Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

2.7.2016 

Je zapotřebí změny, řekl papež ve videoposelství k účastníkům ekumenického setkání

Vatikán/Mnichov . Hlavní město spolkového státu Bavorsko v těchto dnech (30.6.- 2.7.) hostilo ekumenické setkání v rámci iniciativy „Společně pro Evropu“, kterého se účastnilo více než tři sta křesťanských hnutí a komunit. Organizátorem akce, která se letos konala pod titulem „Setkávání, smíření a budoucnost“, je Dílo Mariino – Hnutí fokoláre. Právě v ekumenickém centru tohoto hnutí v Ottmaringu se roku 1999 uskutečnilo první setkání několika katolických a evanglických společenství, ze kterého se postupem doby vyvinula mnohem širší síť, jejímž hlavním cílem je „oživit křesťanskou duši Evropy“. Účastníky mnichovského setkání pozdravili papež František a konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj I. Videoposelství Svatého otce, které bylo vysíláno dnes odpoledne v přímém přenosu simultánně v sedmi jazycích, vám přinášíme v plném znění:

„Drazí přátelé z iniciativy Společně pro Evropu,

Vím, že vaše mnohá hnutí a skupiny pocházející z různých církví a společenství se shromáždily v Mnichově na setkání pod titulem „Setkávání, smíření a budoucnost“. Máte pravdu. Nastal čas, abychom se spojili a ve skutečně evropském duchu tak mohli čelit problematice naší doby. Kromě některých viditelných zdí totiž sílí také neviditelné hradby, které tíhnou k rozdělení tohoto světadílu. Jsou to zdi, které se tyčí v lidských srdcích. Zdi učiněné ze strachu a agresivity, nedostatku pochopení vůči lidem jiného původu či náboženského přesvědčení. Hradby politického a hospodářského sobectví, které nectí život a důstojnost každého člověka.

Evropa se ocitla ve složitém a výrazně rozpohybovaném světě, který je stále více globalizovanější, a tudíž stále méně eurocentrický. Pokud uznáme tuto epochální problematiku, musíme s odvahou říci: je zapotřebí změny! Evropa je zvána k reflexi a přemítání nad tím, zda její nesmírné bohatství, prostoupené křesťanstvím, patří do muzea, anebo je dosud schopné inspirovat kulturu a darovat své poklady celému lidstvu. Shromáždili jste se, abyste se zaobírali touto otevřenou výzvou, před kterou Evropa stojí. Zároveň však předkládáte svědectví o síti, která v rámci občanské společnosti pracuje na přijetí nejslabších a znevýhodněných lidí a prokazuje jim solidaritu, aby stavěla mosty a překonávala vyhlášené i skryté konflikty.

Evropské dějiny jsou příběhem trvalého setkávání nebe a země – nebe ukazuje k otevřenosti transcendentu, Bohu, kterým se neustále evropský člověk vyznačoval. Země označuje jeho praktickou a konkrétní schopnost řešit situace a problémy. Také vy, evropská křesťanská hnutí a společenství, jste nositeli mnoha charismat – Božích darů, které je třeba dávat k dispozici. Iniciativa „Společně pro Evropu“ je silou soudržnosti se zřejmým cílem: přetlumočit základní křesťanské hodnoty do konkrétní odpovědi na problémy kontinentu, který prožívá krizi. Váš životní styl se zakládá na vzájemné lásce, kterou prožíváte v evangelní radikálnosti. Kultura vzájemnosti totiž obnáší výměnu názorů, vzájemnou úctu, přijetí a podporu. To znamená, že doceníme různost charismat, abychom tak mohli směřovat k jednotě a obohacovat ji. Zřejmá a hmatatelná přítomnost Ježíše Krista mezi vámi je svědectví, které přivádí k víře.

Jakákoli ryzí jednota se sytí bohatstvím rozdílností, které ji utvářejí – jako rodina, která je tím jednotnější, čím více každý z jejích členů může být bez obav sám sebou. Pokud se Evropa chce stát rodinou národů, musí opětovně do středu postavit člověka, být otevřeným a přijímajícím světadílem a pokračovat nikoli pouze v ekonomické, nýbrž také sociální a kulturní spolupráci. Bůh vždy přináší něco nového – kolikrát už jste to ve svém životě zakusili! Jsme však dnes vnímaví k jeho překvapením? Vy jste směle odpověděli na Pánovo volání a proto jste povoláni, abyste poukazovali na novost, kterou vnáší do života, a dávali tak vzejít plodům evangelia – plodům, jež povstaly z křesťanských kořenů, které již dva tisíce let vyživují Evropu. A tak budete přinášet ještě větší úrodu! Udržujte svěžest svých charismat, posilujte své „Společné“ bytí a nadále jej rozšiřujte. Učiňte ze svých domovů, společenství a měst laboratoře vzájemnosti, přátelství a bratrství, schopné včleňovat a současně být otevřené vůči celému světu.

Společně pro Evropu? Dnes je to nezbytnější, než kdykoli dříve. V Evropě složené z mnoha států dosvědčujete, že jsme děti jediného Otce a mezi sebou bratry a sestrami. Jste cennou setbou naděje, aby Evropa opětovně nalezla své poslání, kterým je přispívat k jednotě všech lidí.“

Zakončil papež František videoposelství, kterým dnes pozdravil účastníky mnichovského ekumenického setkání „Společně pro Evropu“.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.2.21 Papež: Péče, odvaha a spravedlnost proti obchodu s lidmi
12.12.20 Papež: Svatý stolec se zasazuje o šíření integrální ekologie
10.12.20 Papež: Charitativní činnost církve čerpá z evangelia a směřuje k němu
28.9.20 Papež: Matka Boží nás objímá a stmeluje
18.5.20 Zkoušky nebrání svatosti a štěstí, vzkazuje papež krakovské mládeži



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti