditelného?, a které pověřil zvláštní misií: především, ochranou lidského života, od jeho počátku až do jeho přirozeného konce. Při tom byl potlesk všech přítomných dlouhý, silný a několikanásobný. A nakonec všem vyjádřil své přání svobody: buďte muži a ženami svobodnými, ale pamatujte na to, že lidská svoboda je poznamenána hříchem; tudíž i tu je třeba osvobodit a osvoboditelem je Kristus. On hájí naši svobodu!

Před modlitbou Anděl Páně se Svatý Otec obrátil především na mladé lidi a připomněl nezapomenutelné setkání Světového dne mládeže, konané v Paříži: tady potlesk vyjadřoval známou sílu a nadšení, které bylo ještě přesvědčivější, protože jsme mohli na vlastní oči vidět tady, v městečku Neposkvrněné Panny Marie, jak tito mladí lidé, s jejich přirozeností a svobodou, pečují, léčí a starají se o nemocné: tu skupinu lidí, které svět odsuzuje, opouští a odstraňuje. Tato mládež, vedená Pannou Marií, která vidí ve Svatém Otci, jak může být fyzické omezení a utrpení plodné, je mládež, která vidí život v celé své skutečnosti, která uznává pravé hodnoty a je schopna darovat se. Tato mládež je naše naděje budoucnosti: mládež, které vícekrát Svatý Otec řekl: ?Vy jste mojí nadějí!?

Z Lurd, pro vatikánské rádio, otec Pasquale Borgomeo

Přeložila: Marta Kratochvílová

(pab)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti